Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Κοινή η «ατζέντα» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και για την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ


Τη βεβαιότητά του ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στη στρατηγική μας και να την προωθούμε και παραπέρα», εξέφρασε σε εκδήλωση του «Atlantic Council» ο Αμερικανός πρέσβης

Από τη χτεσινή εκδήλωση του «Ατλαντικού Συμβουλίου»
Από τη χτεσινή εκδήλωση του «Ατλαντικού Συμβουλίου»
Η «δικομματική συναίνεση» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σε ό,τι αφορά (και) την «ατζέντα» της παραπέρα εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για λογαριασμό της αστικής τάξης, αναδείχτηκε χτες στην Ουάσιγκτον σε εκδήλωση της διαβόητης «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council» με τίτλο «Η Ελλάδα ως γεωστρατηγικός σύμμαχος».
 Τη συζήτηση άνοιξε ο Ντ. Γουίλσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του «Atlantic Council», χαρακτηρίζοντας «θεαματική» την εξέλιξη των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, που, όπως είπε, δίνει πλέον «νέες ευκαιρίες για να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας στην Ανατ. Μεσόγειο ή τα Δυτικά Βαλκάνια».

Χαρακτηρίζοντας ειδικά την Ανατ. Μεσόγειο ζώνη γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, με την επιστροφή εκεί των Ρώσων ως στρατιωτικής δύναμης ή την είσοδο της Κίνας με άλλους τρόπους, εστίασε στην «αξιοθαύμαστη στροφή στις διμερείς σχέσεις», κόντρα και στην «καχυποψία που επεδείκνυαν παλαιότερα οι Ελληνες απέναντι στις ΗΠΑ» (άλλη μια βρώμικη υπηρεσία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα), και στη «διακομματική, δικομματική στήριξη της διμερούς σχέσης μας».

Σε αυτήν τη βάση χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδείχτηκε «εταίρος» των ΗΠΑ, με τη συμφωνία των Πρεσπών, στην υλοποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι εταίρος - κλειδί των ΗΠΑ στην προσπάθεια να κρατήσουν τη Σερβία αγκυροβολημένη στη Δύση, δίνοντας δηλαδή και το περίγραμμα για τις επόμενες βρώμικες ευρωατλαντικές «αποστολές».


«Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» η εμπλοκή θα βαθύνει!
 
Παίρνοντας, ακολούθως, το λόγο ο πρέσβης Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε αρχικά στο «Στρατηγικό Διάλογο», που εγκαινιάστηκε μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα - Τραμπ, το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι έρχεται να υλοποιήσει τη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ελλάδα, ως χώρα - πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας που μοιράζεται, όπως είπε, τα ίδια συμφέροντα και ανησυχίες με τις ΗΠΑ.

Πιάνοντας ανά τομέα τη διμερή συνεργασία, μίλησε για τη στρατιωτική σχέση, τις συνεκπαιδεύσεις, την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε Στεφανοφίκειο και Λάρισα, τη συνεργασία, όπως υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, την Ελλάδα έναν από τους ισχυρότερους εταίρους των ΗΠΑ για την ενεργειακή διαφοροποίηση στην Ευρώπη, με έργα όπως ο TAP, η Ρεβυθούσα, «που αυξάνει τη δυνατότητα εισαγωγής αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη», ο IGB, ο πλωτός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη, η συμφωνία για αγωγούς προς τη Β. Μακεδονία.

Τόνισε ότι, όπως φάνηκε και από την παρουσία αμερικανικών κολοσσών στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη του 2018, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Υπάρχουν «φανταστικές ευκαιρίες», εκτίμησε, στην Ενέργεια, όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στις ΑΠΕ, στις Υπηρεσίες, στην Τραπεζική, με νέες δυνατότητες, όπως είπε, ελληνικές τράπεζες να αναπτυχθούν εκ νέου στη Βαλκανική.

Εστιάζοντας στα γεωστρατηγικά και στο ρόλο «μεντεσέ» της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ, τόνισε τον «ευρύτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή και εν μέσω ανανεούμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Ανατ. Μεσόγειο», επισημαίνοντας τη «μοναδική ικανότητα της Ελλάδας να φέρνει κοντά τους γείτονες, λειτουργώντας σαν γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή», «να συντονίζει άλλους εταίρους και συμμάχους με τρόπους που λίγες χώρες μπορούν, όπως τα τριμερή σχήματα που έχει στήσει μαζί με την Κύπρο, ή η δουλειά που έχει κάνει με τους γείτονές της στα Βαλκάνια, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία».

Πρόσθεσε: «Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν από τους πιο βασικούς συμμάχους μας στην προσπάθεια όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν προς ΕΕ και ΝΑΤΟ, με παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το ρόλο που παίζει και η Ορθόδοξη Εκκλησία για σύσφιξη αυτών των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου σημαντική θετική εξέλιξη για τις διμερείς σχέσεις.

Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπροστά στις εκλογές, «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στη στρατηγική μας και να την προωθούμε και παραπέρα». «Δεν έχω καμία αμφιβολία», τόνισε, «ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει και θα επιταχυυνθεί και με τον Κυρ. Μητσοτάκη, με βάση και όσα είπαμε πριν από μερικές μέρες και την ανακοίνωση που εξέδωσαν κατόπιν», αναφερόμενος σε συνάντηση που είχαν, με τη ΝΔ να μιλά ακολούθως για «περαιτέρω ενδυνάμωση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών».

