Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Η στήριξη των ομίλων βάζει φωτιά στο λαϊκό εισόδημα


«Υπεράνω όλων» ο δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο, λέει η κυβέρνηση, μέτρα «στα όρια της ΕΕ» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

 

INTIME NEWS

Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζει να τρέχει η ακρίβεια που εξαερώνει το λαϊκό εισόδημα, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός καλείται μόνιμα να πληρώνει με νέες θυσίες και την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως και την καπιταλιστική κρίση.

Ηδη οι εργαζόμενοι μετρούν δύο μισθούς χαμένους τον χρόνο - πάνω από 1.800 ευρώ με συντηρητικούς υπολογισμούς - από το μπαράζ ανατιμήσεων, με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, ο επίσημος πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Δεκέμβρη του 2021 για όγδοο μήνα, φτάνοντας στο 5,1%, ιστορικό υψηλό πολλών χρόνων, ενώ όπως όλα δείχνουν το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί στη διάρκεια όλου του 2022.

Οι ανατιμήσεις βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβρη, σε ετήσια βάση, ως εξής:

  • 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.
  • 18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 45%, φυσικό αέριο 135,7%, πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%, ενοίκια κατοικιών 0,5%.
  • 10% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 21,7%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 7,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 19,6%.
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.
  • Τέλος, στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια καταγράφηκαν ανατιμήσεις 1,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις για το 2021 σε μέσα επίπεδα 12μήνου διαμορφώθηκαν σε 1,2%.

Τα στοιχεία καταγράφουν και την «απογείωση» των τιμών της Ενέργειας ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης» ανάπτυξης, στην οποία στοιχίζονται όλα τα αστικά κόμματα. Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού τετραπλασιάστηκαν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της μεγαβατώρας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από 55,4 ευρώ που ήταν τον Γενάρη του 2021, έφτασε τον Δεκέμβρη στα 244,8 ευρώ.

«Πρώτη προτεραιότητα» η «δημοσιονομική προσαρμογή»

Απέναντι σε αυτό το «τσουνάμι» αυξήσεων, η κυβέρνηση έσπευσε μέσα στη βδομάδα να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει κανένα σκοπό να ακουμπήσει τους συντελεστές ΦΠΑ, για να μη θιχτούν τα «δημοσιονομικά περιθώρια» που έχει για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με τον πρωθυπουργό να λέει στη συνέντευξή του την Πέμπτη ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής», τονίζοντας μάλιστα πως «έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα».

Υπερασπίστηκε δε τη στροφή στη λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια», που φέρνει τιμολόγια - φωτιά για τα λαϊκά νοικοκυριά, για τα κέρδη των ομίλων του κλάδου.

Την ίδια ώρα που με την πολιτική της για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ενισχύει όλες τις αιτίες που φουντώνουν την ακρίβεια για τον λαό, η κυβέρνηση σπάει τα κοντέρ της κοροϊδίας παρουσιάζοντας ως «μέτρα που στηρίζουν το λαϊκό εισόδημα»:

-- Τη «μείωση της φορολογίας», όταν με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή συνεχίζει κατά 95% να φορτώνει τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα, απαλλάσσοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις και προβλέποντας νέα αύξηση των κατεξοχήν αντιλαϊκών έμμεσων φόρων κατά 2 δισ. ευρώ, συνολικά πάνω από 3,5 δισ.!

-- Τη «μείωση των εισφορών» των εργαζομένων, που απαλλάσσουν τη μεγαλοεργοδοσία από το «κόστος» και ανοίγουν νέες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

-- Τα μέτρα - κοροϊδία για την Ενέργεια, που καλύπτουν ένα όλο και μικρότερο μέρος των αυξήσεων για τα λαϊκά στρώματα και έρχονται να επιδοτήσουν τις «ενεργοβόρες βιομηχανίες», στέλνοντας τον λογαριασμό επίσης στον λαό.

-- Και, βέβαια, τη δημιουργία κάλπικων προσδοκιών για «σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» στη βάση του κατάπτυστου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που τον κρατάει καθηλωμένο (βλέπε και το σχετικό θέμα).

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να προσφέρει «χείρα βοηθείας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη «διαχειριστική ανεπάρκειά της» «υπονομεύει την κοινωνική συνοχή», τη στοίχιση του λαού δηλαδή στην κοινή στρατηγική τους που τον εξαθλιώνει και προτείνοντας μέτρα όπως η «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα». Δηλαδή «τόσο όσο» επιτρέπουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα κέρδη των ομίλων.

Τώρα μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για δήθεν λύσεις εντός «των επιτρεπτών ορίων της ΕΕ», το ΚΚΕ καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για:

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

-- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

-- Διαγραφή χρεών και μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους, επαναφορά του αφορολόγητου.

-- Προστασία του αγροτικού εισοδήματος, με πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής και ελάχιστες εγγυημένες τιμές.



Κοροϊδία «στο τετράγωνο» για τον κατώτατο μισθό

Με τη δημιουργία κάλπικων προσδοκιών περί «σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού» από την Πρωτομαγιά επιχείρησε ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του αργά το βράδυ της Πέμπτης στον «ΑΝΤ1», να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, που βλέπουν το εισόδημά τους να δέχεται τη χαριστική βολή από το μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός, που για ευνόητους λόγους αρνήθηκε να δεσμευτεί για το ύψος της, ισχυρίστηκε μόνο πως αυτή «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1/1/2022», την «αύξηση» δηλαδή των 50 λεπτών τη μέρα που έχει ήδη γίνει «ατμός» από τις σαρωτικές ανατιμήσεις, πριν ακόμα φτάσει στην τσέπη των εργαζομένων.

Οπως δηλαδή θα συμβεί και με την όποια επόμενη αύξηση ανακοινωθεί, αφού αυτή θα γίνει με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που κρατάει τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο στα όρια «των αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας (ενδεικτικό είναι ότι αυτός συνεχίζει να υπολείπεται κατά 101 ευρώ σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό του 2012!).

Αυτά, κι ενώ το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, καθιστά κενό γράμμα ακόμα και την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, όπου και εάν εφαρμοστεί, αφού οι εργοδότες έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι», με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την τρομακτική επέκταση της «ευελιξίας» και την επιβολή ατομικών συμβάσεων, των εργολαβικών και των «μπλοκάκηδων», της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, εσχάτως και με την θεσμοθέτηση του απλήρωτου 10ωρου και την αύξηση των ωρών υπερωρίας, που ταυτόχρονα έγιναν και πιο φτηνές με βάση τον άθλιο νόμο Χατζηδάκη.

Το βύθισμα των μισθών όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΦΚΑ. Με βάση αυτά και τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων (ΑΠΔ) για τον Σεπτέμβρη του 2020 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονταν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους ήταν μόλις 406,05 ευρώ μεικτά, ή 345 ευρώ καθαρά!

Η τόσο εκτεταμένη μερική απασχόληση (είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2021 σχεδόν οι μισές νέες προσλήψεις ήταν μερικής απασχόλησης), σε συνδυασμό με άλλες μορφές «ευελιξίας» (εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), η ανυπαρξία ΣΣΕ και μέσω αυτής η γενική συμπίεση των μισθών, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού σε εξευτελιστικά επίπεδα, διαμορφώνουν τον μέσο εργατικό μισθό για το σύνολο των μισθωτών στα 923,19 ευρώ μεικτά. Που σημαίνει ότι ο μέσος καθαρός μισθός είναι μόλις 785 ευρώ.

Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς στα εισοδήματα αυτά δεν υπολογίζεται ο φόρος που αναλογεί, ούτε το ότι ένα μέρος των αποδοχών των μισθωτών προέρχεται από υπερεργασία και υπερωρίες, τις οποίες οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αφειδώς όταν τις συμφέρει.



ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
Αβυσσος ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και τις προτεραιότητες της οικονομίας των λίγων

Σε ανακοίνωσή του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, πέρα από τις προκλητικές ωραιοποιήσεις για όσα βιώνει ο λαός, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι υπάρχει μια άβυσσος που χωρίζει τις λαϊκές ανάγκες από τις προτεραιότητες της οικονομίας των λίγων και από το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα:

  • Η προστασία της υγείας από την πανδημία και η στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας θυσιάζεται στον βωμό των "αντοχών της οικονομίας" και της επιζήμιας "σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα", ενώ ήδη προωθείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση στο πλαίσιο του "νέου ΕΣΥ".
  • Η προστασία του λαού από την ενεργειακή φτώχεια θυσιάζεται για να προχωρήσουν οι "πράσινες" μπίζνες, η "απολιγνιτοποίηση" και η "απελευθέρωση της Ενέργειας".
  • Ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια δεν συζητείται, γιατί "προέχει η δημοσιονομική προσαρμογή".
  • Ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εναποτίθενται στα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών που εκπονούνται και αλλάζουν ανάλογα με τα συμφέροντα και τις συμμαχίες ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση του αγωγού "East Med".
  • Οσο για τις υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό, εκεί η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο. 10 χρόνια μετά την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την καθιέρωση επιβολής του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, που στη συνέχεια υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο πρωθυπουργός να εμφανίσει ως επιτυχία μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, στα επίπεδα του 2009 και μάλιστα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας, που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Ομως, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για αυξήσεις πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης, ανάλογα με τις "αντοχές της οικονομίας", δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, συμπιέζοντας προς τα κάτω τον μέσο μισθό και αποφασίζοντας τελικά με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και αξιοποιώντας αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις την προηγούμενη δεκαετία, έχουμε φτάσει στο σημείο ο σημερινός μέσος μισθός να είναι στα επίπεδα που βρισκόταν ο κατώτατος πριν μια δεκαετία.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των λαϊκών αναγκών, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση που κινείται στις παραπάνω ράγες.

Σήμερα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και πλήρη αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων. Να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που έχουν οδηγήσει 1 στους 3 εργαζόμενους να αμείβονται πολύ κάτω και από αυτόν τον κατώτατο μισθό.

Γι' αυτό και η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται για τον λαό δεν μπορεί να προέλθει από το ανακάτεμα του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος, αλλά από την πάλη του, που θα ιεραρχεί τις δικές του ανάγκες και θα ανοίγει το δρόμον για την ικανοποίησή τους, γιατί τελικά μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!».

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου