Ενώ η Ρωσία προωθεί μια παράκτια «ζώνη» στην Αζοφική Θάλασσα
Εντείνονται οι συζητήσεις για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων ενόψει της δρομολογούμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξοπλίζονται με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, καθώς η σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις του και τους εξοπλισμούς του στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα, το Ελσίνκι ισχυρίστηκε χτες πως «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» η ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων ή η εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων σε φινλανδικό έδαφος, αν η Φινλανδία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και πως το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξή της η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, κατά την επίσκεψή της στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό της, Μάριο Ντράγκι.
«Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις. Κανείς δεν θα έρθει σε εμάς για να μας επιβάλει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις αν δεν τα θέλουμε. Επομένως, νομίζω ότι αυτό το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν μου φαίνεται καν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή το άνοιγμα βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία», ανέφερε.
Η ένταση των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών, βέβαια, μεταβάλλει και την «ημερήσια διάταξη» των συμμαχιών τους. Χαρακτηριστικά, η Μάριν μέχρι τις παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία διαβεβαίωνε ότι δεν ήταν στην «ημερήσια διάταξη» η ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ.
Αντίστοιχα με την Φινλανδή πρωθυπουργό, η Σουηδή ομόλογός της, Μαγκνταλένα Αντερσον, που οδηγεί τη χώρα της στο ΝΑΤΟ, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί μόνιμες ΝΑΤΟικές βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.
Βέβαια, και σε πολλά κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, μπορεί τυπικά να μην υπάρχουν μόνιμες ΝΑΤΟικές βάσεις, ωστόσο υπάρχει συνεχής εναλλαγή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων - με ολοένα και περισσότερες χιλιάδες στρατιωτών - σε εγχώριες στρατιωτικές βάσεις, ενώ κλιμακώνονται τεράστιες πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις.
Αλλωστε, η Πολωνία υποστηρίζει την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων για μόνιμη εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, αποκαλύπτοντας πως το ζήτημα είναι στην ημερήσια διάταξη μέσα στη Συμμαχία. Αντίστοιχες θέσεις έχουν εκφράσει κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι χωρών του ΝΑΤΟ και τις προηγούμενες βδομάδες.
«Μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ» θα πρέπει να εμφανίζονται σε χώρες «στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας» και «η Πολωνία είναι έτοιμη να οικοδομήσει βάσεις» για τη μόνιμη εγκατάσταση των «ελαφρών δυνάμεων» του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα παραχωρήσουμε καμία ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ».
Ταυτόχρονα, η Πολωνία «θα προστρέξει» να βοηθήσει «σε περίπτωση επίθεσης σε βάρος της Σουηδίας ή της Φινλανδίας» στη διάρκεια διαδικασίας ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι. «Θεωρώ την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μια σημαντική ένδειξη της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Και η Ιταλία υποστηρίζει ένθερμα τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προτίθεται να επισπεύσει τις εσωτερικές διαδικασίες για να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν, όπως είπε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, έπειτα από τη συνάντησή του με την Μάριν. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ιταλία υποστηρίζει και την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, συμπληρωματικής προς το ΝΑΤΟ.
Με στόχο οι ΗΠΑ, η Φινλανδία και η Σουηδία «να συντονιστούν στην πορεία προς τα εμπρός» σε αυτήν τη «στιγμή - ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συναντήθηκαν χτες στον Λευκό Οίκο οι ηγέτες των τριών κρατών, Τζο Μπάιντεν, Σ. Νιινίστο και Μ. Αντερσον. Χτες η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέβαλε εκθέσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
«Τα φινλανδικά και σουηδικά στρατεύματα έχουν ήδη υπηρετήσει δίπλα στις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ», υπενθύμισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς των δύο κρατών με το ΝΑΤΟ.
«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την Ευρώπη και το περιβάλλον ασφάλειάς μας. Η Φινλανδία κάνει το βήμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια, αλλά και την ευρύτερη διατλαντική ασφάλεια», ανέφερε ο Νιινίστο.
Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Β. Γκεράσιμοφ, και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χτες, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Λίγες μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Αμυνας των δύο κρατών, οι στρατηγοί συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Σε ένα τέτοιο έδαφος μεγάλης όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, όλες οι πλευρές εντείνουν τον ανταγωνισμό για ανάπτυξη υπερσύγχρονων όπλων.
Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) ανακοίνωσε πως διεξήγαγε το Σάββατο επιτυχή δοκιμή υπερηχητικού όπλου, που πέταξε με ταχύτητα πενταπλάσια από αυτήν του ήχου. Βομβαρδιστικό «B-52» εκτόξευσε τον πύραυλο AGM-183A, που αποκαλείται «Οπλο ταχείας αντίδρασης εκτοξευόμενο από αέρος» (Air-launched Rapid Response Weapon, ARRW).
Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που αναπτύσσει υπερηχητικά όπλα, η ταχύτητα και η δυνατότητα των οποίων να ελίσσονται κάνουν πολύ δύσκολη την παρακολούθηση και την αναχαίτισή τους από τα σημερινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε στρατιωτικό πεδίο υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον στόχων στην Ουκρανία, ενώ και η Κίνα έχει δοκιμάσει υπερηχητικά όπλα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε προχτές ότι χρησιμοποιεί στην Ουκρανία νέας γενιάς ισχυρά όπλα λέιζερ που καίνε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Ο Γ. Μπορίσοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για τη στρατιωτική ανάπτυξη, δήλωσε ότι «η νέα γενιά των όπλων λέιζερ επιτυγχάνει τη φυσική καταστροφή του στόχου, τη θερμική καταστροφή, τον καίνε».
Ερωτηθείς αν τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία, ο Μπορίσοφ είπε: «Ναι, τα πρώτα πρωτότυπα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εκεί» και λέγονται «Zadira».
Αλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, εργάζονται εδώ και χρόνια πάνω σε παραλλαγές τέτοιων όπλων.
Εκτός από το κάψιμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η τύφλωση των συστημάτων αναγνώρισης έχει επίσης στρατηγικό αντίκτυπο, καθώς οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, μια νέα γενιά όπλων λέιζερ που χρησιμοποιούν μια ευρεία ηλεκτρομαγνητική ζώνη θα αντικαταστήσει τελικά τα συμβατικά όπλα.
Η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη δημιουργία μοναδικών επιστημονικών εγκαταστάσεων και πρόκειται να εγκαταστήσει το πιο ισχυρό σύστημα λέιζερ στον κόσμο στο πυρηνικό ερευνητικό κέντρο Σαρόφ στην περιοχή του Βόλγα, δήλωσε χτες ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος, Αντρ. Φούρσενκο. Πρόκειται για ένα κέντρο μηχανικής πυρηνικής ενέργειας που ασχολείται και με σειρά «αμυντικών έργων».
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας έχουν διακοπεί, με το Κίεβο, σε συνεννόηση με ΗΠΑ, Βρετανία και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, να αναμένει ακόμα περισσότερους δυτικούς εξοπλισμούς και στρατιωτικά κέρδη επί του πεδίου, παρασκηνιακά παζάρια μεταξύ κρατών της Δύσης για το μέλλον της περιοχής βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, συζήτησαν χτες τηλεφωνικά «την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν να εντείνουν τις εργασίες με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για να καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη αρχιτεκτονική ασφάλειας για την Ουκρανία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στοχεύουν πρωτίστως σε στρατιωτική και οικονομική αποδυνάμωση της Ρωσίας, ο Τζόνσον είπε στον Ζελένσκι πως η πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη, ύψους 1,3 δισ. λιρών, που αποφάσισε πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, αντιπλοϊκούς πυραύλους και drones.
Αντιθέσεις για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία εκδηλώνονται και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν όλο και πιο συχνά, ανοιχτά, πως προτεραιότητα δεν είναι η λήξη του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων αλλά η πολύπλευρη ενίσχυση του ουκρανικού στρατού και της ουκρανικής κυβέρνησης, ώστε να διαπραγματευτεί κάποια στιγμή από θέση ισχύος και να αποδυναμωθεί μονιμότερα η Ρωσία.
«Υπάρχουν χώρες που θέλουν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία», επανέλαβε χαρακτηριστικά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.
Από τη δική του σκοπιά, ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός». «Είναι σαφές, όμως, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θα αποδεχθεί. Διότι διαφορετικά η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Ταυτόχρονα, η Ιταλία «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να τάσσεται υπέρ της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Στις αρχές Ιούλη θα διεξαχθεί στην Αγκυρα ιταλο-τουρκική σύνοδος, «με αναφορά στις σχέσεις των δύο χωρών και στις προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Μ. Ντράγκι.
Εκτίμησε δε ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη με στόχο την επαναπροσέγγιση των διαφόρων κρατών και τη μείωση της έντασης. Ο Ντράγκι έχει προτείνει ισχυρά κράτη του ΝΑΤΟ, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, κάποια στιγμή να καθίσουν στο τραπέζι με τη Ρωσία, ενώ κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Τουρκία, ο γγ του ΟΗΕ πρότεινε μια ομάδα επαφής, στην οποία περιλαμβάνονται ο ΟΗΕ, η Τουρκία, η Ρωσία και η Ουκρανία και τις προσεχείς μέρες σχεδιάζεται συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο.
«Ταχεία γνωμοδότηση» από την ΕΕ για το αίτημα της Μολδαβίας για ένταξη, ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κατά τη συνάντησή του με τη Μολδαβή Πρόεδρο, Μάγια Σάντου, στο Παρίσι.
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος η σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας να επεκταθεί και σε άλλες γειτονικές χώρες, σε μια περίοδο που οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας έχουν κατηγορήσει το Κίεβο για πυροβολισμούς, εκρήξεις και διασυνοριακές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Την περασμένη βδομάδα, ο Μολδαβός ΥΠΕΞ, Ν. Ποπέσκου, κατήγγειλε ότι στην Υπερδνειστερία «υπάρχουν στοιχεία», που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να υποδαυλίσουν τις εντάσεις.
Η Ρωσία θέλει να σταματήσει τη διοχέτευση στην Ουκρανία της Ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, εκτός αν το Κίεβο πληρώσει τη Μόσχα για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ο Μ. Χουσνούλιν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες άλλων Ρώσων αξιωματούχων τις τελευταίες βδομάδες που αφήνουν να εννοηθεί πως η Ρωσία ετοιμάζει συνεχή κατοχή ή και προσάρτηση των περιοχών της νότιας Ουκρανίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, της Χερσώνας και τμήματος της Ζαπορίζια.
«Αν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας είναι έτοιμο να πληρώσει, τότε (ο σταθμός) θα μπορέσει να λειτουργεί για την Ουκρανία. Αν (η Ουκρανία) δεν δεχθεί, τότε (ο σταθμός) θα λειτουργήσει για τη Ρωσία», δήλωσε ο Χουσνούλιν, στη διάρκεια επίσκεψης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Θεωρώ πως το μέλλον αυτής της περιοχής είναι να εργαστεί στο πλαίσιο της φιλικής ρωσικής οικογένειας. Γι' αυτό ήρθα, για να βοηθήσω στο μέγιστο στην ενσωμάτωση», είπε.
Ρώσοι αξιωματούχοι και οι φιλορωσικές αρχές δήλωσαν επίσης την περασμένη βδομάδα ενδεχόμενη προσάρτηση της Χερσώνας στη Ρωσία.
Το μέλλον των περιοχών της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από το όραμα των κατοίκων της γι' αυτήν, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
Ο έλεγχος από τη Ρωσία της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής Θάλασσας (Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ), περιλαμβανομένου του λιμανιού της Μαριούπολης, επιτρέπει να δημιουργηθεί μια χερσαία «γέφυρα» που θα συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη Χερσόνησο της Κριμαίας.
Ακόμη 771 Ουκρανοί μαχητές του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ παραδόθηκαν χτες από το χαλυβουργείο «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ανεβάζοντας σε 1.730 τον συνολικό αριθμό από τη Δευτέρα.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ξεκίνησε από την Τρίτη την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το «Αζοφστάλ». Η επιχείρηση της ΔΕΕΣ για την παρακολούθηση των μαχητών και των τραυματιών που εγκαταλείπουν το εργοστάσιο συνεχίζεται, καταγράφοντας πληροφορίες όσων έχουν αιχμαλωτιστεί.
Η Ουκρανία, που ονομάζει την εκκένωση του «Αζοφστάλ» «επιχείρηση διάσωσης» των μαχητών και ισχυρίζεται πως σκοπεύει να εξασφαλίσει ανταλλαγή αιχμαλώτων, δεν ανακοινώνει πόσοι ήταν μέσα στο εργοστάσιο, αφότου επιβεβαίωσε πως περίπου 250 παραδόθηκαν τις πρώτες ώρες.
Η Ρωσία αρνείται ότι έχει συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων γι' αυτούς, με το ρωσικό Κοινοβούλιο να ζητά να αντιμετωπιστούν ως εγκληματίες πολέμου.
Στο μεταξύ, παράλληλα με τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζονται τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τη Μόσχα. Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ρωσικό μεθόριο χωριό στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί άλλοι να τραυματιστούν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών. Επλήγησαν βιοτεχνία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αρκετά άλλα κτίρια στο Τιότκινο, διευκρίνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου