Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

.. ατμόσφαιρα

 

Η πρόσφατη συζήτηση όμως σε επιτροπή της Βουλής για το νέο έγκλημα που ετοιμάζεται σε βάρος των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, που ετοιμάζεται να παραλάβει τα ναυπηγεία, έσταζε μέλι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον ευχαριστούσε για την αντίστοιχη παράδοση του Νεωρίου Σύρου όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά και για το κλείσιμο της πρώτης συμφωνίας για την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ακολούθησε ο χαρακτηρισμός «ωραίο μοντέλο» από τον Αδ. Γεωργιάδη για την παραπάνω συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, σε ένα διάλειμμα από τις ...αβροφροσύνες, τόσο ο επιχειρηματίας όσο και ο υπουργός άρχισαν το ψαλτήρι στους εργαζόμενους, εξαπολύοντας επίθεση στο Συνδικάτο Μετάλλου και στον ίδιο τον πρόεδρό του, επειδή διεκδικούν να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας και τα δεδουλευμένα. Η επίθεση μάλιστα αυτή δεν αποδείχθηκε τόσο «τοξική» ώστε να χαλάσει την ...ωραία ατμόσφαιρα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, ας χαλαρώσουν και οι κάθε λογής ανησυχούντες, γιατί η συναίνεση αντικειμενικά υπάρχει, στο έδαφος μιας στρατηγικής που μόνο εχθρό της έχει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.


Η «ελπίδα» πάτωσε...

Κάθε μήνας και χειρότερα για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κάθε δημοσκόπηση και πιο «πάτος» γι' αυτόν, που θα έφερνε την... «καινούργια μέρα χαράς και ελπίδας στις ΗΠΑ και τον κόσμο», όπως αναμασούσαν σύσσωμα τα αστικά επιτελεία όταν εκλέχτηκε, γι' αυτόν που θα έφερνε την... «προοδευτική ηγεσία που θα δώσει προοδευτικές λύσεις», όπως έλεγε ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με νέα έρευνα του CNN, το 75% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ δεν θέλουν τον Μπάιντεν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024 (μόλις τον Φλεβάρη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51%), ενώ σε έρευνα του ίδιου δικτύου πριν από 10 μέρες η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου υπολογιζόταν σε μόλις 38% (έναντι 57% στην αρχή της θητείας του). Τα ποσοστά αυτά μάλιστα ανταγωνίζονται και σε ορισμένες πλευρές ξεπερνούν τα αρνητικά ρεκόρ που σημείωνε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα της θητείας του ο προκάτοχός του, Ντ. Τραμπ. Με άλλα λόγια, από τον «χειρότερο Πρόεδρο όλων των εποχών» πήγαμε στον ακόμα χειρότερο, ακριβώς γιατί κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση ξεπερνάει την προηγούμενη, σε συνθήκες ολομέτωπης έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων. Αντί για «ελπίδα» και «προοδευτικές λύσεις», οι εργαζόμενοι και ο λαός των ΗΠΑ βλέπουν τον πληθωρισμό σε ρεκόρ 40ετίας να κατατρώει τα εισοδήματά τους, δίνουν αγώνα για να τα βγάλουν πέρα με το φαγητό, τα ενοίκια, την Ενέργεια, τα φάρμακα... Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά μονοπώλια «μπουκώνονται» διαρκώς με νέα τεράστια κρατικά πακέτα, όπως τα 52 δισ. δολάρια του νέου νομοσχεδίου για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ, που ψήφισαν οι Δημοκρατικοί μαζί με Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία την Τετάρτη... Είτε με το «America is Back» («Η Αμερική επέστρεψε») του Μπάιντεν είτε με το «Make America Great Again» («Κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη») του Τραμπ, τη λυπητερή για τα «στοιχήματα» των μονοπωλίων την πληρώνουν ο αμερικανικός λαός και οι λαοί όλου του κόσμου.


Από τότε...

Με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές που συνεχίζονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, είδαν τη δημοσιότητα ρεπορτάζ για τη γειτονική Βουλγαρία, που έθεταν το ερώτημα, «τι κάνει τα ατέλειωτα βουνά της Βουλγαρίας να μην καίγονται όπως της Ελλάδας;», παρά το γεγονός ότι το ανάγλυφο είναι σχεδόν ταυτόσημο. Και αναδείκνυαν ότι αυτή η χώρα, με τις τεράστιες εκτάσεις δασικού πλούτου, δεν έχει καταστροφές από τις φωτιές. Χαρακτηριστικά ανέφεραν: «Δεν υπάρχει βουνό - και είναι άπειρα - που να μην διαθέτει αντιπυρικές ζώνες με εύκολη πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα». Σε άλλα ρεπορτάζ γινόταν λόγος για τις δεκάδες υδατοδεξαμενές που υπάρχουν σε πολλά σημεία σε περίπτωση που χρειαστούν. Στο ερώτημα πάντως των ρεπορτάζ, «τι κάνει τα βουνά της Βουλγαρίας να μην καίγονται;», η απάντηση βρίσκεται σε μια σειρά από υποδομές που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και αφορούν κυρίως τον τομέα της πρόληψης. Υποδομές που ο λαός της Βουλγαρίας δημιούργησε την περίοδο του σοσιαλισμού και κρατούν μέχρι και σήμερα ως άμυνα, ώστε να μην υπάρχουν καταστροφές. Υποδομές και παρακαταθήκη που έχουν μείνει στον βουλγαρικό λαό από ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα, στο οποίο δεν είχε θέση η εγκληματική λογική «κόστους - οφέλους».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου