Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Εσπασε ο πάγος


Μέχρι προχτές διαβάζαμε στην «Αυγή» ρεπορτάζ και αναλύσεις για το πόσο δεξιά «στρίβει το τιμόνι» το πολιτικό σύστημα σε ΗΠΑ - ΕΕ, για τη «Μαύρη διεθνή» των (εν αναμονή) ηγετών που υπερασπίζονται την «περιχαράκωση» και τον «απομονωτισμό» στην οικονομία και εκφράζουν εθνικιστικές απόψεις, για την ανάγκη «αριστερά και σοσιαλδημοκρατία» να συμπτήξουν κυβερνητικό μέτωπο σε όλη την ΕΕ για να υπάρξει ανάσχεση του ρεύματος προς τον εθνικισμό. Ολα αυτά, μέχρι να σηκώσει ο Τραμπ το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Μέγαρο Μαξίμου και την «Αυγή», «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής - ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης - καθώς και οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης (...) Επιβεβαιώθηκε η σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά τομέων, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα (...) ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην προσφυγική και οικονομική κρίση, λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα: "Παρακολουθώ τη δουλειά που κάνετε. Εχει καταπληκτικά αποτελέσματα". Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα ήταν "πολύ καλή" και ότι "ο ελληνικός λαός είναι ένας καταπληκτικός λαός"». Το πανηγυρικό σχεδόν πνεύμα της ανταπόκρισης από το Μέγαρο Μαξίμου για την επικοινωνία Τσίπρα - Τραμπ σε τίποτα δεν θυμίζει τα ζοφερά ρεπορτάζ της «Αυγής» και τις αναλύσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου Προέδρου. Φαίνεται πως ένα τηλέφωνο ήταν αρκετό για να σπάσει ο πάγος με τη ...«Μαύρη διεθνή».

Να επιστραφούν τα εκβιαστικά διλήμματα
 
Το 'χει πιάσει για τα καλά το κόλπο η συγκυβέρνηση και εξασκείται εντατικά στους εκβιασμούς, για να πείσει ότι η πολιτική της είναι η μόνη ρεαλιστική: «Αν δεν υλοποιήσουμε το μνημόνιο, θα περάσουμε σε φάση αστάθειας, που μπορεί να φέρει κι άλλο μνημόνιο», «αν δεν διευθετηθεί το χρέος, δεν θα ανακάμψει η οικονομία», «αν δεν μειωθούν οι συντάξεις, κινδυνεύουν να χαθούν εντελώς» είναι μερικά από τα αισχρά διλήμματα που θέτει στο λαό, για να τον στρατεύσει με την πολιτική της. Τελευταία, μάλιστα, επεκτείνει και σε άλλα μέτωπα τους εκβιασμούς της, όπως στο Προσφυγικό: «Αν μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, ακυρώνεται η συμφωνία με την Τουρκία και θα έρθουν πολλές χιλιάδες από "απέναντι"». Αυτό επαναλαμβάνεται μονότονα από τον αρμόδιο υπουργό, για να επιβληθεί η ανοχή στην άθλια συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, κράτησης χιλιάδων προσφύγων κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου. Ο λαός έχει πείρα: τέτοιοι πολυποίκιλοι εκβιασμοί επιστρατεύονται όταν ετοιμάζονται τα ακόμα χειρότερα και κάθε φορά που υποκύπτει, οι «εκβιαστές» ξεθαρρεύουν ακόμα περισσότερο. Οπότε, όσο πιο γρήγορα και αποφασιστικά επιστρέψει τα διλήμματα αυτά ως απαράδεκτα, τόσο το καλύτερο.

Εστω και διά της πλαγίας... 
 
Ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Κυπριακό, που αλιεύσαμε από τον Τύπο, είναι οι εξής (sic): «Η Ουάσιγκτον επιθυμεί ταχεία επανάληψη και επιτυχή αυτή τη φορά κατάληξη της διαδικασίας. Εναντι παντός κόστους! (...) Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ (επιφορτισμένη με το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά), είπε χαρακτηριστικά προς παράγοντες της ελληνικής ομογένειας μόλις χτες: "Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί, διακυβεύοντας τις στρατηγικές μας στην περιοχή και την αρκούδα να χορεύει αλωνίζοντας". Εννοώντας σαφώς τη ρωσική παρεμβολή στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι' αυτό ακριβώς και "το παιχνίδι χοντραίνει", όπως ανέφεραν συνομιλητές (Ελληνοαμερικανοί) της εντεταλμένης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (...) Οι παρεμβάσεις εκδηλώνονται άμεσα (και κλιμακώνονται πιεστικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο) "επί υψηλού επιπέδου" προς τις τρεις ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες. Ειδικότερα - όπως προκύπτει από την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας - από αμερικανικής πλευράς έχουν διατυπωθεί προειδοποιητικές βολές (υπό τύπον ανησυχιών) για ανεπιθύμητα ενδεχόμενα από τυχόν υποτροπές που θα ανακύψουν λόγω αδιεξόδου (...) Να λεχθεί ακόμη ότι από πλευράς ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο (αλλά και άλλων διαμεσολαβητών), αποδίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην απευθείας επαφή και συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Σε επίπεδο κορυφής εν προκειμένω». Τελικά, λάου - λάου, έστω και διά της πλαγίας, θα μάθουμε επιτέλους τι συζήτησαν Τσίπρας και Ομπάμα για το Κυπριακό, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα...

Η «εθνικής σημασίας» ΝΑ Μεσόγειος
 
«Η πατρίδα μας, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε μια θαλάσσια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία. Υπό αυτό το πρίσμα και λόγω των συνεχών αναταραχών και της αστάθειας στην ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο, είναι αναγκαία η διατήρηση ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού. Ιδιαίτερα τώρα, που όλα αλλάζουν στην περιοχή μας, η Ελλάδα, κάθε μέρα που περνά, αποκτά σημαντικότερο ρόλο. Μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και παράλληλα μία χώρα που μπορεί να συνομιλεί ταυτόχρονα με τους μεγάλους "παίκτες" της περιοχής, με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες. (...) Η συμβολή σας, λοιπόν, στην υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και τη διατήρηση του "status quo" του Αιγαίου είναι καίρια και υψίστης εθνικής σημασίας. Γνωρίζετε ότι όλο το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος είναι στην εμβέλειά σας και η συνεχής παρουσία σας συμβάλλει στην ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας μας και ενδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον». Αυτές τις δηλώσεις έκανε ο υπουργός Αμυνας προχτές, απευθυνόμενος σε πλήρωμα υποβρυχίου. Σκιαγραφώντας δηλαδή το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη ΝΑ Μεσόγειο, όπου θέλει να εμπλακεί βαθύτερα η ντόπια αστική τάξη, προσδοκώντας σε γεωστρατηγική αναβάθμιση. Και ορίζοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις ως «εργαλείο» για τα επικίνδυνα αυτά σχέδια των καπιταλιστών, με πεδίο μάλιστα δράσης όλη τη ΝΑ Μεσόγειο! Πρόκειται για υπόθεση που βρωμά από χίλιες μπάντες μπαρούτι και πρέπει να αντιμετωπιστεί από το λαό με εγρήγορση και επαγρύπνηση.

 Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου