Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Εχει παρελθόν


Με τυμπανοκρουσίες το υπουργείο Εργασίας διαρρέει σε φιλοκυβερνητικά έντυπα ότι η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ. Τα προπαγανδιστικά της τερτίπια, όμως, είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και το λαό, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό. Οχι μόνο επειδή η όποια αύξηση θα εξανεμιστεί γρήγορα από τη φοροληστεία που κλιμακώνεται σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και άλλα παρόμοια, αλλά και επειδή για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, κράτησε τον κατώτατο μισθό στα Τάρταρα, εκεί που τον είχαν ρίξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας απόλυτα τους μνημονιακούς νόμους. Ολο αυτό το διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση! Ετσι, ο κατώτατος μισθός παρέμεινε εκεί που ήταν από το Φλεβάρη του 2012, δηλαδή για οκτώ ολόκληρα χρόνια: Τέσσερα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και άλλα τέσσερα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που το 2015 κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά κράτησε σε ισχύ και το αίσχος του «υποκατώτατου» για τους νέους κάτω των 25 ετών. Στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα κρατήθηκαν και ορισμένα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως π.χ. το επίδομα ανεργίας. Αφού λοιπόν όλη την προηγούμενη τετραετία τσάκισε το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία των καπιταλιστικών ομίλων, εμφανίζεται σήμερα ως «μάγος με τα δώρα», προσπαθώντας να κοροϊδέψει το λαό.

ΝΑΤΟικοί «θούριοι»
 
Μέχρι και το ...«όραμα του Ρήγα Φεραίου» επιστρατεύτηκε από τον Αλ. Τσίπρα σε ομιλία του για τα Βαλκάνια στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον οραματισμό του Ρ. Φεραίου για «την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη». Και ποιο είναι το σύγχρονο νόημα των όσων έλεγε ο Ρ. Φεραίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό; Μα προφανώς η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και η προώθηση αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων, όπως μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, δηλαδή σχεδιασμών που φέρνουν όλο και πιο κοντά τη φλόγα στο μπαρούτι. Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν η ελευθερία και η αδελφοσύνη των βαλκανικών λαών (τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, αφού μιλάμε για διαφορετική εποχή) με τους ματωμένους σχεδιασμούς που στηρίζει η κυβέρνηση, με την αναμόχλευση των αλυτρωτισμών και του «διαίρει και βασίλευε» που φέρνουν οι σύμμαχοί της στην περιοχή; Αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στο μπλέντερ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στους «θούριους» που επιμελείται για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Διευθετήσεις
 
Ανεξάρτητα από το αν έγινε ή όχι η κοινή άσκηση ΗΠΑ - Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ (η Κύπρος το διαψεύδει, αλλά από τις ΗΠΑ ούτε φωνή ούτε ακρόαση), το βέβαιο είναι ότι τελευταία καταγράφεται έντονη κινητικότητα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Αυτό σηματοδοτούν η πώληση των αμερικανικών πυραύλων «Patriot», η απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία, που ήταν σε γνώση της Τουρκίας και χαιρετίστηκε αμέσως από τον Ερντογάν, οι πληροφορίες για ενδεχόμενη έκδοση του Γκιουλέν. Μάλιστα, στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας υπήρξε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τα θέματα της Συρίας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες βελτιώνεται σε σχέση με αυτό πριν από λίγους μήνες. Θυμίζουμε, επίσης, ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες υπήρξαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ, που υπογράμμιζαν τη στρατηγική και αναντικατάστατη σημασία της Τουρκίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια για να την κρατήσουν στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και να βάλουν εμπόδια στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Το πού θα κάτσει η μπίλια, είναι ακόμα δύσκολο να προβλεφτεί. Επιβεβαιώνεται ωστόσο ξανά ότι ο τίτλος του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ, που η κυβέρνηση διαφημίζει ως «εγγύηση» τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μόνο τέτοια δεν είναι. Κι ότι στο πλαίσιο της συνολικότερης διευθέτησης που εξελίσσεται στην περιοχή, στη βάση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου, οι κίνδυνοι για το λαό μεγαλώνουν, είτε η Ελλάδα συνεχίσει να αξιοποιείται ως «μοχλός πίεσης» και «γέφυρα» των ΗΠΑ προς την Τουρκία, είτε υπάρξει συμβιβασμός, με ανταλλάγματα που «ακουμπούν» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από το μέλλον
 
«Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ χωρίς να συζητήσει με την Ελλάδα και χωρίς εσωτερική συναίνεση είναι ανεξήγητη. Ως Πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει "μακεδονική γλώσσα". Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Αυτά είπε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρ. Ράντεφ, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας στην επιφάνεια και από άλλη μπάντα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνει σε κάθε του βήμα ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός, καθώς ξεδιπλώνεται στην περιοχή. Τα λόγια του Ράντεφ, όμως, είναι κι ενδεικτικά για το πόσο «κούφιες» είναι οι κυβερνητικές «παρόλες» - που εντάθηκαν τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τις τροπολογίες που ζήτησαν τα αλβανικά κόμματα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ - ότι τάχα η συμφωνία «κλείνει οριστικά» τα ζητήματα των αλυτρωτισμών. Κάθε άλλο: Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, η αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όχι μόνο δεν «αφήνουν πίσω» τους αλληλοτροφοδοτούμενους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς, αλλά τους φέρνουν στην πρώτη γραμμή, με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.






Ριζοσπάστης  Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου