Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:


  • Συνέχιση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας.
  • Νέες κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών αυτήν τη βδομάδα.
  • Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη για την απάντηση του λαϊκού κινήματος στην καταστολή.
  • Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στην Κύπρο για την 20ή Συνέλευση της ΠΟΔΝ.


ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων με σύνδεση χρηματοδότησης και «αξιολόγησης»
 
Παρουσιάστηκε χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας
Eurokinissi
Εμβαθύνοντας τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση και Ερευνα από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση προχωρά με νομοθετική ρύθμιση στη σύνδεση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την «αξιολόγηση».
 
Χτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το σχέδιο νόμου με το οποίο ιδρύεται νέα ανεξάρτητη Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το οποίο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για «απελευθέρωση και ευελιξία» στην Ερευνα και άλλες διατάξεις για την Εκπαίδευση.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου, που μετά τη δημόσια διαβούλευση θα εισαχθεί στη Βουλή στην αρχή του νέου έτους, είναι η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες, που αντικαθιστά την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Ως αρμοδιότητές της περιγράφονται ο στρατηγικός σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η «αξιολόγηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κατάτμηση, η κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, οι προγραμματικές συμφωνίες υπουργείου - ιδρυμάτων και η κατανομή του 20% της χρηματοδότησης μέσω «αξιολόγησης».
Με δεδομένο πως η «αξιολόγηση» αποτελεί τον μοχλό για την προσαρμογή των πανεπιστημίων στις αναδιαρθρώσεις, η υπουργός Παιδείας περιέγραψε ως ενδεικτικά κριτήρια, προκειμένου τα ιδρύματα να λάβουν το ποσοστό αυτό από τη χρηματοδότηση, την «ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας», την ερευνητική δραστηριότητα και τις δράσεις εξωστρέφειας των ιδρυμάτων. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το 80% της χρηματοδότησης, περιλαμβάνουν τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση συνολικά συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένη πίσω από τις ανάγκες. Οπως σημείωσε χτες η υπουργός, η αναγκαία αύξησή της παραμένει «στόχος» και για αυτή την κυβέρνηση, με «παράλληλο στόχο» την εξασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να έχουν κι άλλες πηγές εσόδων, π.χ. πληρέστερο θεσμικό πλαίσιο για τις δωρεές, έσοδα από spin off εταιρείες, από υλοποίηση πατεντών κ.ο.κ., που περιγράφουν μεγαλύτερη στροφή και εξάρτηση των ιδρυμάτων από ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις για την Ερευνα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αποφυγή των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του υφιστάμενου πλαισίου» και «μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των ΕΛΚΕ». Πρόκειται για τους ειδικούς λογαριασμός μέσω των οποίων περνά ο κύριος όγκος της ιδιωτικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και αποτελούν μοχλό σύνδεσης με τις ανάγκες της αγοράς. Οι ρυθμίσεις οδηγούν ουσιαστικά στην αποκοπή της ερευνητικής από την υπόλοιπη δραστηριότητα των πανεπιστημίων και κατευθύνουν στην πώληση της νέας γνώσης στις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο αποτελεί το επόμενο βήμα των συνολικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβέρνηση της ΝΔ, που παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικοδόμηση του αποκεντρωμένου και αυτοτελούς πανεπιστημίου της αγοράς. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει τα χαρτιά της για ένα συνολικό πλαίσιο αναδιαρθρώσεων που θα ακολουθήσει, ενώ χτες η υπουργός αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, την «αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια», όπως χαρακτήρισε την κατάργηση του ασύλου, που, παρά τις διακηρύξεις και τα προσχήματα, έδειξε ήδη ότι στόχος της είναι οι διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος και η ένταση της καταστολής.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
Να μην επιτραπεί η παραπέρα παράδοση των ΑΕΙ στα νύχια των μεγάλων επιχειρήσεων
 
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας
Για τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σχετικά με τα πανεπιστήμια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:
«Με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια συνεχίζεται ο κύκλος της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Μετά την κατάργηση του ασύλου, τη βίαιη καταστολή και συκοφάντηση των αγωνιστικών διεργασιών των φοιτητών, έρχεται νέο νομοσχέδιο που εισάγει νέους ταξικούς κόφτες στη νεολαία που σπουδάζει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστά ευθυγραμμισμένη κι αυτή στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, προχωρά στη συγκρότηση μιας νέας δομής, μετεξέλιξης της παλιάς Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας, που θα συστηματοποιήσει την κατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, των πτυχίων και των αποφοίτων σε α, β και γ κατηγορίες. Προχωρά η βαθύτερη σύνδεση της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων, του προσωπικού τους και κάθε πτυχής της λειτουργίας τους με την κρατική χρηματοδότηση, με κριτήριο τα ζητούμενα της αγοράς. Ετσι, θα "ανταμείβονται" τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Τμήματα εκείνα που "έχουν πέραση" στην αγορά, που προσελκύουν ιδιώτες χορηγούς, ενώ όσα Τμήματα "μένουν στα αζήτητα", δεν αξιολογούνται θετικά από τους επιχειρηματίες, θα υποχρηματοδοτούνται και τελικά θα κλείνουν. Το μάρμαρο, για άλλη μια φορά, θα το πληρώσουν οι φοιτητές, όπως το πλήρωσαν και με τις "πανεπιστημιοποιήσεις" της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την περαιτέρω απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), στην ουσία η έρευνα αποδεσμεύεται από τα τελευταία ψήγματα της σύνδεσής της με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο στα ΑΕΙ. Τα ερευνητικά Ινστιτούτα και Εργαστήρια θα γίνουν έτσι καλοστημένες επιχειρήσεις με τις υποδομές των ΑΕΙ, χωρίς καμία υποχρέωση να τροφοδοτούν οικονομικά και επιστημονικά την ακαδημαϊκή λειτουργία.

Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, το προσωπικό των ΑΕΙ δεν πρέπει να επιτρέψουν την παραπέρα παράδοση των ΑΕΙ στα νύχια των μεγάλων επιχειρήσεων που θα κατακρεουργήσουν ό,τι έχει απομείνει από την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία αξιολόγηση από και για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, διεκδικούμε τώρα αναβάθμιση των σπουδών, με γενναία αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα Ιδρύματα, με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες της κάθε επιστήμης και με στόχο την πραγματική λαϊκή ευημερία».

Ριζοσπάστης   Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου