Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Το στημένο παιχνίδι

 
Αν και μας χωρίζουν μόλις πέντε μέρες από την ερχόμενη Κυριακή, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή φράση για να εκφράσω την άποψή μου: το παιχνίδι είναι στημένο. Όχι επειδή με διακατέχει σύνδρομο συνωμοσιολογίας αλλά επειδή όσο κι αν διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις προτάσεις των "θεσμών" από την μια και τις "47+10" σελίδες με τις προτάσεις τής κυβέρνησης από την άλλη, ειλικρινά δεν μπορώ να δω πού κολλάμε και δεν υπογράφουμε την τελική συμφωνία.
Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα την τελική πρότασή της για το κείμενο της συμφωνίας, όπου λαμβάνονται υπ' όψη οι προτάσεις τής ελληνικής πλευράς ("List which takes account of the proposals of the Greek authorities"). Αν δεν έχετε πρόβλημα με τα αγγλικά σας, ρίξτε μια ματιά στις δέκα αραιογραμμένες σελίδες και αντιπαραβάλλετέ τις με τις "47+10" δικές μας σελίδες. Βάζω στοίχημα ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε το παραμικρό σημείο που θα δικαιολογούσε όλη αυτή την αναμπουμπούλα που ζούμε τις τελευταίες μέρες. Για παράδειγμα:

Ο δούρειος δάκτυλος: "Νομίζω πως είναι οι έλληνες, Άντζελα..."

(α) ΦΠΑ: Οι δανειστές δέχονται ο ΦΠΑ των ξενοδοχείων να πάει στο 13% (από 6,5% σήμερα), αντί για το 23% που είχαν προτείνει αρχικά. Δέχονται να μείνει ο ΦΠΑ της ενέργειας στο 13%, ενώ προηγουμένως επέμεναν για 23%. Δέχονται, επίσης, την ύπαρξη ενός υπερμειωμένου συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Το ζητούμενο, πάντως, να αυξηθούν τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ετησίως) παραμένει, αλλά σ' αυτό συμφωνεί και η κυβέρνηση.

(β) Δημοσιονομικά μέτρα: Οι δανειστές δέχονται αύξηση του εταιρικού φόρου από το 26% στο 28% (η κυβέρνηση έκανε λόγο για 29%). Δέχονται, επίσης, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ) και την φορολόγηση των αγροτών με την κοινή κλίμακα. Ακόμη, δέχονται την κατάργηση των επιδοτήσεων για πετρέλαιο κίνησης των αγροτών και την αλλαγή των όρων χορήγησης επιδοτήσεων για πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο να μειωθεί η σχετική δαπάνη κατά το ήμισυ. Τέλος, συμφωνούν με την κατάργηση όλων των "ανταποδοτικών φόρων υπέρ τρίτων", όπως πρότεινε η ελληνική πλευρά, αντικαθιστώντας την αρχική φράση που μίλαγε για κατάργηση όλων των ανταποδοτικών φόρων γενικά.

Παρένθεση. Επειδή έγινε πολύς λόγος για το ότι οι δανειστές δεν μας επιτρέπουν να φορολογήσουμε τους εφοπλιστές, στην σελίδα 2 της περί ης ο λόγος λίστας αναφέρεται σαφώς: "increase the rate of the tonnage tax and phase out special tax treatments of the shipping industry (= αύξηση του φόρου χωρητικότητας και σταδιακή κατάργηση ειδικών φορολογικών καθεστώτων του ναυτιλιακού κλάδου)". Αν σας παραξενεύει αυτό το "tonnage tax", να σας υπενθυμίσω ότι για κάθε πλοίο οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο ανάλογα με το τοννάζ του κατ' αποκοπή και όχι ανάλογα με τα κέρδη του. Κλείνει η παρένθεση.

(γ) Συνταξιοδοτικό: Οι δανειστές δέχονται την ελληνική πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τέλους του 2019, ενώ προηγουμένως απαιτούσαν αυτό να γίνει μέχρι τέλους του 2018. Επίσης, δέχονται να εξαλειφθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σταδιακά μέχρι τέλους του 2022 ενώ αρχικά έκαναν λόγο για το 2018 (εδώ η ελληνική πλευρά επιμένει το 2022 να γίνει 2025). Πάντως, και οι δυο πλευρές συμφωνούν η πλήρης σύνταξη να απονέμεται στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς. Τέλος, οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν οι εισφορές υγείας των συνταξιούχων από 4% σε 6% ενώ η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι για εισφορές 5% με επιβολή τους και στις επικουρικές.

Χέρι-χέρι...

Νομίζω ότι όσα παρέθεσα ενδεικτικά και επί τροχάδην κάθε άλλο παρά δικαιολογούν όλη αυτή την ανακατωσούρα. Θες έναν χρόνο πριν, θες έναν χρόνο μετά, το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί. Θες 6% στην κύρια σύνταξη, θες 5% σε κύρια και επικουρική, οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Θες μείνει ο μειωμένος συντελεστής στο Αιγαίο, θες καταργηθεί, οι καταναλωτές αυτής της χώρας θα πληρώσουν 1,8 δισ. παραπάνω για ΦΠΑ. Θες τρία χρόνια πριν, θες τρία χρόνια μετά, η σύνταξη θα δίνεται στα 67. Προς τι ο σαματάς, λοιπόν; Εκτός αν τσακωθήκαμε επειδή εκείνοι ζητούν περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ενώ εμείς θέλουμε να κόψουμε μόνο 200.

Κατά ταύτα, λοιπόν, επιτρέψτε μου να επιμείνω ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Αν ήμουν τζογαδόρος, θα στοιχημάτιζα ότι πολύ σύντομα οι δυο πλευρές θα τα βρουν και θα υπογράψουν επειδή κατ' ουσία δεν τις χωρίζει σχεδόν τίποτε. Η κόντρα γίνεται για την κόντρα. Γίνεται για να μπορούν να μιλάνε οι μεν για ανυποχώρητη στάση και οι δε για περήφανη πολιτική.


ΥΓ: Για όσους ξέρουν από στοίχημα, ας αναφέρω ότι όσες εταιρείες στοιχημάτων εξακολουθούν να δέχονται στοιχήματα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δίνουν ακλόνητο φαβορί το "Ναι" (απόδοση μόλις 1,33 - 1,50) και σαφές αουτσάιντερ το "Όχι" (απόδοση γύρω στο 3,00). Με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις βγάζουν "Όχι", πώς εξηγείτε την "γαλαντομία" των εταιρειών στοιχημάτων; Λέτε να ξέρουν κάτι που εμείς αγνοούμε;

2 σχόλια:

 1. Ψήφισε στη στήλη δεξιά εδώ

  http://giatinalitheia.blogspot.gr/

  ότι θα ψηφίσεις στο Δημοψήφισμα. Κάνουμε τη δική μας δημοσκόπηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι σε όλα που κουρέλια κάνουν την ζωή μου
   «Όχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ – ΕΚΤ. Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία»

   Διαγραφή