Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Κάνει όντως το κράτος ό,τι πρέπει κ. Χαρδαλιά;




Στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς, πρόσφατα αναβαθμισθείς Υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία». Ισχυρίστηκε ότι «το κράτος είναι εδώ, η πολιτεία είναι εδώ». Έκλεισε την ενημέρωσή του με τη μόνιμη κυβερνητική επωδό «ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η ατομική ευθύνη».

Δυστυχώς θα φτάσουμε εκεί που θα φτάσουμε επειδή το κράτος επί χρόνια δεν κάνει αυτό που πρέπει, επειδή το κράτος από το ξέσπασμα της επιδημίας δεν οργανώθηκε όπως πρέπει και επειδή ακόμα και σήμερα, στο και πέντε, το κράτος επιμένει να μην κάνει αυτό που πρέπει.

Πρώτον. 

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες ποσοστό που κυμαίνεται από 3% μέχρι 5% των ασθενών από τον ιό Covid-19 χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ. Στην Ελλάδα οι κλίνες ΜΕΘ είναι περίπου 550, 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες. Στη Γερμανία διαθέτουν 29,2 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000, στην Ιταλία διαθέτουν 12,5 και στην Ισπανία 9,7.


Από τις 550 κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα, ποσοστό 90-95%, σε κανονική περίοδο, είναι μόνιμα κατειλημμένο. Το ποσοστό αυτό ισχύει και σήμερα. Υπάρχουν ακόμα περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες είναι κλειστές γιατί μια μονάδα ΜΕΘ έχει ισχυρές απαιτήσεις τόσο σε εξοπλισμό, όσο και κυρίως σε προσωπικό.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό της όφειλε να έχει 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ. Αν ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα έπρεπε να έχει τα διπλάσια από όσα διαθέτει σήμερα.

Επιμένουμε για τις ΜΕΘ γιατί το τραγικό παράδειγμα της Ιταλίας (με σύστημα Υγείας σαφώς πιο οργανωμένο από το δικό μας) δείχνει ότι το ποσοστό επιβίωσης στα βαριά περιστατικά εξαρτάται άμεσα από το αν ο ασθενής μπορέσει σχετικά γρήγορα να μπει σε μηχανική υποστήριξη ώστε να επιζήσει, μέχρι ο ίδιος ο οργανισμός (ελλείψει αποτελεσματικής αγωγής) να ξεπεράσει την ίωση. Στην Ιταλία οι διαθεσιμότητες σε ΜΕΘ ήταν υπερδιπλάσιες από τις δικές μας. Δεν έφτασαν.

Το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε κ. Χαρδαλιά;

Κρεβάτια ΜΕΘ στην Ευρώπη
Οι κλίνες ΜΕΘ στην Ευρώπη. Η Γερμανία στην κορυφή, η Ιταλία αρκετά πάνω από τη μέση, η Ελλάδα προτελευταία. Πηγή: The variability of critical care bed numbers in Europe

Δεύτερον. 

Κατά παράβαση κάθε επιδημιολογικής πρακτικής και αυτών ακόμα των οδηγιών του WHO, στην Ελλάδα σταμάτησαν να εξετάζονται από τον ΕΟΔΥ εργαστηριακά δείγματα ελλείψει υλικών. Το επισημάναμε από προχθές. Οι αριθμοί των δειγμάτων από χθες, 16/3 είναι πλασματικοί. Μη μιλήσουμε για δείγματα που χάνονται ή αργούν και πρέπει να αποσταλούν νέα κοκ. Ο λόγος της κατακόρυφης μείωσης των εργαστηριακών ελέγχων είναι η εξάντληση των αντιδραστηρίων.
Από τα μέσα Ιανουαρίου που η Κίνα άθροιζε νεκρούς, από τα μέσα Φεβρουαρίου που η Ιταλία επίσης άθροιζε νεκρούς, που ήταν το κράτος; Τι ακριβώς έκανε ώστε σήμερα να μπορεί να διεξάγει σε μαζική κλίμακα ελέγχους, πρακτική απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης, το κέρδισμα χρόνου, την εξομάλυνση της καμπύλης;

Το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε κ. Χαρδαλιά;

Τρίτον.

Γιατροί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας βγάζουν κραυγή απελπισίας. Δεν έχουμε αναπνευστήρες. Έστω και ελλείψει κλινών ΜΕΘ να διασωληνώνονται ασθενείς σε κανονικούς θαλάμους. Δεν έχουμε αναπνευστήρες. Το ακούτε;

Οι αναπνευστήρες σήμερα είναι χρυσάφι. Αξίζουν πολύ περισσότερο από την τιμή τους. Αξίζουν περισσότερο από το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας για το οποίο δηλώνετε υπερήφανοι στην Ε.Ε. και στους δανειστές.

Διαβάσατε ότι η Γερμανία παρήγγειλε 10.000 συσκευές; Διαβάσατε ότι η Ιταλία έστειλε στρατιώτες, ναι στρατιώτες, στην μόνη επιχείρηση της χώρας που κατασκευάζει αναπνευστήρες για να τετραπλασιαστεί η παραγωγή;

Διαβάσατε ότι η Μεγάλη Βρετανία, παρά τον χοντρόπετσο κοινωνικό δαρβινισμό του πρωθυπουργού της έχει σημάνει συναγερμό στις εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής αναπνευστήρων;

Διαβάσατε ότι η περιβόητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εξαντλήθηκε με τον πιο κυνικό τρόπο, καθώς το Βερολίνο απαγόρευσε τις εξαγωγές αναπνευστήρων προκαλώντας την οργή της σκληρά δοκιμαζόμενης Μαδρίτης;

Διαβάσατε ότι οι οδηγίες στην Ιταλία είναι να αξιολογούν ποιος ασθενής μπαίνει σε αναπνευστήρα και ποιος όχι, ανάλογα με τις πιθανότητες επιβίωσης;

Διαβάσατε ότι ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας Χάνκοκ δήλωσε: 
«Αγοράζουμε όσο όσο όποιον αναπνευστήρα παράγετε. Δεν μας νοιάζει η τιμή»;

Αν δεν τα διαβάσατε, ακούστε την κραυγή αγωνίας των γιατρών του ΕΣΥ: Βρείτε αναπνευστήρες.

Τι κάνατε προχθές και χθες; Τι κάνετε σήμερα;

Και αναλογιστείτε εκεί στην κυβέρνηση, πέρα από την ατομική ευθύνη και την υπεύθυνη συμπεριφορά που πρέπει να δείξει η κοινωνία, την κρατική ευθύνη και την υπεύθυνη συμπεριφορά που οφείλατε να είχατε δείξει κι εσείς.

Όσο διαλύατε (επί μια τουλάχιστον δεκαετία) το ΕΣΥ. Για να πιάσετε τους στόχους που σας επέβαλαν οι δανειστές, και ορισμένοι από εσάς δεν θέλατε να «σας κλέψει τη δόξα η τρόικα, αν απολύσετε γιατρούς».

Όσο αφήνατε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τρομακτικές ελλείψεις και υποστελεχωμένο, με την ελπίδα να τρέξει ο κόσμος στα ιδιωτικά νοσοκομεία (που χθες αποκαλύφθηκε τελικά ότι δεν νοσηλεύουν ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα).

Όσο μέχρι και χθες, μένατε απροετοίμαστοι έχοντας δει τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών πρώτα στην Κίνα και μετά στην Ιταλία.

Όσο σήμερα, ακόμα και σήμερα, τα πρωτόκολλα που αποστέλλετε δεν μπορούν να τηρηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού και προστατευτικού υλικού.

Σήμερα, Τρίτη 17/3, πριν λίγα λεπτά έκλεισε (!) η ΩΡΛ κλινική του Ιπποκρατείου λόγω κρουσμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτές. Οι καραντίνες λόγω απανωτών κρουσμάτων, από την υποστελέχωση και την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, βγάζουν εκτός λειτουργίας τα νοσοκομεία μας, προτού καν νιώσουμε την πίεση.

Πείτε στον κ.Μητσοτάκη να στείλει τους γιατρούς που κατά τη γνώμη του πλεονάζουν μπας και μείνει ανοικτή η κλινική γιατί την Πέμπτη έχει εφημερία.
Και σταματήστε να μιλάτε για ατομική ευθύνη.

Η κοινωνία σας άκουσε, έστω και με καθυστερήσεις και οι δρόμοι νέκρωσαν.
Με τη δική σας κρατική ευθύνη, πότε θα αναμετρηθείτε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου