Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Στη δεκάδα

 

«Και ευχαριστημένοι να είστε», λέει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους για τα 713 ευρώ μεικτά κατώτερο μισθό
«Και ευχαριστημένοι να είστε», λέει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους για τα 713 ευρώ μεικτά κατώτερο μισθό
Στο TOP 10 των ...καλοπληρωμένων της ΕΕ βρίσκονται οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό των 713 ευρώ στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. «Υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού, φτάσαμε στα 713 ευρώ, δεν περηφανευόμαστε για αυτό, αλλά ήταν στα όρια των αντοχών της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Επομένως, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βλέπουν τις αποδοχές τους να κινούνται στα επίπεδα του βασικού μισθού, που δουλεύουν με μερική απασχόληση και άλλες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και αμείβονται ακόμα χαμηλότερα, που αντιμετωπίζουν τη συμπίεση των κλαδικών μισθών, δεν πρέπει να έχουν παράπονο: Μπορεί η ακρίβεια να εξανεμίζει τον μισθό πριν μπει καλά καλά στην τσέπη τους, μπορεί να αγωνιούν για το πώς θα καλύψουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, του ενοικίου, αλλά χάρη στην κυβέρνηση έχουν εξασφαλίσει μια θέση στη ...δεκάδα των καλοπληρωμένων της ΕΕ.

Φανέλα

Την ίδρωσε τη φανέλα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που τις τελευταίες μέρες ασχολείται αποκλειστικά με τις διαφημιστικές καμπάνιες των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, αναζητώντας - ως άλλος Κλουζό - παραπλανητικές αναφορές στις νέες χρεώσεις. Κανείς δεν περιμένει βέβαια από τις διάφορες «Ρυθμιστικές Αρχές» να υπερασπιστούν το μεροκάματο των εργαζομένων από τα αρπακτικά των εταιρειών Ενέργειας, αφού σκοπός της ΡΑΕ είναι να «επιτηρεί» την απελευθερωμένη αγορά, που μαζί με την «πράσινη μετάβαση» αποτελούν την «πηγή του κακού» για το πανάκριβο ρεύμα. Αυτήν τη φορά, όμως, ο εμπαιγμός ξεπερνάει κάθε όριο. Δεν φτάνει που ενσωμάτωσαν τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στις λιανικές τιμές για να μη χάσουν ούτε σεντ τα μονοπώλια, δεν φτάνει που βαφτίζουν «κρατική επιδότηση» τα χρήματα που ληστεύουν από την τσέπη του λαού για να χρηματοδοτούν την εισπραξιμότητα των παρόχων Ενέργειας, κοροϊδεύουν κι από πάνω ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην αντιμετώπιση «καταχρηστικών πρακτικών», προειδοποιώντας τους ελεγχόμενους ότι αν δεν συμμορφωθούν, η ΡΑΕ θα τους κρεμάσει στα μανταλάκια την ερχόμενη Τρίτη. Οπως μας ενημερώνει μάλιστα η Αρχή, όλες αυτές τις μέρες ...σκάβει σε βάθος για να βρει τους παραβάτες, σημειώνοντας ότι «η εν λόγω εξέταση απαίτησε την εργώδη προσπάθεια της Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των στοιχείων». Μόνο που βγάζει μάτι ότι αυτή η «εργώδης προσπάθεια» καμιά σχέση δεν έχει με την ανάγκη του λαού να πληρώνει φτηνότερα το ρεύμα, αλλά αφορά αποκλειστικά την επιδιαιτησία μεταξύ των παρόχων, που ανταγωνίζονται με όλα τα μέσα για μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς.


Αλληλοσυμπληρώματα

Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τα ...δημοκρατικά όρια της καταστολής σε βάρος διαδηλωτών, με αφορμή τα πρόσφατα, νέα κρούσματα αστυνομικής βίας, μας θύμισε την ιστορία με τα δύο ψηφίσματα που υποβλήθηκαν πριν από λίγα χρόνια στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με «το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και την αναλογική χρήση βίας». Το ένα κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους και τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και το δεύτερο από τους Σοσιαλδημοκράτες, τη λεγόμενη «Ομάδα της Αριστεράς» (GUE/NGL), όπου εξέχουσα θέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τους Πράσινους. Στο μεν πρώτο αναφερόταν ότι «η άσκηση των ελευθεριών, δεδομένου ότι φέρει καθήκοντα και ευθύνες, μπορεί να υπόκειται σε διατυπώσεις, προϋποθέσεις, περιορισμούς ή κυρώσεις». Και στο άλλο, το «προοδευτικό», καλούνταν τα κράτη - μέλη «να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από τις αρχές επιβολής του νόμου είναι πάντα νόμιμη, αναλογική, αναγκαία και τελευταία λύση»! «Διάλεξε και πάρε» λένε τα δύο ψηφίσματα στο αστικό κράτος και στις δυνάμεις καταστολής, αλληλοσυμπληρώνοντας τα επιχειρήματα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που έχουν στο στόχαστρο τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.


Απυρόβλητο

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις ΗΠΑ εκπαιδεύονται σε ταχύρρυθμα σεμινάρια σκοποβολής, προκειμένου να οπλοφορούν στα σχολεία για να αντιμετωπίσουν περιστατικά επιθέσεων. Το θέμα στους «New York Times» προκαλεί ανατριχίλα και ανησυχία... Το τελευταίο μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, με 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς νεκρούς, που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Μάη, σε συνέχεια άλλων πολύνεκρων περιστατικών, προξενεί φόβο σε δασκάλους και γονείς. Πώς απαντάνε όμως το αμερικανικό κράτος και οι τοπικές κυβερνήσεις; Με ακόμα περισσότερα όπλα! Ετσι, τουλάχιστον 29 Πολιτείες επιτρέπουν στο προσωπικό του σχολείου (πέραν των αστυνομικών ή προσωπικού ασφαλείας που υπάρχουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα) να οπλοφορεί, ενώ μέχρι το 2018 εκτιμάται ότι το 2,6% των δημόσιων σχολείων είχε ένοπλο προσωπικό. Μάλιστα, ο πρόσφατος νόμος στο Οχάιο που κάνει πιο εύκολη την οπλοφορία σε σχολείο, προϋποθέτει εκπαίδευση μόλις 24 ωρών και ετήσια επαναξιολόγηση. Η εκπαίδευση - σύμφωνα με το δημοσίευμα - γίνεται από μια οργάνωση υπεράσπισης της οπλοκατοχής στο Οχάιο (!) η οποία «τρέχει» ένα πρόγραμμα ειδικά για εργαζόμενους στα σχολεία, με τον τίτλο «FASTER saves lives» (γρηγορότερα σώζει ζωές). Κάπως έτσι, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, με τις αιτίες του φαινομένου - παράγωγο της σήψης στον καπιταλισμό και μάλιστα στην πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη - να μένουν βέβαια στο απυρόβλητο...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου