Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

 

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

 

Στη Βουλή κατατέθηκε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και την παράδοσή τους στα κοράκια του τζόγου. Όπως σε όλα τα προηγούμενα νομοθετικά εκτρώματα, με έναν παραπλανητικό τίτλο, στην προκειμένη περίπτωση «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τον εξόφθαλμα αντιλαϊκό του χαρακτήρα. 

Το νομοσχέδιο  θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 4 μ.μ. και, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές.

Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα λειτουργεί με βάση την κεφαλαιοποίηση, θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, σε μια προσπάθεια μεγέθυνσης της πελατείας, προαιρετικά όσοι ασφαλισμένοι είναι κάτω των 35 ετών, αλλά και κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, που μέχρι τώρα δεν υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ανάβει το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό, θέτοντας στη «λοταρία» του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. Ο «ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς» που καθιερώνει, σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών, παύει να είναι συλλογική υπόθεση, γίνεται απολύτως «ατομική». Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές»! Ως εκ τούτου, επειδή οι επενδύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε «αποτυχημένους επενδυτές» και να βρεθούν στο δρόμο! 

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το υπουργείο Εργασίας να ισχυριστεί, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, πως «το νομοσχέδιο "Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά" είναι μια αναγκαία παρέμβαση που απαντά στις ανάγκες των νέων και τις ανισορροπίες του ασφαλιστικού συστήματος». Πάντως, το υπουργείο είναι ειλικρινές όταν λέει πως το νομοσχέδιο «κεφαλαιοποιεί» την «επιτυχημένη εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών», δηλαδή όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. 

Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να εμφανίσει ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο:

- Ο νέος ασφαλισμένος αποκτά μέσω του ατομικού κουμπαρά τον έλεγχο της σύνταξής του. Πρόκειται για καραμπινάτη κοροϊδία αφού δεν υπάρχει δέσμευση ότι στο τέλος του εργάσιμου βίου του ασφαλισμένου θα αποδώσει συγκεκριμένο ποσό επικουρικής σύνταξης, αν και οι εισφορές που θα έχει αποδώσει θα είναι πολύ συγκεκριμένες. Μάλιστα, ο υπουργός με το βλέμμα στραμμένο στο κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης, σημείωσε ότι ο ατομικός κουμπαράς θα δημιουργήσει μια «κουλτούρα αποταμίευσης»

- Τη μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων. Όμως, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, που είναι οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι, κινδυνεύουν από τα χαμηλά μεροκάματα, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας, την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, τα απλήρωτα 10ωρα που πρόσφατα νομοθέτησε η κυβέρνηση. Τον κίνδυνο αυτό θα τον πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά στα γηρατειά τους, όντας μέσα σε ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης, χωρίς τις εγγυήσεις της Κοινωνικής, όπως π.χ. ήταν τα κατώτερα όρια σύνταξης.

- Την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Είναι τουλάχιστον προκλητικό ένα σύστημα που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εξασφαλίσει ούτε καν σύνταξη και οι εισφορές θα τζογάρονται, να προβάλλεται ως αυτό που θα δώσει υψηλότερες συντάξεις.

- Τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας της οικονομίας. Πράγματι, οι ασφαλιστικές εισφορές που βγαίνουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων γίνονται «κομπόδεμα» για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Μάλιστα, όπως φαίνεται, το επίδικο είναι σοβαρό, αφού 80 δισ. ευρώ, οι εισφορές των ασφαλισμένων, θα λειτουργήσουν ως καύσιμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει δέσμευση ότι οι συντάξεις είναι κατοχυρωμένες. Σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού ο υπουργός υποστήριξε ότι ενισχύεται η «βιωσιμότητα» του συστήματος καθώς εισάγεται μια «ποικιλομορφία», αφού δεν βάζουμε «σε ένα καλάθι όλα τα αυγά».

Ενώ χωρίς αντίκρισμα είναι και η κυβερνητική υπόσχεση πως «το κράτος εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος». Ήδη το ίδιο το υπουργείο Εργασίας με υπολογισμούς του εκτιμά ότι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και η διακοπή εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσουν «χρηματοδοτικό κενό» στο ΕΤΕΑΕΠ, από 35 έως 55 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι ειδικοί το ανεβάζουν σε πάνω από 60 δισ. ευρώ! Το κενό αυτό θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των φορολογουμένων, αλλά και των συνταξιούχων του ισχύοντος συστήματος που θα δούνε τις συντάξεις τους για άλλη μια φορά να πετσοκόβονται.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου