Συγκεκριμένα, χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, και ο υφυπουργός, Γ. Αμυράς, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι σε συνολικά 6 ορεινούς όγκους της χώρας απαγορεύεται η εγκατάσταση ΑΠΕ.
Πρόκειται για τον Ταΰγετο (Λακωνία και Μεσσηνία), τα Λευκά Ορη στην Κρήτη, την Τύμφη στα Ιωάννινα, το όρος Χατζή στα Τρίκαλα, το όρος Σάος στη Σαμοθράκη και τον Σμόλικα στα Γρεβενά και τα Ιωάννινα. Οι παραπάνω έξι ορεινοί όγκοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του συνολικού ορεινού τοπίου της χώρας, ενώ, όπως ανακοινώθηκε χτες, στο μέλλον θα εξεταστεί εάν θα ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς και άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και νησιωτικές.
Να σημειώσουμε ότι σήμερα στη χώρα μας η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ φτάνει συνολικά τα 8.541 μεγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (4.293 μεγαβάτ αιολικά πάρκα και 3.787 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά), ενώ μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στόχος είναι η συνολική ισχύς να φτάσει τα 15.100 μεγαβάτ. Με απλά λόγια, ενώ η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση υπερδιπλασιασμού της σημερινής ισχύος των πανάκριβων ΑΠΕ, που χρυσοπληρώνει ο λαός και καταστρέφουν το περιβάλλον, προσπαθεί με «φερετζέ» την εν λόγω πρωτοβουλία να εμφανίσει το μαύρο άσπρο.
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα «Απάτητα Βουνά»:
«Τα "απάτητα" βουνά είναι ήδη πατημένα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, με βάση τους νόμους και τις κυβερνητικές αποφάσεις όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, που υλοποιούν τη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ.
Οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ περί "απάτητων βουνών" συνιστούν προσπάθεια απόκρυψης της εξελισσόμενης ληστρικής εκμετάλλευσης και καταστροφής των δασών και των ορεινών όγκων της Ελλάδας, που η πλειοψηφία τους είτε έχει ήδη καταληφθεί ή υπάρχει επιδίωξη κατάληψης από πάρκα ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, από ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την αγροδιατροφή, με τα καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, τον λαό που πληρώνει πανάκριβα την "πράσινη" Ενέργεια, για την πανίδα και τη χλωρίδα, το έδαφος και τα νερά.
Αφορούν πολύ μικρότερες εκτάσεις σε σχέση με το σύνολο των ορεινών όγκων στους οποίους αναφέρεται (από 5 - 10% κατά μέσο όρο).
Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση των αγώνων του λαού για ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών που σήμερα θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου