«Εργα που ενδέχεται να αγγίξουν τα 27 δισ. ευρώ στις Κατασκευές αναμένεται να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης». Με τέτοιους «πηχυαίους» τίτλους υποδέχτηκαν μια σειρά ΜΜΕ την έρευνα του ΙΟΒΕ για την προοπτική των κατασκευών στην Ελλάδα, καταγράφοντας ταυτόχρονα το «διακύβευμα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η πρόσβαση σε φτηνότερο δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις κ.ά. Ανάμεσα σ' αυτές τις γραμμές, με ευκολία μπορεί κανείς να διαβάσει τον ξαφνικό «πόνο» που πήρε τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τους άλλους για τη λαϊκή στέγη, σπεύδοντας αυτές τις μέρες να παρουσιάσουν τη «στεγαστική» τους πολιτική. Κοινός τόπος είναι η ανάθεση στο κράτος ρόλου «μεσίτη» για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που εγγυάται να μοιράσει την πίτα των κερδών, να διαμορφώσει κερδοφόρες ζώνες στα αστικά κέντρα, να εξασφαλίσει τεράστια πακέτα στους ομίλους, στο όνομα τάχα της «φτηνότερης στέγης» για τα λαϊκά νοικοκυριά και κυρίως για να νέα ζευγάρια. Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το «διακύβευμα» για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες είναι να μπορέσουν να βγάλουν το νοίκι του μήνα, που έχει εκτοξευτεί, ή τη ληστρική δόση του στεγαστικού δανείου, να πληρώσουν το ρεύμα και τη θέρμανση, να κάνουν «διακανονισμούς» και δόσεις για να σπρώξουν λίγο παραπέρα το «τενεκεδάκι» των χρεών από τη φοροληστεία. «Μια πόλη χτίσανε μαζί κι ακόμα ζουν στο νοίκι» οι εργαζόμενοι για να θησαυρίζει το κεφάλαιο. Κι όσο η κατοικία μαζί κι όλα τα υπόλοιπα θα αποτελούν εμπορεύματα, η «ψαλίδα» ανάμεσα στον αμύθητο πλούτο που παράγουν και τις ανάγκες τους θα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Ενώ δεν υπάρχουν ούτε τα πιο στοιχειώδη για την προστασία των δασών και του λαού από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή την περασμένη Τετάρτη η Αθήνα ανακηρύχτηκε έδρα του «κόμβου για το Κλίμα», στο πλαίσιο του λεγόμενου παγκόσμιου Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στη σχετική εκδήλωση, ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, έμπλεος από χαρά, ανέφερε ότι γίνονται τα πάντα «για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» στο τρίπτυχο «πρόληψη, ετοιμότητα, ελαστικότητα». Μόνο που αυτή η ...εικονική πραγματικότητα συγκρούεται με όσα βλέπει με τα μάτια του διαχρονικά ο λαός, πριν και μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές: Τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική φτάνουν τα 3.600, τα Δασαρχεία με τη χρόνια υποχρηματοδότηση έχουν το 1/4 από το προσωπικό που θα έπρεπε. Φέτος και παρά την τεράστια περσινή καταστροφή, τα δάση είναι και πάλι γεμάτα από εύφλεκτη ύλη και χιλιάδες στρέμματα έχουν ήδη καεί. Για να μη μιλήσουμε για τα ελάχιστα και αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα, που υπενθυμίζουν κάθε χρόνο το πόσο εγκληματική είναι η πολιτική του «κόστους - οφέλους» για τον λαό. Αρα ούτε «πρόληψη» ούτε καμιά «ετοιμότητα» δείχνει το κράτος. Δείχνει όμως μεγάλη «ελαστικότητα» στις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων στα καμένα, θέτοντας στην υπηρεσία τους πολλά και διάφορα εργαλεία για κερδοφόρες επενδύσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «πάρτι» που στήνεται στη Β. Εύβοια, με οικοδεσπότες το κράτος και τη λεγόμενη «επιτροπή ανασυγκρότησης».
Τα ωράρια «είναι εξοντωτικά» και πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν «χωρίς ρεπό»... Το άθλιο καθεστώς της ασταμάτητης δουλειάς, επτά μέρες τη βδομάδα, που επιβάλλουν οι ξενοδόχοι στις επιχειρήσεις τους, ανακάλυψε ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας. Συμμετέχοντας σε τηλεοπτικό πάνελ, όπου τη συζήτηση απασχόλησαν οι ...δυσκολίες των επιχειρήσεων στον Τουρισμό να βρουν προσωπικό, το στέλεχος του υπουργείου παραδέχτηκε ότι «ενδεχομένως να υπάρχει ζήτημα» όσον αφορά τα ωράρια απασχόλησης και έσπευσε στη συνέχεια να υπερθεματίσει για την υποχρεωτικότητα της Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία. Μόνο που στη Σύμβαση αυτή, όπως έχουν αξιώσει οι εργοδότες, προβλέπεται ότι τα ρεπό των ξενοδοχοϋπαλλήλων πηγαίνουν ...περίπατο όταν η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπερνά το 70%. Αυτές είναι οι «ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις» για τις οποίες επιχαίρουν τόσο οι ξενοδόχοι όσο και η κυβέρνηση. Ενάντια σ' αυτές απεργούν την ερχόμενη Τετάρτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του ωραρίου και των ημερών ανάπαυσής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου