Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο «κάδρο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών


Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προβλέπουν τα μέτρα για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη
INTIME NEWS
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προβλέπουν τα μέτρα για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη
«Υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη μείωση της εξάρτησης από ένα μόνο κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα. Το ευρώ είναι το μόνο νόμισμα που διαθέτει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά τα οποία επιζητούν οι συμμετέχοντες στην αγορά ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση έναντι του αμερικανικού δολαρίου».

Τα παραπάνω επισημαίνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε προχτές Τετάρτη ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν καταγράφονται η «σημαντική πρόοδος» καθώς και τα επόμενα «σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν» στην πορεία για την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Πρόκειται για ένα μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και παρεμβάσεων με άξονα την αναβάθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης και βέβαια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στο πλαίσιο των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε σχέση με το στόχο για την αναβάθμιση του ευρώ στις διεθνείς εμπορευματικές συναλλαγές η Κομισιόν πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες διαβουλεύσεις με συμμετέχοντες στην αγορά σε διάφορους τομείς, συγκεκριμένα στην αγορά συναλλάγματος, στην Ενέργεια, στις πρώτες ύλες, στα γεωργικά προϊόντα και τις μεταφορές.


Οπως διαπιστώνουν, «ο τομέας της Ενέργειας θα είναι στο μέλλον βασικός μοχλός για τη χρήση του ευρώ, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης της χρήσης του, όπως π.χ. στον τομέα του φυσικού αερίου». Σε αυτό το φόντο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη - μέλη, τα μονοπώλια της Ενέργειας και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Μνημόνια διαρκείας στους λαούς
 
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιούνη η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ:

  • Να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του «δημοσιονομικού μέσου» για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα ώστε να διευκολύνουν την ταχεία έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την τήρηση των «μνημονίων διαρκείας» της ΕΕ και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με το μέγεθος του νέου χρηματοδοτικού «εργαλείου ανταγωνιστικότητας», που με τη σειρά του θα διασυνδέεται με το «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δηλαδή με τους μεσοπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις σχετικά με το μελλοντικό δημοσιονομικό μέσο (...), με βάση την πρόταση της Επιτροπής για πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων». Οπως εκτιμά, «μια συμβιβαστική λύση είναι πλέον εφικτή και πρέπει να προωθηθεί με αποφασιστικότητα».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, υπάρχουν κράτη - μέλη που επιθυμούν να υπάρξουν παραπάνω κονδύλια εκτός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ωστόσο το θέμα προσκρούει σε αντιρρήσεις. «Θα ξεκινήσει μικρό και θα μπορεί να μεγαλώσει», δήλωσε ο ίδιος, αποτυπώνοντας την προσπάθεια να βρεθούν οι «συμβιβαστικές» όσο και προσωρινές λύσεις για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027 ενσωματώνει το «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», για τη χρηματοδότηση των «μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σε αυτό το φόντο, η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα αξιοποιηθεί στη «μεταμνημονιακή εποχή» ως ένας επιπλέον μηχανισμός παρακολούθησης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και στην Ελλάδα, που βρίσκονται στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις στις «αγορές εργασίας και προϊόντων», η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι «μεταρρυθμίσεις» στη δημόσια διοίκηση κ.ο.κ.

  • Να ολοκληρώσουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με σκοπό την ταχεία επικύρωσή της από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ.

Πρόκειται για την αναβάθμιση του ESM στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, ο αναβαθμισμένος ΕSM σχεδιάζεται να αναλάβει και το ρόλο «διασώστη» «ύστατης καταφυγής» για τράπεζες της Ευρωζώνης που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κινδύνους κατάρρευσης, και αφού βέβαια προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί τα άλλα διαθέσιμα μέσα (π.χ. ανακεφαλαιοποιήσεις, «κουρέματα» κ.ά.).

  • Να καταβάλουν νέες προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, αρχής γενομένης από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης των Καταθέσεων.

Η Τραπεζική Ενωση, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα πρέπει να ολοκληρωθεί με παράλληλη επίτευξη της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων», με φόντο και το σχέδιο για τη διαμόρφωση «κοινού ταμείου» τραπεζικών διασώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση του «κοινού ταμείου» διασώσεων επίσης προϋποθέτει τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, ειδικά στους σχετικά αδύναμους κρίκους, όπως είναι η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιμεριστούν οι κίνδυνοι, στο πλαίσιο της «αναλογικότητας» και των μέσων όρων που επικρατούν κάθε φορά στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών» αλλά και αυτά για την «εγγύηση των καταθέσεων» θα προέλθουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με σταδιακές εκταμιεύσεις σε ορίζοντα ετών. Η προοπτική αυτή αποτελεί ένα ακόμη πεδίο ενδοαστικής διαπάλης γύρω από τον επιμερισμό των κινδύνων.

  • Να επιταχύνουν την πρόοδο στον τομέα της Ενωσης Κεφαλαιαγορών και να εντείνουν τις εργασίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Ενωση Κεφαλαιαγορών διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση της ΟΝΕ καθώς και του ευρώ. Πιο ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούν να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς προτού αυτοί φτάσουν στους φορολογουμένους», δηλαδή να αφήσουν σε δεύτερο επίπεδο και μόνο ως «εναλλακτικό» πλάνο τη δυνατότητα κρατικών ή και διακρατικών πακέτων στήριξης σε οικονομίες και τράπεζες της ΕΕ που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο νέων κλυδωνισμών.

Βέβαια, το δίπολο της Τραπεζικής Ενωσης και της Ενωσης Κεφαλαιαγορών είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την αναβάθμιση της ΕΕ στο πλαίσιο των οικονομικών - γεωπολιτικών ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με μεγαλύτερη εμβάθυνση και ρευστότητα θα οδηγήσουν επίσης σε ευρύτερη χρήση του ευρώ από τους συμμετέχοντες στην αγορά, στις καθημερινές τους πράξεις».


Α. Σ.
 
 
Ριζοσπάστης   Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου