Σε κουμπαρά άντλησης ζεστού χρήματος για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων μετατρέπει η κυβέρνηση τις ασφαλιστικές εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις, όπως κυνικά ομολογεί ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου που είναι αρμόδιος για τα θέματα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» παραδέχεται πως η στόχευση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή είναι οι εισφορές των εργαζομένων να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «ένα σημαντικό μέρος της αποταμίευσης που θα δημιουργηθεί μέσω των εισφορών θα τοποθετηθεί σε εγχώριες επενδύσεις…».
Επί της ουσίας ζητά από τους εργαζόμενους να προσφέρουν ξανά τον ιδρώτα τους στο μύθο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δήθεν φέρνει ευημερία στο λαό, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα οδηγηθούμε «σε αύξηση της παραγωγικότητας, υψηλότερους μισθούς, υψηλότερη απασχόλησης και, τελικά, ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης». Ωστόσο, η εμπειρία έδειξε πως οι μειώσεις στις συντάξεις άρχισαν όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης ξεπερνούσαν το 4% και 5% του ΑΕΠ και πως ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης οδήγησε στα μνημόνια.
Πονοκέφαλο προκαλεί ο φόβος των αντιδράσεων
Πονοκέφαλο φαίνεται πως προκαλούν στην κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από εργατικά συνδικάτα. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε και πάλι την επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης προσπαθώντας να «καθησυχάσει» τους εργαζόμενους.
«Υιοθετούμε βαθμιαία τη λογική του ατομικού κουμπαρά για κάθε νέο, όπου θα αποταμιεύονται οι εισφορές του, θα επενδύονται και το ποσό που θα προκύπτει θα διαμορφώνει την επικουρική του σύνταξη» δηλώνει στην εφημερίδα «Realnews». Υποστηρίζει πως «υπάρχει απόλυτη εγγύηση στο νομοσχέδιο ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που πάνε στραβά οι αγορές, οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό. Πού είναι λοιπόν ο τζόγος;»
Ωστόσο αυτό που θα συμβεί αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα είναι το εξής: Ο ασφαλισμένος ξέρει τι εισφορές θα δίνει, αλλά δεν έχει ιδέα αν και πόση σύνταξη θα πάρει. Τίποτα δεν αποκλείει οι εισφορές να γίνουν «καπνός» λόγω των διακυμάνσεων στις αγορές! Το αναγνωρίζει ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου που δηλώνει ότι το νέο σύστημα θα έχει «και την επικουρική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές του ίδιου του συνταξιούχου και τις αποδόσεις των επενδύσεων του και υπόκειται στον "κίνδυνο αγορών"». Τον ίδιο κίνδυνο αναγνωρίζει και ο υποστηρικτής του νομοσχεδίου Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπαδήμου, που στο «Βήμα της Κυριακής» δηλώνει ότι «σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχει πράγματι το πρόβλημα της αστάθειας των παγκόσμιων αγορών».
Στάχτη στα μάτια τα περί εγγύησης
Για το λόγο αυτό, τόσο ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης όσο και ο Π. Τσακλόγλου ρίχνουν στάχτη στα μάτια μιλώντας περί «εγγύησης». «Αν οι αποδώσεις των επενδύσεων τους είναι αρνητικές, η σύνταξη δεν θα είναι χαμηλότερη από το ποσό που θα αντιστοιχεί στις εισφορές σε πραγματικούς όρους, δηλαδή συνυπολογίζοντας και την επίδραση του πληθωρισμού» δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας. Δηλαδή παραδέχεται πως στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μερικές δεκάδες ευρώ που καμία σχέση δεν έχουν με την έννοια και τη σημασία της σύνταξης και επιπλέον ότι θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το φορολογούμενο λαό, και όχι από τους κεφαλαιοκράτες - διαχειριστές που θα έχουν αποκομίσει κέρδη από το τζόγο τους.
Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, επί της ουσίας, καταργείται η επικουρική σύνταξη και ο εργαζόμενος παύει να θεωρείται ασφαλισμένος. Είναι πλέον «επενδυτής», οι εισφορές του γίνονται κεφάλαιο που τζογάρεται και τα αποτελέσματα του τζόγου θεωρούνται μερίσματα - εάν υπάρξουν.
Έτσι, η σύνταξη ως δικαίωμα που απαντά στην ανάγκη επιβίωσης των συνταξιούχων καταργείται και μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση - ευθύνη. Το αν και τι μερίσματα θα πάρει ο ασφαλισμένος είναι ένα ρίσκο που αναλαμβάνει ο καθένας ατομικά, όπως ατομικά θα υποστεί και τις συνέπειες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου