Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ανυπόφορη

 

Νέες παρεμβάσεις στον νόμο - έκτρωμα που ψήφισε πέρσι ενάντια στις απεργίες, προκειμένου να τις βγάζει παράνομες με ακόμα πιο συνοπτικές διαδικασίες, προανήγγειλε η κυβέρνηση, παίρνοντας την «πάσα» από τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, που ούρλιαζαν τις προηγούμενες μέρες ενάντια στην απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βεβαίως, καμιά σκασίλα δεν έχει η κυβέρνηση για την «ταλαιπωρία» των επιβατών, αφού δικό της «έργο» είναι η άθλια κατάσταση στα Μέσα Μεταφοράς και στους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Αυτό που τη «στοιχειώνει» είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις, ειδικά μπροστά στα πιο δύσκολα που έρχονται για τον λαό το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, η ένταση του αυταρχισμού δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία ούτε «νεοφιλελεύθερη εμμονή», όπως θέλει να την παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία η σοσιαλδημοκρατική - «προοδευτική» κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα έναν απεργοκτόνο νόμο, ενώ αντίστοιχες διατάξεις που ενισχύονται υπάρχουν στη νομοθεσία όλων των κρατών - μελών. Σε μια περίοδο, λοιπόν, που σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο δυναμώνουν η δυσαρέσκεια και οι κινητοποιήσεις, που οι εργαζόμενοι διεκδικούν και νέες δυνάμεις μπαίνουν στον αγώνα, κυβερνήσεις, αστικά - κρατικά επιτελεία και κόμματα δίνουν τον δικό τους προληπτικό και κατασταλτικό «αγώνα» για να κάμψουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Τελικά, αν κάποιος «ταλαιπωρείται» από τις εργατικές διεκδικήσεις είναι μόνο το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό. Κι αυτή η «ταλαιπωρία» μόνο ελπίδα μπορεί να φέρει για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που με την οργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συλλογική πάλη μπορούν να την κάνουν ...ανυπόφορη για τους δυνάστες τους.

Πηγή αστάθειας

«Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία». Αυτά έλεγε στη συνέντευξή του στο «Bloomberg» ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στον ΟΗΕ. «Ανοιχτές πόρτες» βέβαια «κρούει», απευθυνόμενος στους Ευρωατλαντικούς. Με αυτό το ίδιο επιχείρημα, για παράδειγμα, ο Στόλτενμπεργκ καλούσε πριν από λίγες μέρες σε επίλυση των «κάποιων διαφορών» ανάμεσα στους «δύο πολύτιμους ΝΑΤΟικούς συμμάχους», ενθαρρύνοντας τις επικίνδυνες διευθετήσεις. Με τον ίδιο ακριβώς στόχο, τη θωράκιση δηλαδή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προχωράει και ο «Στρατηγικός Μηχανισμός» ΗΠΑ - Τουρκίας, στο πλαίσιο του οποίου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωνε τις προάλλες «ευγνώμων για το έργο που κάνουμε μαζί ως σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ, για τις πολλές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε μαζί». Με αξιομνημόνευτη «σταθερότητα», τέλος, προχωρούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για την εξαγωγή Ενέργειας από την Ανατ. Μεσόγειο, όπως και για την ενεργότερη ένταξη της Κύπρου στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με την άρση του εμπάργκο όπλων. Σχεδιασμοί που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, ενώ δρομολογούν αρνητικές εξελίξεις και στο Κυπριακό. Να λοιπόν για ποια «σταθερότητα» μιλάνε: Πηγή αστάθειας και μεγάλων κινδύνων για τους λαούς, που μόνο εκείνοι με την πάλη τους μπορούν να ανατρέψουν.


Δισκοπότηρο

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης είπε πως «δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα». Η ερμηνεία που δόθηκε, παρά τις σχετικές διαψεύσεις, είναι ότι η συγκεκριμένη δήλωση αφήνει «ανοιχτό παράθυρο». «Χαοτικές» διαφορές περιέγραψε από τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ και ο Αλ. Τσίπρας, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, αποκλείοντας να συνεργαστεί μαζί της. Στο «διά ταύτα», όμως, άφησε ανοιχτό να σχηματιστεί κυβέρνηση όλων με όλους, αν υπάρξουν έκτακτες συνθήκες. Ο όρος «έκτακτες» είναι βέβαια λάστιχο και προσαρμόζεται εύκολα στις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, το να προβλέπει κανείς «έκτακτες συνθήκες» σήμερα είναι σαν να ...διαβάζει βουλωμένο γράμμα, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να μαίνεται, την εμπλοκή της χώρας μας να βαθαίνει, τη νέα οικονομική κρίση να πλησιάζει στην ΕΕ και τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση» να οξύνεται. Δεν είναι επομένως τυχαία η ανησυχία εκατέρωθεν για το πώς θα διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος μετεκλογικά, μέσα από διάφορους συνδυασμούς κομμάτων, που δεν αποκλείουν κανέναν. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης και η αναβάθμιση της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της αστικής τάξης και το επόμενο πρόγραμμα οποιασδήποτε κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές.


Οδηγίες

Δεν φτάνει που χιλιάδες νοικοκυριά παλεύουν με την ακρίβεια και οι εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης έχουν φτάσει τις 300.000 από την αρχή του χρόνου, η κυβέρνηση έχει το θράσος να κάνει και μαθήματα «εξοικονόμησης Ενέργειας»... Το σχετικό «εγχειρίδιο» βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας και περιγράφει 23 τρόπους «εξοικονόμησης», όπως: Να μην ανοίγουμε πολύ την πόρτα του ψυγείου, να κλείνουμε τα παράθυρα για να έχει περισσότερη ζέστη το σπίτι, να σβήνουμε τον φούρνο πριν ψηθεί το φαγητό και άλλα τέτοια... Αλήθεια, τι νομίζει η κυβέρνηση; Οτι μέχρι σήμερα τα νοικοκυριά άνοιγαν το ψυγείο με τις ώρες για να χαζέψουν τα ...άδεια ράφια, αφού με την ακρίβεια έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις αγορές από τα σούπερ μάρκετ; `Η μήπως άνοιγαν «τέντα» τα πορτοπαράθυρα, έχοντας αναμμένα στο «φουλ» τα καλοριφέρ, τα οποία, στην πλειοψηφία των σπιτιών έχουν σκουριάσει από την αχρησία; Το υπουργείο προτείνει κι άλλες «λύσεις», όπως εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη, θερμοστατικών βαλβίδων, συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα, εγκατάσταση νέων θερμομονωτικών - ενεργειακών κουφωμάτων κ.ά. Λένε δηλαδή στα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα, να δώσουν ένα σκασμό λεφτά, ή να καταφύγουν στις τράπεζες, σε συνδυασμό με κάποιο από τα προγράμματα «εξοικονομώ», που φτιάχτηκαν για να «γυρνάει το χρήμα» στους μεγαλοκατασκευαστές και εργολάβους. Με αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, μάλλον είναι θέμα χρόνου να προστεθούν στις συστάσεις της κυβέρνησης και οι γελοιότητες που ξεστομίζουν προκλητικά ορισμένα στελέχη της δήθεν «ανάλαφρα», όπως να κοιμάται ο κόσμος με κάνα - δυο μπουφάν και με διπλές κουβέρτες...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου