Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Συγγραφείς... της δεκάρας

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Ενα ολόκληρο δισέλιδο αφιέρωσαν την Κυριακή στο «Βήμα», για να αναδημοσιεύσουν αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη που παρουσιάστηκε χτες «μετά βαΐων και κλάδων» από τον γνωστό Κ. Λαλιώτη, τον δήμαρχο Πειραιά και άλλους. Το ανακάτεμα γεγονότων, «αναμνήσεων», αυθαίρετων εκτιμήσεων, κουτσομπολιών και φθαρμένων αντι-ΚΚΕ κλισέ δεν ξέρουμε αν χαρακτηρίζεται λογοτεχνία ή κάπως αλλιώς.

Τις προηγούμενες μέρες διάφορα δημοσιεύματα προανήγγειλαν «σεισμό αποκαλύψεων» για τα όσα γράφει το βιβλίο για την «Πανσπουδαστική Νο 8» (η εφημερίδα της Αντι-ΕΦΕΕ, φοιτητική αντιδικτατορική οργάνωση στη συγκρότηση της οποίας πρωτοστάτησε η ΚΝΕ). Ανθρακες όμως ο θησαυρός. Πρόκειται για τις γνωστές αθλιότητες που διακινούνται εδώ και περίπου 50 χρόνια και ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κατήγγειλαν ως προβοκάτσια της Ασφάλειας την κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Το ποια είναι η πραγματικότητα είναι γνωστό σε όλους και εκατό φορές απαντημένο:

Πρώτον, η «Πανσπουδαστική» φύλλο με αριθμό 8, με ημερομηνία Γενάρης - Φλεβάρης 1974 (και όχι όπως πολλές φορές λέγεται, ότι κυκλοφόρησε τις μέρες της εξέγερσης), χαιρέτιζε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κατήγγειλε από το πρωτοσέλιδό της το έγκλημα της δικτατορίας, είχε τα ονόματα των νεκρών και καλούσε τον λαό να τους τιμήσει, βαδίζοντας πιο αποφασιστικά στο δρόμο της αντιδικτατορικής πάλης.

Δεύτερον, η περιβόητη καταγγελία, που δημοσιεύεται στο εσωτερικό του συγκεκριμένου φύλλου, είναι ανακοίνωση της Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου, αναφέρεται σε δράση προβοκατόρων και απόπειρά τους να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο και αποτελεί απάντηση στη συκοφαντική ανακοίνωση της δολοφονικής ΕΣΑ για το Πολυτεχνείο. Το ότι η χούντα επιχείρησε να χτυπήσει το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εκτός από την άμεση καταστολή, στέλνοντας και προβοκάτορες - ασφαλίτες, δεν μπορεί να είναι κάτι που να αμφισβητείται.

Τρίτον, τον ρόλο που έπαιξαν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ στην εξέγερση και στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, όπως και γενικότερα στην αντιδικτατορική δράση, μαρτυρούν τα εκατοντάδες βασανισμένα, φυλακισμένα και εξορισμένα στελέχη και μέλη του Κόμματος. Οποιος προσπαθεί να το αμφισβητήσει, μόνο γελοιότητες μπορεί να γράψει. Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πήραν ξεκάθαρη θέση, τον χαιρέτισαν και τον υποστήριξαν (Ανακοίνωση του ΠΓ, 15/11/73). Στελέχη και μέλη του έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα, δίνοντας μάχη για τον προσανατολισμό και το περιεχόμενό του, ενάντια και στους ελιγμούς της χούντας, ενώ οι κομματικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν στο κρίσιμο ζήτημα, να υπάρξει ενεργή, μαζική υποστήριξη από το εργατικό κίνημα. Το ίδιο έγινε και από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Κόμματος από το εξωτερικό.

Τέταρτον, είναι επίσης γεγονός ότι στην πρώτη Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης του Πολυτεχνείου τα μέλη της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ απέκτησαν πλειοψηφία. Εδώ είναι που τα επιχειρήματά τους έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη λογική. Είναι άραγε δυνατόν να πλειοψηφείς στην επιτροπή μιας κατάληψης που καταγγέλλεις ως προβοκάτσια, και μάλιστα εκ των υστέρων, 3 μήνες μετά;

Το ζήτημα είναι λοιπόν για ποιο σκοπό Ανδρουλάκης και Λαλιώτης επιστρατεύτηκαν για να αναπαράγουν ξεφτισμένες και αναμασημένες συκοφαντίες ενάντια στο ΚΚΕ. Μάλλον δεν είναι τυχαίος ο χρόνος και η στιγμή. Δηλαδή σε μια περίοδο που δυναμώνει η τάση ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, ιδιαίτερα νεότερες ηλικίες να παρακολουθούν με προσοχή και ενδιαφέρον την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ. Και μάλιστα σε συνθήκες που το σύστημα έχει δυσκολίες, η σαπίλα του αναδεικνύεται από παντού, όπως και οι μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό εξαιτίας της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση να δυναμώνουν. Ομως ματαιοπονούν...

Τ.

(Aναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου