Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, η καταστολή και ο αγώνας για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων

 

Με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας

 

Eurokinissi

Τη Δευτέρα 5/9 ήταν η έναρξη της εξεταστικής περιόδου για την πλειοψηφία των πανεπιστημιακών Τμημάτων. Μια χρονιά που ξεκινάει με τις συνέπειες της ακρίβειας, τις αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια, στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και, ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του νέου νόμου - πλαίσιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας πέριξ της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης στην Αθήνα, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, εντείνοντας την καταστολή.

Αυτή η εξέλιξη συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των φοιτητικών συλλόγων, των συλλόγων εργαζομένων, μελών ΔΕΠ. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με εκατοντάδες άλλους φοιτητές και εργαζόμενους, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα μπήκαν μπροστά, αποτρέποντας την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, διαδηλώνοντας στις πύλες των Ιδρυμάτων και δηλώνοντας πως αυτό που λείπει από τα πανεπιστήμια δεν είναι η αστυνομία και η ένταση της καταστολής αλλά η χρηματοδότηση, τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό, οι υποδομές, τα πτυχία που εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

Η περίοδος που αποφασίζει η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, να τοποθετήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία επιβεβαιώνει τον λόγο που αυτή συγκροτήθηκε. Ερχεται να περιφρουρήσει το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, η λειτουργία του οποίου ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο, που συμπληρώνει το παζλ των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η ένταση της καταστολής πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Στόχος είναι η διασφάλιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια, το χτύπημα της οργανωμένης συλλογικής δράσης φοιτητών και εργαζομένων, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, της μόρφωσης και των όρων εργασίας τους.

Οι δικαιολογίες που αξιοποιεί η κυβέρνηση περί «πάταξης της ανομίας» είναι προκλητικές. Είναι πρόκληση να βαφτίζονται «εγκληματίες» οι άνθρωποι που κρατούν τα πανεπιστήμια όρθια, όπως είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτά, παρ' όλα τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, όλοι αυτοί που πάλεψαν το προηγούμενο διάστημα για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια (και οι βιβλιοθήκες), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση τα κρατούσε κλειστά για τους φοιτητές και ανοιχτά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ας μιλήσουμε για τα πραγματικά «εγκλήματα»...

«Εγκλημα» είναι το ΕΚΠΑ να διαθέτει μόλις 915 κλίνες στη Φοιτητική Εστία (ΦΕΠΑ) όταν οι εισακτέοι φοιτητές μόνο για φέτος είναι 3.909. Εν έτει 2022 στη ΦΕΠΑ το νερό να μην είναι πόσιμο, να υπάρχουν προειδοποιήσεις από τη διοίκηση της εστίας πως τον χειμώνα πιθανόν να μην ανοίξει η θέρμανση. «Εγκλημα» είναι να δίνονται 600 εκατ. στα πανεπιστήμια για «αριστεία» και μόλις 83 ευρώ τον μήνα για επίδομα στέγασης. Να αλλάζουν συνεχώς προγράμματα σπουδών λόγω έλλειψης μελών ΔΕΠ, να παύει η διδασκαλία σημαντικών μαθημάτων του προπτυχιακού κύκλου σπουδών και ταυτόχρονα στο ίδιο Τμήμα να ανθούν ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα. Να αποσπάται η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα στη Συνέλευση του Τμήματος Μαθηματικών, να εισάγονται οικονομικά κριτήρια στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.

Εγκληματικό είναι το ΕΚΠΑ να έχει στην ιδιοκτησία του 77 ακίνητα και αυτά να μην αξιοποιούνται ως φοιτητικές εστίες, ως χώροι διδασκαλίας αλλά να βγαίνουν στο σφυρί για εμπορική αξιοποίηση.

Εγκληματικό είναι να υπάρχει εντατικοποίηση στους εργαζόμενους λόγω της έλλειψης προσωπικού. Για παράδειγμα, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών υπάρχουν μόλις 12 καθαριστές για ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια κτίρια στην Αθήνα. Να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με μειωμένο το μόνιμο διοικητικό προσωπικό κατά 50% την τελευταία δεκαετία, να έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2006. Εγκλημα είναι να αναγκάζεται το 40% των φοιτητών να δουλεύει προκειμένου να τα βγάλει πέρα με το αυξημένο κόστος σπουδών, με τραγικές συνέπειες στις σπουδές και τη γνώση που αποκομίζουν.

Εάν απασχολεί την κυβέρνηση η φύλαξη των πανεπιστημίων γιατί έχει αφήσει 32 (!) φύλακες να φυλούν και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και το συγκρότημα του ΕΜΠ στην Πατησίων; Γιατί δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό φύλαξης, δεν φωτίζονται οι αύλειοι χώροι της Πανεπιστημιούπολης, δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό συντήρησης;

Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι μέσα στα πανεπιστήμια. Και για όλα υπάρχει ένας κοινός υπαίτιος: Η πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που σταδιακά και μεθοδικά έχουν μετατρέψει πλήρως το πανεπιστήμιο σε μια τεράστια επιχειρηματική μονάδα, με άμεσες συνέπειες την υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και της φοιτητικής μέριμνας, την ενίσχυση των εργολαβιών και τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε, αυτά τα προβλήματα θα έρθει να αντιμετωπίσει η πανεπιστημιακή αστυνομία;

Γιατί η αντιμετώπιση όλων των παραπάνω (και εκατοντάδων ακόμα) προβλημάτων γίνεται με την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, με την αναβάθμιση των εργαστηριακών υποδομών. Η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης γίνεται με όλη τη γνώση να είναι ενταγμένη στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών, με το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.

Αυτά διεκδικούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι εργαζομένων, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και γι' αυτά καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει δώσει λύση.

Η ικανοποίηση όλων των παραπάνω απαιτεί σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ και με το πανεπιστήμιο ΑΕ, στο οποίο δεν χωρούν οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων ούτε οι αγώνες τους. Αυτό το πανεπιστήμιο υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και τώρα ως αντιπολίτευση. Γι' αυτό και η όποια κριτική του στην πανεπιστημιακή αστυνομία περιορίζεται στο εάν αυτή θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. ή στον εκάστοτε πρύτανη.

Ολοι σε θέσεις μάχης!

Τώρα είναι κρίσιμο να δυναμώσει ο αγώνας μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ, για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ για τη στέγαση των φοιτητών, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Να ενώσουν περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι εργαζομένων τη φωνή τους με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία στο συλλαλητήριο της 15ης Σεπτέμβρη στο υπ. Οικονομικών.

Για να γίνει αυτό απαιτείται πλατιά ενημέρωση όλων των φοιτητών και των εργαζομένων στα Ιδρύματα. Αναδεικνύοντας πως η πάλη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την ένταση της καταστολής είναι πάλη ενάντια στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη για δωρεάν σπουδές, δωρεάν φοιτητική μέριμνα, με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Διαμορφώνοντας πλαίσια πάλης σε κάθε σύλλογο για όλα τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, όπως η ακρίβεια, η στέγαση, η εργασιακή τους προοπτική.

Να γίνουν βήματα στον κοινό συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων εργαζομένων, πανεπιστημιακών δασκάλων, ώστε να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Να αντιπαλέψουν από κοινού την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα μέτρα καταστολής και τους ταξικούς φραγμούς, κόντρα στα σχέδια για ένα πανεπιστήμιο «απόρθητο φρούριο». Σε σύγκρουση με την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, την περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων, την κατηγοριοποίηση των σπουδών, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, για να πάρουν ανάσα οι ανάγκες και η ζωή των νέων που σπουδάζουν σήμερα. Σε αυτόν τον αγώνα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις.


Ιουλία ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου