Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Κατέθεσε τροπολογία για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια

 

Προβλέπει:

- Κατάργηση ΦΠΑ και φόρων στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο νερό και το τηλέφωνο

 

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία των λαϊκών οικογενειών

 

Τροπολογία που προβλέπει μέτρα για προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ουσιαστική ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας κατέθεσε, χτες, στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε, όχι τυχαία, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ και αφορά τη συμπλήρωση της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, η οποία είχε υπογραφεί μέσα σε κλίμα πανηγυρισμών το 2016 μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της COSCO και στη βάση της κατεύθυνσης της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών.

Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας ότι το κράτος έχει συνέχεια, την ώρα που εξαπολύει με τη σειρά της άγρια επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα, έρχεται να συμπληρώσει τη σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας επιπρόσθετα προνόμια και απαλλαγές για το κινεζικό μονοπώλιο, με οφέλη συνολικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι (εφοπλιστές, μεταφορικοί όμιλοι κ.ά.).

Το άρθρο της τροπολογίας του ΚΚΕ

Το άρθρο της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ έχει ως εξής:

«1. Καταργούνται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.

2. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται.

3. Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται:

«Σε μια περίοδο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης μονοπωλίων, ΕΕ και κυβέρνησης, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το νέο κύμα ακρίβειας αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Το ΚΚΕ ως άμεσο μέτρο ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών καταθέτει την παρακάτω τροπολογία. Η απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την κατάργηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και δαπανών».

Η τροπολογία δείχνει τον πραγματικό εχθρό

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία του Κόμματος, ανέφερε:

«Καταθέσαμε την τροπολογία που δείχνει τον πραγματικό εχθρό. Οτι για την ακρίβεια και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων δεν φταίει γενικά και αόριστα μια κυβερνητική επιλογή. Αλλά είναι συνολικότερη επίθεση που ξεδιπλώνεται. Και από αυτήν την άποψη δεν ζητάμε προσωρινά μέτρα περιορισμού του φαινομένου της ακρίβειας αλλά ζητάμε τέτοια μέτρα που θα ανακουφίσουν τα λαϊκά εισοδήματα μέσα από την κατάργηση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ, στα καύσιμα, στην Ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στο νερό, αλλά και του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες.

Το λέμε καθαρά και σας κάνουμε πρόταση. Θέλετε να αντισταθμίσετε την απώλεια εσόδων που θα έχετε; Βεβαίως. Φορολογήστε τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Πιάστε τον μεγάλο πλούτο. Καταργήστε τις ΝΑΤΟικές δαπάνες και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Πέντε δισ. θα εξοικονομήσετε από αυτήν την κατάργηση, αμέσως αμέσως. Να λοιπόν, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι που συγκρούονται, ο κόσμος ανάμεσα σε αυτό που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ο κόσμος των εργαζομένων, με τον κόσμο της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου.

Δηλαδή, συγκρούονται επί της ουσίας ο καπιταλισμός που σαπίζει, με τον σοσιαλισμό που αποτελεί το φωτεινό μέλλον αλλά και την ελπίδα της ανθρωπότητας. Και σε αυτόν τον δρόμο καλούμε τον λαό να περάσει στην αντεπίθεση βάζοντας στο στόχαστρο όλους αυτούς που πραγματικά ευθύνονται δηλαδή, το σύστημα που εσείς υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια, τις ανάγκες του κεφαλαίου».

«Από κοινού» η απόρριψη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αργά το βράδυ η τροπολογία του ΚΚΕ απορρίφθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεζυρόπουλο, λέγοντας ότι ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα με βάση την «ευρωπαϊκή Οδηγία για τους ελάχιστους συντελεστές. Εσείς το ΚΚΕ είστε εναντίον της ΕΕ. Ομως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού βλέπει το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα μέχρι που ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια δεν έβγαλαν άχνα για την τροπολογία, απορρίποντάς την με τη σιωπή τους από κοινού με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ομως, πέρα από την κοινή εκκωφαντική σιωπή, υπήρξε ένα πολύ χειροπιαστό στοιχείο που αποδεικνύει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να στήνουν αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις και να κάνουν λόγο τάχα για «δύο κόσμους που συγκρούονται», στο διά ταύτα μοιράζονται την ίδια στρατηγική, που είναι η πάση θυσία διαφύλαξη της απρόσκοπτης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του λαού.

Αυτό ήταν η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκτακτες μειώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ενεργειακών Προϊόντων». Με την αγωνία μην τυχόν και θίξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «τη μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης όπως το φυσικό αέριο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης» «για περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και 31η Μαρτίου 2022». Πέρα από το χρονικό όριο που προβλέπεται, στην αιτιολογική έκθεση διευκρινίζεται ότι «η προτεινόμενη μείωση των συντελεστών» θα είναι «στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ»...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου