Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

«Ολα οδεύουν προς συνέχιση του πολέμου μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό... »

 

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ρωσία και ευρωατλαντικό μπλοκ δηλώνουν ετοιμότητα συνέχισης του πολέμου «όσο χρειαστεί» για να πετύχουν τους στόχους τους

 

Ολοένα και πιο έντονα, τόσο η Ρωσία όσο και το ευρωατλαντικό μπλοκ (κυρίως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και μια σειρά σύμμαχοί τους) δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, με καταστροφικές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό και αυξάνοντας συνεχώς τους κινδύνους για μια παραπέρα γενίκευση της πολεμικής σύγκρουσης.

Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω, πέρα από την κλιμάκωση στο στρατιωτικό πεδίο, ήταν η χτεσινή δήλωση - «προειδοποίηση» του Βλ. Πούτιν ότι η Ρωσία «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τα σοβαρά πράγματα» στην Ουκρανία, σχολιάζοντας έτσι αντίστοιχες δυτικές δηλώσεις περί έντασης της ευρωατλαντικής στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου «για όσο χρειαστεί» προκειμένου να διασφαλιστεί «η επικράτηση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης».

Πούτιν: «Δεν έχουμε ξεκινήσει τίποτα σοβαρό ακόμα» στην Ουκρανία

«Ακούμε αυτές τις μέρες ότι θέλουν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης. Τι να πούμε; Ας το προσπαθήσουν!», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος χτες, μιλώντας στην ηγεσία της κρατικής Δούμας και στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η Δύση θέλει να μας πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Αυτό είναι μια τραγωδία για τον ουκρανικό λαό, αλλά φαίνεται ότι όλα οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι σε γενικές γραμμές δεν έχουμε ξεκινήσει τίποτα σοβαρά ακόμα στην Ουκρανία», απείλησε ο Πούτιν, δηλώνοντας συγχρόνως ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στις συνομιλίες με το Κίεβο.

«Δεν αρνούμαστε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ομως όσοι τις αρνούνται πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο αρνούνται, τόσο πιο δύσκολο θα τους είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία μαζί μας», ανέφερε.

«Η Δύση απέτυχε στη νέα της προσπάθεια να περιορίσει τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Πούτιν, ενώ σημείωσε ότι οι κυρώσεις προκαλούν μεν δυσκολίες στη Ρωσία, αλλά όχι στην προβλεπόμενη κλίμακα. Ισχυρίστηκε δε ότι η Δύση «έχει ήδη χάσει από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης, γιατί η αρχή της υποδηλώνει επίσης την αρχή μιας θεμελιώδους διάλυσης της παγκόσμιας τάξης με τους όρους των ΗΠΑ». Εκανε δε λόγο για «αρχή μιας μετάβασης από τον φιλελεύθερο παγκοσμιοποιητικό εγωκεντρισμό των ΗΠΑ σε έναν πραγματικά πολυπολικό κόσμο».

Στα σύγχρονα ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα ποντάρει το Κίεβο

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε διάγγελμά του χαιρέτισε τα νέα σύγχρονα βαρέα όπλα που λαμβάνουν οι δυνάμεις του Κιέβου από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τα νέα όπλα είναι «πολύ ισχυρά», είπε, εξαίροντας επίσης την ακρίβειά τους. Ο ουκρανικός στρατός, συνέχισε, τα αξιοποιεί για να καταστρέψει αποθήκες και άλλους στόχους που είναι σημαντικοί από τη σκοπιά του ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα.

«Αυτό μειώνει τη δυνατότητα του ρωσικού στρατού να συνεχίσει την επίθεση. Οι απώλειες των δυνάμεων κατοχής θα συνεχίσουν να αυξάνονται κάθε βδομάδα, όπως και η δυσκολία στον ανεφοδιασμό τους», ισχυρίστηκε.

ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ ανακοινώνουν την αποστολή προηγμένων οπλικών συστημάτων με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, με βασικό χαρακτηριστικό την ικανότητα να χτυπούν με ακρίβεια σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, πίσω από τη γραμμή του μετώπου, σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αποτυπώνοντας άλλη μια πτυχή αυτής της συνέχισης του πολέμου «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», στις αρχές της βδομάδας ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού είχε ανακοινώσει ότι «πάνω από 28.000 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν ήδη παραδοθεί» από τη Δύση στην Ουκρανία.

Χτες ο Ζελένσκι συναντήθηκε στο Κίεβο με διακομματική αντιπροσωπεία γερουσιαστών από τις ΗΠΑ, επαναφέροντας το αίτημα για την παροχή «σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας».

Εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς αλλά και ρωσικά πλήγματα σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου εστιάζουν πλέον οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις μετά την κατάληψη της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων.

Η Ουκρανία καταγγέλλει θανατηφόρους βομβαρδισμούς στις πόλεις Τορέτσκ, Αβντιίβκα, Κοντέμα, Σιβέρσκ, Σλοβιάνσκ, αλλά και εκτός Ντονμπάς, στο Χάρκοβο, ενώ η Ρωσία καταγγέλλει μεταξύ άλλων θανάτους αμάχων από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της περιφέρειας.

Ειδικά για το Χάρκοβο ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι ρωσικά πυραυλικά συστήματα κατέστρεψαν το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά της Ρωσίας καταγγέλλεται ότι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς νοσοκομεία στην περιοχή του Ντονμπάς, σε πόλεις όπως Ουγκλεντάρ, Κονσταντίνοβκα και Μπαχμούτ. Αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνται ως βάσεις για εξαπόλυση πυρών, σε ορισμένες περιπτώσεις με χρησιμοποίηση και ασθενών ως «ασπίδων».

Καθώς κλιμακώνονται οι μάχες στο Ντονέτσκ, και οι δύο πλευρές αναφέρονται σε εκκενώσεις αμάχων. Οι ουκρανικές αρχές της περιφέρειας Ντονέτσκ παρότρυναν ξανά προχτές τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την περιοχή, με λεωφορεία και τρένα που μεταφέρουν αμάχους στη δυτική Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι μέσα σε ένα 24ωρο πάνω από 24 χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και 3.700 παιδιά, απομακρύνθηκαν από το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ και άλλες επικίνδυνες περιοχές, και κατέφυγαν στη Ρωσία. Η εκκένωση, αναφέρεται, έγινε χωρίς τη συμμετοχή των ουκρανικών αρχών, ενώ πάνω από 4.000 ιδιωτικά οχήματα πέρασαν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες.

Παράλληλα συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι ανέκτησε τον έλεγχο του νησιού, μια βδομάδα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων απ' αυτό.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις περί ρίψης σημαίας στο νησί χωρίς παρουσία στρατιωτών πάνω σε αυτό, αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού ανέφερε χτες ότι επρόκειτο πλέον για «φυσικό έλεγχο» από στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι Ουκρανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν στους στρατώνες τους, ενώ δεν διευκρίνισε αν παρέμειναν στρατιώτες στο νησί.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι πραγματοποίησε χτύπημα χτες το πρωί στο Φιδονήσι με «βλήματα υψηλής ακρίβειας», «εξουδετερώνοντας» ορισμένους από τους Ουκρανούς στρατιώτες που πήγαν να τοποθετήσουν μια σημαία εκεί και αναγκάζοντας τους επιζήσαντες να τραπούν σε φυγή.

Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής έκτασης της Ουκρανίας

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση και τα παζάρια για τα σιτηρά της Ουκρανίας και την εξαγωγή τους μέσω Μαύρης Θάλασσας, χτες έγινε γνωστό ότι το ρωσικό φορτηγό πλοίο «Zhibek Zholy», για το οποίο υπήρχαν καταγγελίες από το Κίεβο ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, απέπλευσε τελικά αργά το βράδυ της Τετάρτης από το τουρκικό λιμάνι Καρασού, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης πλοίων «Refinitiv».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρέσβη της Τουρκίας για να ζητήσει διευκρινίσεις, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι επετράπη στο πλοίο να φύγει. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το πλοίο της Ρωσίας "Zhibek Zholy", το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επετράπη να αναχωρήσει από το λιμάνι Καρασού, παρά τα πειστήρια για αδίκημα που παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές», έγραψε σε ανάρτησή του εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ.

Την περασμένη Κυριακή ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο, ωστόσο την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς αυτές τις πληροφορίες.

Επικαλούμενο το πλήρωμα του πλοίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε χτες ότι το «Zhibek Zholy» σχεδιάζει να ξεφορτώσει σιτηρά σε «ένα αποθηκευτικό σκάφος», αφού αναχώρησε από το σημείο όπου βρισκόταν αρόδο κοντά σε τουρκικό λιμάνι. Ο προορισμός του πλοίου φαίνεται πως είναι το ρωσικό λιμάνι Καυκάς, όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα Παρασκευή.

Στο μεταξύ, σε μια ανακοίνωση χαρακτηριστική και για τα σταδιακά εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση, ερευνητές της NASA δήλωσαν χτες ότι η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής έκτασης της Ουκρανίας και ότι ο πόλεμος απειλεί τη σοδειά, που θα πρέπει να μαζευτεί το καλοκαίρι.

Με βάση δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 13/6 από την αποστολή «Sentinel-2» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς προγράμματος της NASA, το 22% της αγροτικής έκτασης της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι).

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου