Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

«Κυνηγοί» επιδομάτων και …ελπίδας στην Ελλάδα της φτώχειας


 

 

«Κυνηγοί» επιδομάτων και …ελπίδας στην Ελλάδα της φτώχειας -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 



Κουπόνια, επιδόματα, κοινωνικά μερίσματα, λαχνοί… Στην Ελλάδα της μνημονιακής φτώχειας, ανέχειας και ανεργίας, «ευδοκιμεί» ένα νέο είδος …κυνηγών! Άνθρωποι κάθε ηλικίας στήνουν «καρτέρια ελπίδας». Κάνουν αιτήσεις, στοιβάζονται σε ουρές, αναζητούν στο διαδίκτυο ένα επίδομα! 

Υποψήφιοι δικαιούχοι του «Κοινωνικού Μερίσματος», προστρέχουν σε ΚΕΠ, για να βρουν το δίκιο τους, αφού μια ηλεκτρονική εφαρμογή τους έκοψε τα λίγα ευρώ που πίστευαν ότι δικαιούνται. Κλάματα και παρακάλια, μπροστά σε υπάλληλους για να πάρουν τα 200,300 και 500 ευρώ ώστε να κάνουν Χριστούγεννα. 


Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι μπήκαν την Πέμπτη στο σύστημα, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για να δουν αν συγκαταλέγονται στους 1.000 τυχερούς που θα κερδίσουν το «αστρονομικό» ποσό των 1.000 ευρώ, της φορολοταρίας! Πρόκειται για το νέο τζόκερ που θα στήνει κάθε μήνα η κυβέρνηση Τσίπρα, πουλώντας ελπίδα, που το 2015 έταζε ότι …έρχεται!

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, περίμεναν υπομονετικά μπροστά στα ΑΤΜ, για να δουν, πόσα ευρώ τους επέστρεψε η κυβέρνηση, από την παράνομη παρακράτηση των εισφορών τους, την οποία «βάφτισε» κοινωνικό μέρισμα. 

Έκτακτη ενίσχυση περιμένουν και οι πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής, που αφού πνίγηκαν και καταστράφηκαν από την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, θα λάβουν 5.000 ευρώ, για να «ξεχάσουν» ότι τα μπαζωμένα ρέματα πήραν ανθρώπινες ψυχές.

Κάθε μήνα, οι 270.325 δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», περιμένουν τις προπληρωμένες κάρτες και τα ελάχιστα μετρητά για να καλύψουν στοιχειώδης ανάγκες, κυρίως διατροφής…

Τα συσσίτια των δήμων, των εκκλησιών και των εθελοντικών οργανώσεων, συντηρούν χιλιάδες συνανθρώπους μας, που μήνα με το μήνα πληθαίνουν.

Στην Ελλάδα του 2017 οι υποψήφιοι «επιδοματούχοι», έχουν γίνει στρατιές. Στη χώρα το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού ή 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι!

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιοποιήθηκαν πριν τέσσερις μέρες, υπό τον κίνδυνο φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ζει το 37,5% των παιδιών στην Ελλάδα. Ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το 1/3 μιας ολόκληρης γενιάς «εκπαιδεύεται» να ζει στην ανέχεια. Με μειωμένες προσδοκίες και χωρίς όνειρα. Είναι η επόμενη «σειρά» των …«επιδοματούχων». 

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Δηλαδή, στον όρο ‘’σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό’’, περιλαμβάνεται ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά:
  • Με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το κατώφλι της φτώχειας
  • Με υλική στέρηση
  • Με χαμηλή ένταση εργασίας
Οι δύο τελευταίες κατηγορίες περιλαμβάνονται σε μία μεγαλύτερη, που αποδίδεται με τον όρο ‘’κοινωνικός αποκλεισμός’’.

Αυτή την Ελλάδα δημιούργησαν οι πολιτικές των μνημονίων. Αυτήν οικοδομούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αυτήν συντηρούν οι πολιτικές των επιδομάτων και της διαχείρισης της φτώχειας. Σε αυτήν πουλούν «φούμαρα» περί της ανάπτυξης που έρχεται. Όσο η οργή μας εκτονώνεται στις ουρές που στεκόμαστε εμείς και τα παιδιά μας και στα «καρτέρια» των επιδομάτων, τόσο θα μεγαλώνουν οι λίστες των «δικαιούχων» …«κοινωνικών μερισμάτων» ελεημοσύνης.    

Υ.Γ: Ακόμα και τα «ψίχουλα» των επιδομάτων, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, μπαίνουν στην Προκρούστεια Κλίνη. Οι δανειστές με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, ετοιμάζουν «ψαλίδι»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου