Απαράδεκτες δηλώσεις που καλλιεργούν το ρατσισμό και «χαϊδεύουν» τα αυτιά των κάθε λογής φασιστοειδών έκανε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
 Συγκεκριμένα, με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών, ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε την Εθνική, Ιστορική και Φυλετική αλλοίωση των νησιών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή της τονίζει πως θέσεις σαν αυτή είναι «επικίνδυνες» και πως «διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προαναγγελθείσα σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Β. Αιγαίου», τις επόμενες μέρες.

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:


«Με αφορμή τη θέση που ανέπτυξε κατά το χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης ότι: “Δεν θα επιτρέψουμε την Εθνική, Ιστορική και Φυλετική αλλοίωση των νησιών…”, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Οι θέσεις αυτές είναι επικίνδυνες και “χαϊδεύουν” τα αυτιά εθνικιστικών ομάδων καλλιεργώντας εθνικισμό και ρατσισμό.

(…) Η θέση αυτή του περιφερειάρχη διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προαναγγελθείσα σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Β. Αιγαίου, δηλαδή: Της επικρότησης των αυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων. Της εναπόθεσης στο ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Της καλλιέργειας αυταπατών στους νησιώτες ότι με την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ είμαστε σε θετικό δρόμο.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Βορείου Αιγαίου επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα:

Να κλείσουν τα hot spots σε όλα τα νησιά. Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απ’ τα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα, όπου εκεί σε ανθρώπινες συνθήκες να εξετάζονται γρήγορα τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στους τόπους προορισμού τους. Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές απ’ την εξέλιξη του κοινωνικού φαινομένου. Να εξασφαλιστεί η εργασία των σημερινών εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, στους δήμους ή τις περιφέρειες του τόπου κατοικίας τους. 

Καλούμε όλους τους φορείς του Β. Αιγαίου να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη λύση του Προσφυγικού σ’ αυτή την κατεύθυνση».