«Διευθετήσεις» με Τουρκία «για να παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση»
 
Ερωτηθείς στη συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά, χαιρέτισε το γεγονός πως Ελλάδα και ΗΠΑ «εμφατικά συμφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση». Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε «υπευθυνότητα» απέναντι σε προκλητικές ενέργειες από πλευράς Αγκυρας, όπως και «ηγετικότητα» και κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως αποκαλύφθηκε «πανηγυρικά» την περασμένη βδομάδα, διαμορφώνονται υπό την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, ως «δίαυλος» ευρύτερων και επικίνδυνων «διευθετήσεων». 
Ο Πάιατ, δείχνοντας και εδώ τη «διακομματική» συναίνεση, χαιρέτισε το γεγονός ότι σε προεκλογική περίοδο, οι σχέσεις με την Τουρκία δεν έχουν γίνει αντικείμενο κομματικής διαμάχης.

Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ αν προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο από την Αγκυρα, το χαρακτήρισε «υποθετική ερώτηση» και αρκέστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «ισχυρά δεσμευμένες στη συμμαχία μας, με ισχυρή την εμπλοκή τους στα τεκταινόμενα στην Ανατ. Μεσόγειο και ισχυρή τη διμερή στρατιωτική σχέση μας», προσθέτοντας πως «θέλησή μας είναι να επιλύσουμε τα ζητήματα διπλωματικά, εκεί επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας».

Στην ίδια εκδήλωση πήραν μέρος ο Γ. Χουλιαράκης, αν. υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η γεωπολιτική σταθερότητα πάει χέρι χέρι με την οικονομική σταθερότητα, χαρακτηρίζοντας κλειδί για την επίλυση προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και τις ιδιωτικές επενδύσεις, και ο Σ. Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, λέγοντας ότι δέσμευση και των δύο πλευρών είναι να ανεβάσουν τη διμερή συνεργασία «σε νέα ύψη», με την Ελλάδα να αποτελεί για τα αμερικανικά κεφάλαια όχι μόνο μια αγορά 11 εκατομμυρίων, αλλά είσοδο για όλη τη Βαλκανική και τη ΝΑ Ευρώπη.

Στον απόηχο της επίσκεψης Αποστολάκη
 
Στο μεταξύ, κάποια επιπλέον στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, στις ΗΠΑ.

Ενημερωτικό σημείωμα του αμερικανικού Πενταγώνου, περιγράφοντας τι συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Μ. Σάναχαν, αναφέρει ότι εστίασαν σε «θέματα αμοιβαίας ασφάλειας» και ότι «επαναβεβαίωσαν την αμυντική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες».

Οτι «συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και των περιφερειακών επιπτώσεων του μεγάλου ανταγωνισμού δύναμης ("great power competition") με τη Ρωσία και την Κίνα. Συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την κατανομή βαρών και τον εκσυγχρονισμό του ΝΑΤΟ».

Οτι ο Σάναχαν επικρότησε τις προσπάθειες Ελλάδας και Β. Μακεδονίας για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, «η οποία τελικά θα οδηγήσει στην επέκταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, το αμερικανικό σημείωμα τονίζει ότι «η αμερικανική στρατιωτική σχέση με την Ελλάδα (...) εξακολουθεί να είναι από τις ισχυρότερες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς:

1. Η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, στρατηγικά τοποθετημένος κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια.

2. Η παρουσία περίπου 650 στελεχών μας στη βάση της Σούδας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διμερούς σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας. Ο κόλπος της Σούδας είναι ένας κόμβος θαλάσσιου και αεροπορικού ανεφοδιασμού και το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο.

3. ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν μια ισχυρή διμερή στρατιωτική σχέση. Οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο εθνών διεξάγουν τακτικά κοινές και πολυεθνικές ασκήσεις και εκπαιδεύονται από κοινού.

4. Στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι ένας από τους λίγους συμμάχους που ξεπέρασε το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα συμβάλλει επίσης στις προσπάθειες του συνασπισμού, κυρίως στη Δύναμη που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

5. Η Ελλάδα είναι σημαντικός ξένος πελάτης στρατιωτικών πωλήσεων για τις ΗΠΑ, με περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμευμένα σε τρέχουσες αγορές. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2018 για την αναβάθμιση του στόλου της των "F-16"».

Και έπεται συνέχεια, στη σκυταλοδρομία της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ, με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο στις 16 - 17 Ιούλη διοργανώνεται συνέδριο στην Αθήνα («The Economist SE Europe Events») με μία από τους βασικούς εισηγητές την πρώην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για τα ταξίδια της σε Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα, Δυτ. Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Ερχεται να μας ...διαφωτίσει πως η συμφωνία των Πρεσπών «έχει τη δυναμική να ξεκλειδώσει νέες οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες στα Δυτ. Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Με στοχευμένη υποστήριξη από την επόμενη Κομισιόν και έξυπνες επενδύσεις στις υποδομές, την ενεργειακή συνεργασία και την πολιτική ενσωμάτωση, αυτό το τμήμα της Ευρώπης μπορεί να γίνει μια ισχυρή μηχανή για την ανάπτυξη και μοντέλο σταθερότητας», όπως προπαγανδίζουν τα προπαρασκευαστικά του συνεδρίου κείμενα.

Ριζοσπάστης    Τετάρτη 12 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου