Τα funds, δηλαδή τα γνωστά κοράκια που πολιορκούν τα χρεωμένα νοικοκυριά, αναδεικνύονται σταδιακά στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα. Δημοσιεύματα μάλιστα προαναγγέλλουν τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα βγαίνουν στο σφυρί περιουσίες λόγω «κόκκινων» δανείων, αφού ήδη τα κοράκια έχουν στα χέρια τους δάνεια με πάνω από 500.000 υποθηκευμένα ακίνητα. Οπως υπολογίζεται, ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων δανείων δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί, άρα θα περάσουν οριστικά στην κυριότητα των funds και πάνε για μεταπώληση. Και κάπου εδώ οι διάφοροι επενδυτές «διαχείρισης ακινήτων» μυρίστηκαν ψητό, οπότε στήνουν τέτοιες πλατφόρμες, με στόχο την πώληση των ακινήτων που συγκεντρώνουν τα κοράκια.
Η πρώτη τέτοια πλατφόρμα θα έχει μάλιστα τη σφραγίδα μεγάλης εταιρείας από την Ισπανία, που σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει «πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία», η οποία προφανώς αποκτήθηκε όταν μαζικά και βίαια ξεσπιτώνονταν στη χώρα αυτή λαϊκά νοικοκυριά, με τις γνωστές τραγικές εικόνες. Οπως σημειώνει επενδυτής που τρέχει το «έργο», αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα «είναι αναπτυσσόμενη και αναμένεται να κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια», με «αύξηση των άμεσων επενδύσεων στα ακίνητα, ώθηση της αγοράς», άρα και «ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Να λοιπόν άλλο ένα «εργαλείο» που προσφέρεται στο κυνήγι της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μαζί και με τη διαδικασία πτώχευσης που νομοθετήθηκε για τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μετατροπή των υπερχρεωμένων οικογενειών σε νοικάρηδες στα σπίτια τους, έρχονται και οι όμιλοι που τρίβουν τα χέρια τους πάνω στα συντρίμμια που αφήνει η κρίση για τον εργατόκοσμο.
Σημαντική μείωση στην κατανάλωση Ενέργειας από τα πιο φτωχά νοικοκυριά καταγράφεται κατά την περίοδο των lockdown, σε έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΜΠ για την περιοχή του Μετσόβου. Σε μια ένδειξη του πόσο ευάλωτα είναι τα λαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια, η ίδια έρευνα καταγράφει ότι το 38% δηλώνει αδυναμία να διατηρήσει το σπίτι του «επαρκώς ζεστό», ενώ στα ακόμα πιο χαμηλά εισοδήματα, 7 στα 10 νοικοκυριά συμπιέζουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Σε άλλη έρευνα (του ΕΚΠΟΙΖΩ) σημειώνεται ότι το 40,6% των καταναλωτών αδυνατεί να είναι συνεπές στην αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ολα τα παραπάνω καταγράφονται εν μέσω πανδημίας και νέας οικονομικής κρίσης. Κι όμως... Η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει τα ...χαρμόσυνα νέα για την ενισχυμένη κερδοφορία της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκαν πριν από μια βδομάδα, με τη διοίκηση του ομίλου και την κυβέρνηση να δηλώνουν ικανοποίηση γι' αυτό το «κατόρθωμα» εν μέσω πανδημίας. Η «μεγάλη εικόνα» περιλαμβάνει επίσης τις επενδύσεις των ενεργειακών κολοσσών στις περιοχές όπου προχωρά η «απολιγνιτοποίηση», τα πολυδιαφημισμένα «οφέλη» από την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου και τις «πράσινες μπίζνες», τους αγωγούς που πάνε κι έρχονται, κουβαλώντας μαζί τους όλους τους κινδύνους από τους ανταγωνισμούς. Η ενεργειακή φτώχεια, που όλο και βαθαίνει, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «άλλη όψη» της αυξημένης κερδοφορίας των κολοσσών παραγωγής και διανομής Ενέργειας, κάτι που βιώνουν όλο και πιο έντονα τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου