Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Τα δικαστήρια δικαιώνουν πλέον τα θύματα της «Monsanto», που ανήκει πια στη γερμανική «Bayer»...



Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε χτες ότι το διαβόητο ζιζανιοκτόνο «Roundup» της «Monsanto», υπήρξε «ουσιαστικός παράγοντας» στην εμφάνιση καρκίνου σε έναν άνδρα από την Καλιφόρνια.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο έκριναν ομόφωνα ότι το «Roundup», ένα από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλον τον κόσμο, ευθύνεται για το λέμφωνα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο Έντουιν Χάρντεμαν. Στη δεύτερη φάση της δίκης, αύριο, οι ίδιοι ένορκοι θα κληθούν να καθορίσουν την ευθύνη της εταιρείας και την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο Χάρντεμαν. Οι δικηγόροι του θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τυχόν αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους και οι οποίες δείχνουν αν η «Bayer» επιχείρησε να επηρεάσει επιστήμονες, τις ρυθμιστικές αρχές ή το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της.
Παρότι μέχρι σήμερα οι δικαστικές αρχές στις ΗΠΑ καθυστερούσαν να αποφασίσουν για το αν το ζιζανιοκτόνο είναι επικίνδυνο, μία σημαντική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων συνέβαλε στην επίσπευση της «απονομής δικαιοσύνης». 
Η εξέλιξη δεν αφορούσε (άλλη) μία ιατρική μελέτη που επιβεβαίωνε την επικινδυνότητα του «Roundup», αλλά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της «Monsanto» από το γερμανικό μονοπώλιο της «Bayer», η οποία καλείται πλέον να πληρώσει τα σπασμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένη αγωγή είναι μόλις η δεύτερη από τις περίπου 11.200 αγωγές που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ για το «Roundup». Το περασμένο Αύγουστο, σε έναν άλλο άνδρα από την Καλιφόρνια επιδικάστηκε ποσό 289 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πολιτειακό δικαστήριο έκρινε ότι το «Roundup» του προκάλεσε καρκίνο. Το ποσό μειώθηκε κατόπιν στα 78 εκατομμύρια και σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο εφετείο.

Η «Bayer» εξαγόρασε τη «Monsanto», η οποία παρασκευάζει το «Roundup». Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση των ενόρκων, λέγοντας ότι «είμαστε σίγουροι ότι οι αποδείξεις στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι οι χειρισμοί της "Monsanto" ήταν οι κατάλληλοι και ότι η εταιρεία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπαίτια για τον καρκίνο του κ. Χάρντεμαν».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου