Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Μόνο κατάργηση!

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ των 27 όσον αφορά τα έσοδα από τους φόρους στον τομέα της Ενέργειας, που αντιπροσώπευαν το 2018 το 2,9% του ΑΕΠ! Από τα περίπου 4,2 δισ. ανά έτος μέχρι και το 2019 η συντριπτική πλειοψηφία αντλείται από τους φόρους στο πετρέλαιο και τη βενζίνη και σχεδόν 350 εκατ. ευρώ από όλες τις υπόλοιπες μορφές Ενέργειας. Σαν αποτέλεσμα, η κάθε επίσκεψη στο βενζινάδικο χτυπάει βαθιά στην τσέπη του λαού, καθώς τα έξοδα για καύσιμα μετακίνησης αντιστοιχούν στο 4,5% των ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών (!), όταν για παράδειγμα οι δαπάνες για την Εκπαίδευση στα ελληνικά νοικοκυριά είναι 2,1%, με τη χώρα να κατατάσσεται και εδώ στη δεύτερη θέση. Σε όλο τον κόσμο, μόλις 7 είναι οι χώρες όπου στις αρχές του Σεπτέμβρη μπορούσε να βρει κανείς ακριβότερη βενζίνη από την Ελλάδα (Φιλανδία, Δανία, Ισραήλ, Νορβηγία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ολλανδία και Χονγκ Κονγκ). Τώρα, το μείγμα των φόρων εμπλουτίζεται και με τα πράσινα χαράτσια για τις ΑΠΕ, ενώ μια σειρά άλλοι φόροι, που προορίζονται για τους «ίδιους πόρους» της ΕΕ, θα επιβαρύνουν το επόμενο διάστημα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στο σκέλος της Ενέργειας. Ο συνδυασμός φόρων και ακριβής ηλεκτροπαραγωγής δείχνει πως το ηλεκτροσόκ των ανατιμήσεων δεν είναι παροδικό. Και πως μόνο ο αγώνας για φτηνή Ενέργεια, με κατάργηση όλων των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ στα καύσιμα, μπορεί να δώσει ανάσες ανακούφισης στον λαό.

Συνέχεια και συνέπεια

Οταν πνίγηκε η Μάνδρα το 2017, με τους 24 νεκρούς, έφταιγαν τα «ανθρώπων έργα», όπως έγραφε η «Αυγή», και η κλιματική αλλαγή, που τα επόμενα χρόνια έγινε «καραμέλα» στο στόμα όλων των κυβερνήσεων, για να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους. Οταν κάηκε το Μάτι, με τους πάνω από 100 νεκρούς, έφταιγαν πάλι η κλιματική αλλαγή, οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και οι μάντρες (πάλι των ανθρώπων τα «έργα»). Οταν πνίγηκαν η Εύβοια και η Καρδίτσα, η κλιματική αλλαγή άρχισε να ...αναβαθμίζεται σε «κλιματική κρίση», ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ το απογείωσε στις τεράστιες πύρινες καταστροφές του καλοκαιριού, που μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο αμέτρητα στρέμματα δάσους, κατοικίες, πόλεις και χωριά, μιλώντας για «πρωτόγνωρο» καύσωνα και ξηρασία. Προχτές χτύπησε ο Εγκέλαδος το Ηράκλειο και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα φανέρωσε όλη τη γύμνια της αντισεισμικής θωράκισης, με τους αρμόδιους να παραδέχονται ότι εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει καν «οπτικός έλεγχος» στα δημόσια κτίρια. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο ένοχος από την κυβέρνηση βρέθηκε σε όσους ...δεν έχτισαν «σωστά» τα σπίτια τους. Πάλι καλά που κρατήθηκαν και δεν έριξαν το φταίξιμο και για τον σεισμό στην κλιματική αλλαγή, αν και το ρίχνουν στον λαό που έχασε το βιος του από τις καταστροφές, πάντα στη λογική της ατομικής ευθύνης. Το συμπέρασμα όμως επιβεβαιώνεται με κάθε αφορμή: Η συνέπεια και η συνέχεια στην προπαγάνδα των κυβερνήσεων είναι «ένα το κρατούμενο» στην προσπάθεια να απαλλαγεί το κράτος από κάθε υποχρέωση προστασίας και θωράκισης της υγείας και της ζωής του λαού.


Δεν προσθέτει...

Εξηγήσεις για το ποιοι «παλιοί» συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις από την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης με Ασφάλιση άνω των 30 ετών, βάσει του νόμου 4670/2020, έδωσε ο ΕΦΚΑ. Και από τις εξηγήσεις προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων (520.000 συνταξιούχοι, από τους συνολικά 754.000 που είχαν Ασφάλιση άνω των 30 ετών) δεν θα πάρουν καμία αύξηση. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, «η μεγάλη προσωπική διαφορά "ροκανίζει" τα αναδρομικά σε 520.000 συνταξιούχους». Μάλιστα, ακόμα και αυτοί που θα λάβουν κάποια αύξηση (περίπου 134.000 συνταξιούχοι) θα δουν μόνο φραγκοδίφραγκα στο λογαριασμό τους, αφού και σε αυτούς η «προσωπική διαφορά» λειτουργεί στην κατεύθυνση μείωσης της σύνταξής τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), με τον οποίο όλες οι παλιές συντάξεις επανυπολογίστηκαν με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης και μάλιστα αναδρομικά!


... μόνο αφαιρεί

Στην πράξη, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» είναι η κρυφή μείωση που έγινε στις περισσότερες συντάξεις όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα νέα ποσοστά. Και μπορεί οι αγώνες των συνταξιούχων να απέτρεψαν την άμεση μείωση των συντάξεων, όμως η «προσωπική διαφορά» διατηρήθηκε σε λογιστική μορφή και τώρα εφαρμόζεται στους παλιούς συνταξιούχους, αποτρέποντας ακόμα κι αυτές τις αυξήσεις - ψίχουλα στις συντάξεις τους. Με τον τρόπο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, που όταν ήρθε στην κυβέρνηση εφάρμοσε στα περισσότερα και πιο ουσιαστικά ζητήματα τον νόμο Κατρούγκαλου (άρα και την «προσωπική διαφορά»), κρατούν παγωμένες τις κουτσουρεμένες συντάξεις, οι οποίες συνεχίζουν να συρρικνώνονται και εξαιτίας του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια δεν υπάρχει καμία αύξηση στις συντάξεις, ενώ η «προσωπική διαφορά» θα συνεχίσει να λειτουργεί σε βάρος των παλιών συνταξιούχων, αφού η οποιαδήποτε αύξηση στο μέλλον δεν θα δίνεται μέχρι αυτή να καλυφθεί. Αρα, όχι μόνο οι «μνημονιακοί» νόμοι «ζουν και βασιλεύουν», αλλά θέτουν επιτακτικά το καθήκον για πλήρη κατάργησή τους, ως τη μόνη προϋπόθεση να δουν μια άσπρη μέρα οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι!

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου