Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ιμάντας

 

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού πρόξενου επί οικονομικών θεμάτων από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στην πόλη καμιά 20αριά μεσίτες από τις ΗΠΑ, μέλη μιας από τις μεγαλύτερες Ενώσεις κτηματομεσιτών της χώρας. Σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής, η επίσκεψή τους ήταν «αναγνωριστική», για να πληροφορηθούν τις «ευκαιρίες» που προσφέρει η Αλεξανδρούπολη και όλη η ακτογραμμή της Θράκης στο real estate, τόσο για ιδιωτικές κατοικίες όσο και για τουριστικά συγκροτήματα. Οπως διαβάζουμε μάλιστα στον τοπικό Τύπο, δήμος και επιμελητήριο θα ενημερώσουν το επόμενο διάστημα αναλυτικά τους Αμερικανούς μεσίτες για τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής και θα τους στείλουν μέχρι και τοπογραφικά για τα σημεία - φιλέτα. Το επιχειρηματικό ταξίδι των μεσιτών συνεχίζεται και σε άλλες πόλεις, όλοι όμως στάθηκαν στον συμβολισμό που έχει η αφετηρία του από την Αλεξανδρούπολη, λόγω του ισχυρού αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή. Δεν ξέρουμε αν περίσσεψε κανένα ...αυγό από την προηγούμενη επέλαση των Αμερικανών στρατιωτικών στην πόλη, για να «φιλέψουν» τους μεσίτες ο δήμος και το επιμελητήριο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι με κάθε τέτοια επίσκεψη, τρέχουν τα σάλια όσων προπαγανδίζουν ότι η «σωτηρία» του λαού στον ακριτικό Εβρο θα έρθει από τη βαθύτερη ένταξη της περιοχής στα ευρωατλαντικά σχέδια, ενώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο: Δίνοντας «γην και ύδωρ» (οικόπεδα, ακτογραμμή και λιμάνι) στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, η πόλη, οι υποδομές και η ευρύτερη περιοχή μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε «ιμάντα» επικίνδυνων σχεδιασμών, άρα και σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Εξοικονόμηση»...

Μπορεί η συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος, να αποσύρθηκε για την ώρα από το τραπέζι, όσο διήρκεσε όμως το «πινγκ πονγκ» ανάμεσα στους μεγαλεμπόρους και το υπουργείο, έβγαλε «λαβράκι». Οι σουπερμαρκετάδες ήταν εξαρχής αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επειδή θα μειώσει τον τζίρο τους, ενώ ορισμένοι εμπορικοί σύλλογοι έθεταν ως προϋπόθεση να είναι υποχρεωτική και οριζόντια η όποια μείωση, για να μην πληγεί ο ανταγωνισμός. Πού συναντιούνταν όλοι αυτοί; Οτι το μέτρο, αν εφαρμοστεί, θα έχει συνέπειες στην απασχόληση και στους εργαζόμενους. Εκφράστηκαν συγκεκριμένα «ανησυχίες» για περικοπές που θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις - με επίδραση βέβαια στους μισθούς - προκειμένου αυτές να προσαρμοστούν στα νέα ωράρια, προφανώς με μεγαλύτερη «ευελιξία».


... παντού

Με άλλα λόγια, πριν ακόμα εφαρμοστεί το μέτρο, κυβέρνηση και μεγαλέμποροι συμφώνησαν ότι το «κόστος» θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με τους δεύτερους μάλιστα να αφήνουν να εννοηθεί ότι ζητάνε και επιπλέον κρατική στήριξη για να μην κάνουν (περισσότερες) απολύσεις. Ανακεφαλαιώνοντας: Οι εμποροϋπάλληλοι - όπως και όλοι οι εργαζόμενοι - θα πληρώσουν την «εξοικονόμηση» στα σπίτια τους με περικοπές στην κατανάλωση. Θα την πληρώσουν όμως και στη δουλειά τους, με το συγκεκριμένο ή με άλλα μέτρα, που θα φορτωθούν στην πλάτη τους. Και βέβαια, θα συνεχίσουν να πληρώνουν κι αυτοί πανάκριβα τα βασικά αγαθά που πουλάνε τα μαγαζιά στα οποία δουλεύουν. Σαν να λέμε, τόμπολα...


Με το δράμι

Εκτόξευση κερδών για την ΟΛΠ ΑΕ σημειώθηκε το α' εξάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 25,9 εκατ. ευρώ έναντι 15,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 72% και ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη προ πανδημίας. Το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κερδοφορία είναι βέβαια γνωστό, ειδικά στους εργαζόμενους στις προβλήτες της COSCO, που «λιώνουν» στη δουλειά και σακατεύονται για ένα μεροκάματο. Οι εξελίξεις είναι άλλη μια επιβεβαίωση γι' αυτούς και το σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, που οργάνωσαν παλικαρίσιους αγώνες το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις και καλύτερους όρους δουλειάς, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Οσοι έβγαιναν τότε από τα ρούχα τους και συκοφαντούσαν τους απεργιακούς αγώνες, ότι προκαλούν ζημιά στην πολυεθνική και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού του Πειραιά, δεν ζητάνε τώρα βέβαια να μοιραστεί τα κέρδη της με τους εργαζόμενους, κι ας βγήκαν στις δικές τους πλάτες. Οπως στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού βγήκαν και τα εκατοντάδες δισ. κέρδη των ενεργειακών ομίλων, που στο εξάμηνο σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που τα νοικοκυριά μετράνε τις κιλοβατώρες με το ...δράμι για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός τους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου