Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Νέος γύρος εξαπάτησης




Με διάφορα «πυροτεχνήματα», όπως αυτό που πέταξε ο πρωθυπουργός προχτές στα Καλάβρυτα περί «νέου παραγωγικού μοντέλου», που θα στηρίζεται σε «υγιείς συνεταιρισμούς», με ...λεβέντικες αναφορές για «μάχες» στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων και με την εξαγγελία κάποιων «αντιμέτρων», που τάχα θα αντισταθμίσουν μέρος της μεγάλης ζημιάς που έχει υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια η μικρομεσαία αγροτιά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να την εξαπατήσει για μια ακόμα φορά. «Παλιά τους τέχνη κόσκινο» τα ψεύτικα και παραπλανητικά λόγια, που «αυξάνονται και πληθύνονται» ενόψει και των εκλογών. Είναι, όμως, πιο δύσκολο τώρα να βρουν «ευήκοα ώτα» στη μικρομεσαία αγροτιά, που βιώνει στο πετσί της την τραγική κατάσταση από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και την ΚΑΠ, την οποία στηρίζει «με χέρια και με πόδια» η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων.


* * *
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει ως «μοντέλο σωτηρίας» του μικρομεσαίου κτηνοτρόφου τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι με τον συνεταιριστικό νόμο που ψήφισε το 2016 και με τη γενικότερη πολιτική της, στόχο έχει την ενίσχυση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Πετάει την μπανανόφλουδα των «αντιμέτρων», με εξαγγελίες όπως αυτή για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία όμως δεν έχει κανένα αντίκρισμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού το 90% θα εξακολουθεί να πληρώνει παραπάνω εισφορές από ό,τι πλήρωνε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, οι όποιες εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ισχύουν για ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, αν πρόκειται για αντρόγυνο και πάνω από 15.000 ευρώ με ένα ανήλικο μέλος. Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, των αγροτών έχει μικρότερα εισοδήματα, συνεπώς η όποια ελάφρυνση αφορά τους «μεγάλους».

* * *
 
Ούτε βέβαια μπορεί η κυβέρνηση να κοροϊδέψει τους μικρομεσαίους αγρότες ότι τα «αντίμετρα» στο σύνολό τους αφορούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν βλέπουν ότι προσφέρει 1,1 δισ. ευρώ για απαλλαγές ή μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων και άλλων πρώτων υλών σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ., ενώ για τους μικρομεσαίους αγρότες η επιστροφή φόρου καυσίμων καταργήθηκε και το πετρέλαιο για αγροτική χρήση πλησιάζει το 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν για τα πλοία των εφοπλιστών η τιμή του είναι μόνο 45 λεπτά. Στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που κλιμακώνεται και στην προσπάθειά της να εμφανίσει το μαύρο άσπρο, οι μικρομεσαίοι αγρότες ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική απάντηση, κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος, στη βάση των οξυμένων προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και του πλαισίου πάλης που έχουν διαμορφώσει μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Σταθμός προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η πανελλαδική σύσκεψη που καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή, 9 Δεκέμβρη, στη Νίκαια της Λάρισας, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.


Π. Ρ.
 
 
 
 
Ριζοσπάστης  Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου