Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Χρέος


«Χρέος να προετοιμαστούμε για τρίτο κύμα, χρέος και να προσέξουμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Βέροια, όπου βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη. Ακούγοντάς τον, θα νόμιζε κανείς ότι η κυβέρνηση άκουσε επιτέλους τα αιτήματα υγειονομικών, σωματείων και φορέων, που δέκα μήνες τώρα φωνάζουν ότι η πανδημία θα είναι εδώ για πολύ καιρό ακόμα και ότι χρειάζεται ακόμα και τώρα να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, με έμφαση σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία κ.α. `Η θα μπορούσε να υποθέσει ότι η κυβέρνηση «είδε το φως το αληθινό» και «μέτρησε» το γεγονός ότι ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω, αφήνοντας το λαό απροστάτευτο, έχοντας μάλιστα ανοίξει τον Τουρισμό χωρίς καμιά ουσιαστική πρόληψη και προστασία. Τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει όμως. Το «να προσέξουμε» του πρωθυπουργού αφορά τις μετακινήσεις στις γιορτές, δηλαδή την «ατομική ευθύνη» τήρησης των περιορισμών μέσα στην καραντίνα. Και το «να προετοιμαστούμε» δεν έχει να κάνει με την ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά να το «χωνέψει» ο λαός ότι αυτό θα είναι ίδιο και χειρότερο! Είναι ώρα επομένως και ο λαός να κάνει το χρέος του: Να προσέξει τις παγίδες που του στήνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να συγκαλύψει τις ευθύνες της για το χάλι που ζούμε σήμερα και να προετοιμάζεται για νέο ...κύμα διεκδικήσεων, κάνοντας δική του υπόθεση τον αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του.

Μπάιντεν...

«Στα κάγκελα» ανέβηκε τις προάλλες ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη ρύθμιση που προβλέπει το νέο «πάγωμα» του κατώτερου μισθού έως το τέλος Ιούλη 2021 και συμπεριλήφθηκε στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» που ψηφίστηκε τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας. Το γιατί εξήγησε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Διαβάζετε λίγο Μπάιντεν; Το πρώτο που κάνει για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι να διπλασιάσει τον κατώτατο μισθό. Τίποτα απ' αυτά». Θυμίζουμε ότι ο νόμος που καθηλώνει τον κατώτερο μισθό έχει την υπογραφή τόσο της ΝΔ που τον ψήφισε, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που τον ενεργοποίησε, για να διασφαλίσουν αμφότεροι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, καταργώντας επί της ουσίας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μαλώνει τη ΝΔ επειδή δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Μπάιντεν! Τι ακριβώς λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι χρειάζεται μια συγκράτηση της συμπίεσης προς τα κάτω των μισθών με κρατική παρέμβαση, για να μπορεί να εξασφαλίζεται ένα μίνιμουμ κατανάλωσης, που είναι όρος για την ανάκαμψη. Μια πολιτική μισθών - ακορντεόν, όχι βεβαίως με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, τις δυνατότητες της παραγωγής και της τεχνολογίας, αλλά με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οσο βέβαια είναι αυτό το κριτήριο, είτε σε κρίση είτε σε ανάκαμψη, οι εργαζόμενοι διαρκώς θα χάνουν. Ακόμα κι αν προσωρινά τους δίνουν «ένα», θα τους παίρνουν με χίλιους τρόπους άλλα «πέντε», την ίδια στιγμή που η δικιά τους εργασία αυξάνει διαρκώς τον πλούτο. Για τέτοιες «στρατηγικές διαφορές» μιλάμε...


Αφοπλιστικός

Αφοπλιστικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας όταν κλήθηκε να δικαιολογήσει την απόρριψη της πρότασης για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ. Ο Μάας είπε πως αυτός «δεν είναι ο ορθός τρόπος» και πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία δεν πουλήσει όπλα στη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία, αυτή θα τα αναζητήσει αλλού, πιθανόν στη Ρωσία, όπως έκανε με τους «S-400», όταν οι ΗΠΑ δεν της πούλησαν τους «Patriot». Επομένως, σύμφωνα με τον Μάας, η στάση αυτή της Γερμανίας αποτελεί ...συμβολή στη διατήρηση της «διατλαντικής συνοχής» και δρα αποτρεπτικά στο να βαθύνουν οι σχέσεις της Τουρκίας με ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ! Στην πραγματικότητα, τα «πλοκάμια» που δένουν την Τουρκία με τη Γερμανία και άλλες χώρες είναι πολύ ισχυρά και έχουν προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση που κάνει μαζί της η ΕΕ για μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνοτουρκικά. Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος εξαγωγέας όπλων στην Τουρκία, με τεράστιους τζίρους για την πολεμική βιομηχανία της, που δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει. Το γεγονός εξάλλου ότι η Γερμανία επικαλείται τη ΝΑΤΟική συνοχή για να στηρίξει τη στάση της, όπως ακριβώς κάνουν οι ΗΠΑ και συνολικά η ΕΕ, δείχνει ποιος ενθαρρύνει τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Φανερώνει όμως και το αδιέξοδο της πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα, που υπηρετούν τον ίδιο στόχο και σπρώχνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας πιο βαθιά στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας.


Λάφυρο

Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις σε εργαζόμενους να επιστρέψουν «χέρι με χέρι» το Δώρο των Χριστουγέννων μόλις το πάρουν, αλλά και οι εργοδοτικές επιθέσεις σε εργαζόμενους που απαιτούν την αυτονόητη καταβολή του, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Η ασυδοσία και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς τρέφονται από τα αντεργατικά μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το «πάνω απ' όλα τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», που είναι το «δόγμα» της αστικής πολιτικής σε ανάπτυξη και κρίση. Ετσι και τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε να καταβληθεί ολόκληρο το Δώρο σε όσους το δικαιούνται και αποφάσισε να καταβάλει αναλογικά μόνο ένα μέρος του σε όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και όχι μόνο, κάνοντας «σινιάλο» στην εργοδοσία να ξεσαλώσει. Ετσι, πάνω από ένα εκατ. μισθωτοί θα πάρουν το επίδομα κουτσουρεμένο και μάλιστα σε δύο δόσεις για το ποσό που αναλογεί στο κράτος! Ολα αυτά, μαζί με τη «δυσφορία» που εκφράζουν οι μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις για την υποχρεωτική καταβολή του Δώρου σε συνθήκες κρίσης και πανδημίας, επιβεβαιώνουν την προσπάθεια να το καταργήσουν και στον ιδιωτικό τομέα, με τις πλάτες της κυβέρνησης, που κατά τ' άλλα «εγγυάται» την καταβολή του. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά και να μην αφήνουν αναπάντητο κανέναν εκβιασμό και καμία απειλή. Παλεύοντας με τα συνδικάτα τους για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, να μην επιτρέψουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν λάφυρο έστω κι αυτήν τη μικρή ανάσα που προσφέρουν σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου