Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

«Καρφί στο μάτι» ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
 
«Καρφί στο μάτι» ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς
 
Πυκνώνουν οι διεργασίες μετά το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συσπειρώνει 68 αγροτικά μπλόκα απ' όλη τη χώρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια να σύρει τους αγρότες σε «διάλογο» και, ταυτόχρονα, να πλήξει το κύμα αλληλεγγύης που έχει προκαλέσει ο αγώνας τους και η οποία εκφράστηκε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στο μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Αυτό το στόχο υπηρετεί η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα, ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις συντελούν στην υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας, όπως έλεγαν και οι προκάτοχοί του, όταν, για παράδειγμα, κινητοποιούνταν οι ναυτεργάτες ενάντια στην άρση του καμποτάζ. Τα ίδια άθλια επιχειρήματα ξεθάβει τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να κινδυνολογήσει και να διεγείρει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την ιδέα ότι οποιαδήποτε αντίδραση στα αντιλαϊκά μέτρα συνιστά υπονόμευση της προσπάθειας να ανακάμψει η οικονομία και ισοδυναμεί με καταστροφή. Καρφάκι, βέβαια, δεν της καίγεται για το γεγονός ότι τα μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη συνιστούν καταστροφή για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.
 
***

Από την άλλη, η κυβέρνηση άλλοτε κατηγορεί τους αγρότες ότι δεν έχουν προτάσεις και άλλοτε ότι δεν υπάρχει ένα «όργανο» που να τους εκπροσωπεί για να συζητήσει μαζί τους. Λέει ψέματα. Τις προτάσεις και τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς τα ξέρει καλά η κυβέρνηση, αλλά δεν θέλει να ικανοποιήσει κανένα από απ' αυτά, γιατί η πολιτική της υπηρετεί τα εντελώς αντίθετα συμφέροντα από αυτά που βγάζουν χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες στο δρόμο. Η φορολογία και το Ασφαλιστικό δεν έχουν μόνο δημοσιονομικό κίνητρο για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως αποτελούν εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει με ευλάβεια η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Γι' αυτό δεν δεσμεύεται ούτε στα ελάχιστα που ζητάνε οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως το ατομικό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, την κατάργηση των τεκμηρίων, την απαγόρευση των κατασχέσεων για χρέη στις τράπεζες, τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ για το πετρέλαιο, κ.ά. Ολα αυτά είναι μέτρα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά η κυβέρνηση θέλει την εξόντωσή τους. Η πολιτική της είναι πολιτική εξυπηρέτησης των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και της βιομηχανίας στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Με τους εκπροσώπους όλων αυτών η κυβέρνηση έχει ανοιχτή επικοινωνία και μέσα απ' αυτούς επιχειρεί να παρέμβει στον προσανατολισμό του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

***

Ετσι εξηγείται, για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις που δρουν στα μπλόκα. Ετσι εξηγείται όμως και το γεγονός ότι από διάφορα μπλόκα ξεπηδάνε «αντιπροσωπείες» που δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, παραδίνοντάς της «κοστολογημένα αιτήματα» και εκλιπαρώντας για διάλογο, την ώρα που η μικρομεσαία αγροτιά σε όλα τα μπλόκα ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον αγώνα.

Και για να υπάρχει μια αίσθηση της πραγματικότητας, στην αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε χτες το Μαξίμου για να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, βρίσκονταν, ανάμεσα σε άλλους, ένα μέλος της διοίκησης του ...«Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών» και ένας αγροτοσυνδικαλιστής από τη λεγόμενη «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών», ο οποίος ζητούσε πρόσφατα από την κυβέρνηση να αυξήσει τα εισοδηματικά όρια με τα οποία κατατάσσεται κάποιος στους «κατ' επάγγελμα αγρότες», ώστε να ξεκληριστούν οι «μικροί» και ο αριθμός των αγροτών να φτάσει τις 150.000 «από τις 900.000 που είναι σήμερα». Με τον τρόπο αυτό, οι μεγάλοι θα πάρουν ακόμα περισσότερα από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις και έτσι θα ρεφάρουν και τις όποιες απώλειες έχουν από το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό. Αυτοί οι αγροτοσυνδικαλιστές και τα συμφέροντα που υπηρετούν δεν έχουν καμιά σχέση με τις αγωνίες, το μόχθο, τον αγώνα επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά και ο οποίος συνεχίζεται και κλιμακώνεται.

Ριζοσπάστης Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016

Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου