Copyright 2022 The Associated |
Η απόφαση για την αποστολή του πολεμικού εξοπλισμού τυπικά πάρθηκε χτες το πρωί, σε σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία και κατόπιν, «με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην ΕΕ» - όπως ανέφερε το Μαξίμου - απέστειλε «αμυντικό υλικό» με δύο C-130 τα οποία έφυγαν για Πολωνία. Επίσης στέλνεται «ανθρωπιστική βοήθεια» (ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης) συνοδεία του υφυπουργού Αμυνας Ν. Χαρδαλιά, με δύο αεροπλάνα cargo.
Η εντολή για προετοιμασία της πολεμικής και «ανθρωπιστικής βοήθειας» φέρεται να είχε δοθεί από το Μαξίμου ήδη από την Παρασκευή (εξ ου και πρόλαβαν να συγκεντρώσουν και να συσκευάσουν το υλικό στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας), δείχνοντας και την πρεμούρα της κυβέρνησης να αναλάβει ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.
Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολεμικό φορτίο περιλαμβάνει πυρομαχικά, τυφέκια τύπου «καλάσνικοφ» και εκτοξευτές, που κατά καιρούς έχει κατάσχει το Λιμενικό σε νηοψίες σε πλοία με πλου προς εμπόλεμες ζώνες και φυλάσσονται στις αποθήκες του Στρατού Ξηράς. Τα ελληνικά μεταγωγικά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Πολωνίας «Rzυeszow Jasionka», πολύ κοντά στα ουκρανικά σύνορα και την πόλη του Λβοφ.
Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι όλο αυτό το διάστημα βάσεις και λοιπές υποδομές, όπως Σούδα, Στεφανοβίκειο, και Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται στη διάθεση των Αμερικανών για κάθε είδους υποστήριξη των κινήσεών τους επί του πεδίου.
Αποδεικνύεται, άλλωστε, από το γεγονός ότι αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη σηκώνονται από την Κρήτη για πτήσεις συλλογής πληροφοριών μέχρι την Κριμαία, ενώ από τον Εβρο όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια προωθούνται φρέσκες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. Από, δε, το Στεφανοβίκειο, μόλις την προηγούμενη βδομάδα προωθήθηκαν επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών, που στάθμευσαν προηγούμενα εκεί, στην Πολωνία.
Συνέπεια όλα και της νέας Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, την οποία υπερασπίστηκε ο υπουργός Ν. Δένδιας μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», τονίζοντας καταρχάς ότι στο Ουκρανικό η κυβέρνηση «βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην Ενωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», και προσθέτοντας ότι η νέα Συμφωνία «φέρνει τη σχέση μας (σ.σ. με τις ΗΠΑ) σε "νέα ύψη"», όπως και ότι «οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις ελάχιστες, πλέον, ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επενδύουν αμυντικά», προβάλλοντας επίσης τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι αυτή «είναι καθαρά αμυντική και δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε τρίτου», την ώρα που όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, μπαίνοντας ταυτόχρονα και στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές», την ώρα που μια σειρά Ρώσοι παράγοντες έχουν βάλει ανοικτά θέμα για την τέτοια χρήση της Ελλάδας από μεριάς των Ευρωατλαντικών, στα δε Ελληνοτουρκικά η ΝΑΤΟική ...σύμμαχος Τουρκία αποθρασύνεται από τα ΝΑΤΟικά σχέδια και την προσπάθεια διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, στον τέτοιο στενό «συντονισμό» με τον αμερικανοΝΑΤΟικό άξονα, της απόφασης για αποστολή οπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός τού εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας» και δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί.
Επίσης, ο πρωθυπουργός - ο οποίος θυμίζουμε αύριο ενημερώνει τη Βουλή για την κατάσταση στην Ουκρανία - είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρέσβη Φρ. Κωστελλένο, ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στη Μαριούπολη για να ενισχύσει τη λειτουργία του εκεί ελληνικού γενικού προξενείου και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δ. Δόχτση. Εγινε και τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τους Κωστελλένο και Δόχτση και τον γενικό πρόξενο Μαριούπολης Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο δήμαρχος του χωριού Σαρτανά ζήτησε από τον πληθυσμό (κύρια ομογενείς) του χωριού να το εκκενώσει και να μετακινηθεί στη Μαριούπολη.
Την ίδια ώρα, με αφορμή τον θάνατο 10 Ελλήνων ομογενών το Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, η κυβέρνηση εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ρωσίας (βλέπε αναλυτικά το σχετικό θέμα), προκαλώντας και την αντίδρασή της.
Εξάλλου, ο Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν. Οπως αναφέρεται, ο Αμερικανός ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην Ουκρανία και στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ενέργειές της», την οποία και κατηγόρησαν για προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι «Η Ελλάδα παραμένει ζωτικής σημασίας Σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποστηρικτής της ουκρανικής κυριαρχίας».
Τέλος, στο πλαίσιο του «συντονισμού» και με την ΕΕ, χτες το βράδυ ο Δένδιας συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ (συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη), για «να συζητήσουν για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην Ουκρανία στο πλαίσιο της εξελισσόμενης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου