Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Απαιτεί μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ
 
Ανακοίνωση με αφορμή την έκθεση του ΑΠΘ για το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή

Η δημόσια υγεία θυσιάζεται για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα
Η δημόσια υγεία θυσιάζεται για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα
Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, απαιτεί η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση της τελικής έκθεσης αποτελεσμάτων του ΑΠΘ σχετικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
 Η τελική έκθεση αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το ΑΠΘ ενισχύει τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης, που είχε δημοσιευτεί τον Φλεβάρη. Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ότι η δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί προϊόν της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ, καθώς οφείλεται σε μερκαπτάνες που εκλύονται από τη διαδικασία αποξήρανσης της λάσπης σε ανοιχτό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ εντός του αστικού ιστού.

Η έκθεση αναφέρει ότι από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά - βορειοδυτικά του Κορδελιού και το αντικείμενό τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών (μέχρι και εικοσαπλάσιες της διάμεσης συγκέντρωσης που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.


Το γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και η δημόσια ασφάλεια θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας της επιχείρησης αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δήθεν "κοινωνικό προφίλ" που προσπαθεί να στήσει η επιχείρηση».

«H κατάσταση με τη δυσοσμία είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ο οποίος θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων», συνεχίζει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι αυτόν το δρόμο υπηρετεί και το πολιτικό σύστημα, αφού τόσο η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, «καθώς και τα δύο κόμματα υπηρετούν τον σημερινό βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης με την προώθηση της αντιλαϊκής τους πολιτικής».

Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει και την ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης, «η οποία όχι μόνο σιωπά, αλλά και συγκαλύπτει τον πραγματικό "ένοχο" για την κατάσταση, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της ρυπογόνας βιομηχανικής περιοχής».

Χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτη την κατάσταση με τη συνύπαρξη στις ίδιες περιοχές βιομηχανικών μονάδων και χώρων κατοικίας, ως αποτέλεσμα της άναρχης χωροθέτησης χρήσεων γης, και σημειώνει ότι «στα πλαίσια του ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που παλεύει το ΚΚΕ, στα πλαίσια δηλαδή της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και της γης και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, είναι εφικτός ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες».

Οχι σε παχυλή χρηματοδότηση του ομίλου για τη μετεγκατάσταση
 
Μια ακόμα πλευρά που αναδεικνύει η ΤΟ του ΚΚΕ είναι ότι με τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης ακόμα και η ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον όμιλο για να λύσει δικά του προβλήματα και να εξασφαλίσει μια χρηματοδοτούμενη επέκταση και αναβάθμιση σε νέα περιοχή εκτός οικιστικού ιστού. Γι' αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η "λύση" της παχυλής χρηματοδότησης των ΕΛΠΕ με την πρόφαση ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Οι όποιες μετεγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν, να γίνουν με ευθύνη του κράτους και με τις δαπάνες να βαραίνουν αποκλειστικά τα ΕΛΠΕ».

Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης θυμίζει τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού - Ευόσμου και τη στήριξη στις λαϊκές κινητοποιήσεις στην περιοχή.

Καλεί την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τη δημοτική αρχή να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ειδικότερα απαιτεί:
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας, με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς. Αμεσα να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο, που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.
  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Ολες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.
  • Οχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε σχολική στέγη, Yγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.
  • Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων. Να ερευνηθούν επίσης όλες οι αρωματικές και άλλες ενώσεις (π.χ. βενζόλιο), που υπάρχουν πάντα γύρω από διυλιστήρια και έχουν σοβαρές επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και να ελεγχθούν το νερό και το έδαφος της περιοχής εξαιτίας των λυμάτων.
 
Ριζοσπάστης   Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου