Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016, ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ





            Στις 29-7-14, στη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό του 2015 της Επιτροπής Διαβούλευσης, ο πρώην δήμαρχος κ. Σαραμάντος δήλωνε :
«Οι παλιότεροι, όπως το 2010, πλασματικοί και εικονικοί Προϋπολογισμοί που παρουσίαζαν 48 εκατομμύρια στα έσοδα των 3 δήμων που συνενώθηκαν, ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα στον Προϋπολογισμό του Δήμου δεν θα έχουμε πάνω από 17 - 18 εκατομμύρια στο σκέλος των εσόδων».
Ωστόσο  και ο Προϋπολογισμός του 2011 ήταν φουσκωμένος, 35.690.000 ευρώ, δηλαδή υπολόγιζε τριπλάσια έσοδα από όσα πραγματοποιήθηκαν το 2010) ενώ τα έξοδα ήταν πενταπλάσια των ενταλθέντων του 2010! Τότε, προβλέπονταν ο διπλασιασμός εσόδων από ανταποδοτικά τέλη (6 εκατ. από 3). Ο κρινόμενος Προϋ/σμός του 2016, προτείνει μόνο 3.666.000 ανταποδοτικά τέλη, τριπλασιάζει όμως τους φόρους και τις εισφορές (1,5 εκατ. από 458 χιλ.).
 Από το 2011, υπολογίζονταν οι κρατικές επιχορηγήσεις για επενδύσεις και έργα 3 φορές λιγότερο από ότι την προηγούμενη χρονιά, προβλεπόταν η μείωση των επιχορηγήσεων για λειτουργικές ανάγκες 25%, ενώ τώρα η δημοτική αρχή προσπαθεί να τις κρατήσει στο προηγούμενο ύψος των 4,5 εκατ., χωρίς καμία διεκδίκηση αύξησής τους. Για τις επιχορηγήσεις έργων, επαναλαμβάνει το ποσό του 2015, 6.359.000 ευρώ που αφορά την αποχέτευση Πεντάλοφου- Νεοχωρούδας, αυξάνοντας έτσι τεχνητά τον Προϋ/σμό. Θα διεκδικήσει άραγε δυναμικά, έστω αυτό το έργο; ή το αναφέρει απλά για να εμφανίζεται ο Προϋ/σμός του 2016 στο ύψος των 31 περίπου εκατομμυρίων, όσο και αυτός του 2015; Βέβαια,  ο τελευταίος Προϋ/σμός εκτελέστηκε μόνο κατά 82,5% στο σκέλος των εσόδων ενώ για το σκέλος των εξόδων η δημοτική αρχή δεν μας επέτρεψε τις συγκρίσεις γιατί δεν εμφάνισε τα ποσά των ενταλθέντων εξόδων, γενικά και κατά λογαριασμούς!

            Τουλάχιστον από το 2010, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπάρχει η γενική τάση του Προϋ/σμού να υποτιμά  τις αγορές μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού και τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
            Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋ/σμό που κατατέθηκε δεν υπάρχουν εμφανή κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ.
            Ο Προϋ/σμός του δήμου μας, όπως και ο κρατικός, είναι προσαρμοσμένος στις επιδιώξεις την ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μνημονίων που αυγαταίνουν. Κοινός παρονομαστής η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, η ώθηση στο δανεισμό, η ένταση της υπερφορολόγησης των δημοτών, η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με προσωπικό ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Η ηγεσία της ΚΕΔΕ, ανταριάζει κατά καιρούς στα λόγια και  ευθυγραμμίζεται στη πράξη με Τρόϊκες και Κουαρτέτα. Αυτό κάνει και η δική μας δημοτική αρχή, ψελλίζει ενστάσεις χωρίς να ενημερώνει τους πολίτες, τηρεί στάση μειωμένων απαιτήσεων, σε τελευταία ανάλυση δεν υπηρετεί οξυμένες λαϊκές ανάγκες αλλά τον γενικό προσανατολισμό του κράτους, τη  διασφάλιση κεφαλαίων και εργασιών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Λ.χ. περιπτώσεις ΑΚΤΩΡ - ΤΙΤΑΝ.
            Υπό την δαμόκλεια σπάθη της «Επιτροπής Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ», όπως μετονόμασε η κυβέρνηση το «Οικονομικό  Παρατηρητήριο», η συντήρηση των σχολείων παραμένει είτε πλημμελής είτε ανύπαρκτη. Το οδικό δίκτυο παραμένει ασυντήρητο και επικίνδυνο. Οι αθλητικές υποδομές τα ίδια. Έχουμε ελλείψεις μέσων και προσωπικού. Έχουμε απλήρωτη εργασία για μεγάλα διαστήματα. Σημαντικά έργα όπως: ανάπλαση Γαλλικού,  ενδοαστική συγκοινωνία με οχήματα και δρόμους, ολοκλήρωση τεχνικής υπηρεσίας, κεντρική πλατεία και νέο δημαρχείο στο Ωρ/στρο, παιδικοί σταθμοί και πολυχώροι, κέντρα νεότητας, παιδότοποι, κέντρο υγείας, αποτεφρωτήρας ζώων, επέκταση βιβλιοθηκών κλπ ούτε που προγραμματίζονται. Βασικά ζητήματα ύδρευσης αποχέτευσης παραμένουν μετέωρα. Τη στιγμή που η κεντρική διοίκηση κλιμακώνει το χαράτσι του τέλους ταφής στα απορρίμματα, στις 16-11-15 ο δήμος ξεκίνησε τα δικά του χαρατσώματα.
            Το νέο ΕΣΠΑ προβάλλεται ως η μόνη πηγή  για επενδύσεις, κρύβουν όμως για ποιόν λειτουργεί και τι εξυπηρετεί. Απουσιάζουν σχεδιασμένες παρεμβάσεις για ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας, κοινωνικών υποδομών υγείας - πρόνοιας.
            Στον αντίποδα, μεθοδεύονται παρεμβάσεις στον ορεινό όγκο για τις λεγόμενες Α.Π.Ε. Μεθοδεύεται μονάδα αποξήρανσης και καύσης λυματολάσπης και δεξαμενή αποθήκευσης. Σκέφτονται για ΣΜΑ στο Ωραιόκαστρο. Σχεδιάζονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στα τροφεία των παιδικών σταθμών ….. με εισαγωγή μουσικής και άθλησης, επιβολή ενοικίου στους συλλόγους για τη χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων. ΣΔΙΤ με στόχο την εναλλακτική χρησιμοποίηση των αθλητικών υποδομών π.χ. το Κονταξοπούλειο και ο ευρύτερος  χώρος. Στο μεταξύ, ελαττώνουν τις αποδόσεις σε συλλόγους και σωματεία κατά 100.000 ευρώ. Μεθοδεύονται συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και λειτουργία διπλής βάρδιας για να εξοικονομηθούν πόροι για την ποιοτική τάχα αναβάθμιση των σχολικών μονάδων! Τα κονδύλια για τις Σχολικές Επιτροπές μειώνονται κατά 303.000. Μπαίνει στο στρατηγικό τους σχέδιο και η καινοτόμος δράση του «ανοιχτού σχολείου» δηλαδή του σχολείου - επιχείρησης, για να καλύπτει τις δαπάνες του. Η απόπειρα-ασπιρίνη να απαλλαγούν οι κτηνοτροφικές μονάδες από τα δημοτικά τέλη, παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μολονότι ακόμα δεν διαθέτει αυτοκίνητο, πρέπει να παραμείνει στο δήμο! Όμως, δεν κρύβει η δημοτική μας αρχή ότι επιθυμεί νέους τομείς επιχειρηματικότητας - τζάμπα εργασίας, όπως η  Κοινωνική Οικονομία που ονειρεύεται και  ο ΣΥΡΙΖΑ.
            Να υπενθυμίσουμε ότι στις 17 Ιουλίου 2012, ο υπουργός εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δήλωσε: «Θεωρώ ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με την πολιτική ηγεσία, ένα κόμμα.».
                                                       ----------------------------------
            Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το κόμμα μας, το Κ.Κ.Ε. θέτουμε το αίτημα της εξαφάνισης του χαρατσιού για τα σχολική στέγη, της μείωσης των ανταποδοτικών τελών 50% για την κατοικία και τα μικρομάγαζα, της απαλλαγής τελών για τις ευάλωτες ομάδες και παράλληλα της αύξησής τους για τις Τράπεζες και τα μεγάλα καταστήματα και επιχ/σεις. Να αξιοποιηθεί η δημοτική περιουσία υπέρ των δημοτών και όχι της κερδοσκοπίας, να δοθούν οδοιπορικά στους αιρετούς που μένουν εκτός της έδρας του δήμου. Η κοινωφελής εργασία για  να είναι τέτοια, δεν πρέπει να κόβει θέσεις εργασίας και μισθούς, να υποβαθμίζει υπηρεσίες μέσα από την εκμετάλλευση κοινωνικών πόρων από μασκαράδες…..   Καλή δύναμη και 

                                                                                           ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
 
                                                             Θεμελής Αγγελος, δημοτικός σύμβουλος
                                                 της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου