Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

«Πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ


Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Eurokinissi
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Πραγματοποιήθηκε χτες Τρίτη από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα η παρουσίαση του προγράμματος για την παρουσία των ΗΠΑ στην 84η ΔΕΘ, παρουσία του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, του υφυπουργού για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής Γρ. Ζαριφόπουλου και του προέδρου του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ν. Μπακατσέλου.
 Κατά τη διάρκειά της, ο Πάιατ δήλωσε «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για τις «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται για τους Αμερικανούς επενδυτές, όσο και για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή.

Πιάνοντας το νήμα από την περσινή ΔΕΘ, ο Τζ. Πάιατ μίλησε για το πώς θα συνεχιστεί η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ στην Εκθεση. «Η ΔΕΘ 2018 μάς βοήθησε να θέσουμε έναν νέο ρυθμό για τις διμερείς μας σχέσεις, ενδυναμώνοντας τη διμερή συνεργασία μας», επισήμανε και διαμήνυσε «να μεταφέρουμε τη σκυτάλη στη φετινή Εκθεση». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η περσινή ΔΕΘ, όπου και οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, «μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην εταιρική αυτή σχέση, να δομήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο επιτυχίας την ελληνοαμερικανική συνεργασία και να αναβαθμίσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τους δεσμούς μας».


Σημείωσε πως η συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ τονίζει και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά στα σχέδια των ΗΠΑ, ως «διεθνή πύλη προς τα Βαλκάνια και μια ευρύτερη αγορά 30 εκατομμυρίων». «Είναι στρατηγικής σημασίας η Θεσσαλονίκη. Στρατηγικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης» σημείωσε, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, διατύπωσε τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να δομήσει «πάνω στη θετική ροπή που υπάρχει από τη ΔΕΘ σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων, από την Ενέργεια, το εμπόριο, την ασφάλεια, την άμυνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», για τον επόμενο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή», και συμπλήρωσε πως προσβλέπει να συμμετάσχει την Παρασκευή στο Φόρουμ Ενέργειας που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.
Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, σήμερα και αύριο στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τη βούληση που δείχνει η νέα κυβέρνηση να διευκολύνει το έργο των επενδυτών» και δήλωσε «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν μεταξύ άλλων στον τουρισμό, στις ΑΠΕ και τον αγροδιατροφικό τομέα. Στον τελευταίο στάθηκε ιδιαίτερα, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ συγχρηματοδοτούν την τέταρτη διεθνή συνάντηση αγροδιατροφής, για να συνδέσουν τη ΔΕΘ με το θέμα της διεθνούς συνόδου κορυφής επιχειρηματιών στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που οργανώνεται από κοινού με την Ολλανδία. Για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, για τον οποίο ανέφερε πως «δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα να τον πείσω για το τι θέλω να κάνω στη Θεσσαλονίκη».
  • Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, είχε χτες ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Μετά το πέρας της ο μεν Τασούλας είπε πως «είχαμε μια γόνιμη συζήτηση και συνεχίζουμε για να δυναμώσουμε περαιτέρω την καλή σχέση που διατηρεί η πρεσβεία των ΗΠΑ με τη Βουλή των Ελλήνων», ενώ ο Πάιατ δήλωσε «ευγνώμων για τη στήριξή σας σε όσα κάνουμε για την οικοδόμηση της σχέσης μας σε θέματα ασφάλειας και για την πολιτική μας σχέση» και χαρούμενος για τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Πενς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πολωνία.
 
Ριζοσπάστης   Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου