Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

«Επένδυση»


«Επένδυση» στο ανθρώπινο δυναμικό χαρακτήρισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τα κονδύλια που διατίθενται για προγράμματα «αντιμετώπισης» της ανεργίας. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, πρότεινε να δίνεται η δυνατότητα σε χώρες με ποσοστά ανεργίας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να δαπανούν το 1% του ΑΕΠ (αντί για το 0,5% που ισχύει σήμερα) για τέτοιες παρεμβάσεις και παράλληλα τα χρήματα αυτά να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού τους ελλείμματος. «Τα χρήματα για τους ανέργους είναι χρήματα που επιστρέφουν στην οικονομία», είπε μεταξύ άλλων. Στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύει και το ...έργο της κυβέρνησης, τα προγράμματα διαχείρισης και ανακύκλωσης της ανεργίας δεν μοιράζουν χρήματα στους ανέργους, αλλά πάμφθηνους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Ετσι, η υπουργός μπορεί να υπερηφανεύεται πως «δεν ξοδεύεται πλέον ούτε ένα ευρώ που δεν φέρνει θετικό αποτέλεσμα» και να διαβεβαιώνει πως η σημερινή κυβέρνηση ευθύς εξαρχής κατάλαβε «ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι που θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας».

Επιβεβαίωση
 
Στην πλήρη επιβεβαίωση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» την περασμένη Τρίτη, ότι η κυβέρνηση άφησε «γυμνή» τη δασοπυρόσβεση για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας πυροσβεστών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς από την πρώτη στιγμή εκδήλωσής της, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξή, αφού παραδέχτηκε ότι έχει γίνει ακριβώς έτσι, επιχείρησε στη συνέχεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και δήλωσε πως «...στις κρίσιμες περιοχές ενισχύθηκε το προσωπικό, το οποίο είχε φύγει και πήγε στα αεροδρόμια και ειδικά για την περίπτωση της Ζακύνθου φέραμε απ' όλη την Ελλάδα πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό, γύρω στα 53 πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν αυτές τις μέρες στη Ζάκυνθο και πριν ακόμη την πυρκαγιά τη μεγάλη». Οπως όμως γίνεται αντιληπτό, ο υπουργός αναφέρεται στο τι έγινε τις μέρες της φωτιάς και ενώ το μισό νησί καιγόταν ήδη... Γεγονός που αποδεικνύει και το πώς η κυβέρνηση (όπως, άλλωστε, και οι προηγούμενες) αντιλαμβάνεται το ζήτημα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών...

Εχουν τον ίδιο «θεό»
 
Τοποθετούμενος σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Λ. Φουντούλης ζήτησε «δίκαιο και σταθερό οικονομικό περιβάλλον για να γίνουν επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας». Την ώρα που χιλιάδες άνεργοι δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα κι ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είναι στην πλειοψηφία τους «ελαστικές», με άθλιους μισθούς και χωρίς δικαιώματα, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έριξε μαύρο δάκρυ για τις ...καημένες τις επιχειρήσεις, που τους «πίνουν το αίμα» οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Πώς μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη, όταν με την υπερφορολόγηση εταιρειών κλείνουν επιχειρήσεις και χάνονται θέσεις εργασίας;», αναρωτήθηκε, ενώ ισχυρίστηκε πως οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μεγάλα ποσά. Γι' αυτό και το ναζιστικό μόρφωμα δεν χάνει ευκαιρία να καταθέτει προτάσεις για φοροαπαλλαγές και στήριξη σε εφοπλιστές, βιομήχανους και κεφαλαιοκράτες. Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι θέσεις της Χρυσής Αυγής για την καπιταλιστική ανάκαμψη ταυτίζονται με αυτές των άλλων αστικών κομμάτων, δείχνει ποιον «θεό» υπηρετούν όλοι μαζί, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ανωτερότητα
 
Σε παρέμβαση με αφορμή τη συζήτηση για τις αλλαγές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο σημερινός πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας επιχειρεί μια σύγκριση των συστημάτων εξετάσεων, αλλά και γενικότερα της Εκπαίδευσης στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, με τη σοβιετική περίοδο. Γράφει μεταξύ άλλων: «Ο άθλος του σοβιετικού συστήματος Εκπαίδευσης συνίστατο στο ότι έδινε πανίσχυρη βάση γνώσεων και αυτό έδινε με τη σειρά του εξαιρετικά καταρτισμένους μηχανικούς, μαθηματικούς, χημικούς (...) Κατείχαμε ηγετική θέση στον κόσμο σε πολλές σημαντικές κατευθύνσεις: Στο διάστημα, στην πυρηνική φυσική, στη χημεία, στην επεξεργασία (...) Στη συνέχεια όλα αυτά τα χάσαμε». Αν έχει μια αξία η μαρτυρία του, είναι επειδή αναγνωρίζεται η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος και στην Παιδεία. Σε μια περίοδο μάλιστα που τα επιτεύγματά του συκοφαντούνται και γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «μονόδρομος» η μία ή η άλλη εκδοχή της υποβάθμισης της μόρφωσης και του ταξικού σχολείου.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου