Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Μυριόστομο μήνυμα: Το νερό κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!

 

Χιλιάδες λαού και νεολαίας πλημμύρισαν την πλατεία Αριστοτέλους συμμετέχοντας στη μεγάλη συναυλία ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

 

Ενα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο «νερό - εμπόρευμα» είπαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στη μεγαλειώδη συναυλία που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, το απόγευμα της Κυριακής, στην πλατεία Αριστοτέλους, με σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό».

Ο χώρος της πλατείας αλλά και οι γύρω δρόμοι γέμισαν ασφυκτικά από χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο αγώνα ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, που προωθεί η κυβέρνηση με τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Απορριμμάτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Μαχητικά και μαζικά, οργανωμένα και συγκροτημένα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι μετέτρεψαν, με τα πανό και τις σημαίες των Εργατικών Σωματείων τους, όπως και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι δεκάδες φορείς, τη συναυλία σε μια τεράστια διαδήλωση.

Μικρές και μεγαλύτερες παρέες, νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους άρχισαν να πλημμυρίζουν τον χώρο από τις 6 το απόγευμα, για να συμμετέχουν στη μαραθώνια συναυλία που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου με το συγκρότημα «Πριγκιπέσσα», οι Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, διαδοχικά, ανέβηκαν στη σκηνή, ερμήνευαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, ενώνοντας τη φωνή τους με τον λαό που παλεύει για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και απαιτεί νερό «κοινωνικό αγαθό».


«Το νερό όπως και άλλα πολύτιμα αγαθά δεν πρέπει να περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για την ίδια μας τη ζωή», σημείωσε η Φωτεινή Βελεσιώτου από την εξέδρα της μεγάλης συναυλίας. Στο ίδιο πνεύμα και ο Αργύρης Μπακιρτζής από τους «Χειμερινούς Κολυμβητές», που μίλησε για «γραμμάτια» προς τους επιχειρηματίες και αναρωτήθηκε «τι να πει κανείς;».

Ο Δημήτρης Μυστακίδης προέτρεψε «όλη η δύναμη που θα μαζέψουμε σήμερα με αυτή την τεράστια συγκέντρωση, να μην εξαντληθεί εδώ. Η ομορφιά δεν σώζει τον κόσμο. Οι αγώνες σώζουν τον κόσμο. Οταν χρειαστεί να είμαστε όλοι εκεί που πρέπει».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς χαρακτήρισε «έγκλημα» την ιδιωτικοποίηση του νερού και είπε ότι «δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τα καταφέρουμε».

Και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «ο αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό είναι από τις ύστατες μάχες που μπορούμε να δώσουμε για μια αξιοπρεπή ζωή. Οπότε venceremos!».

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ προχώρησαν σε αυτήν την πρωτοβουλία, με στόχο την ευαισθητοποίηση του λαού της Θεσσαλονίκης, που θα κληθεί να πληρώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού.

Από το βήμα της συναυλίας αλλά και με δηλώσεις του, ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, κατήγγειλε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει την ιδιωτικοποίηση του νερού, σημειώνοντας ότι «μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, εντάσσει το νερό στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εχουμε ζήσει στο πετσί μας δύο χρόνια τι θα πει ΡΑΕ. Δεν μπορεί να ελέγξει τιμές. Ζούμε ένα άτυπο καρτέλ μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών Ενέργειας. Ο πρωθυπουργός βγήκε και είπε από τις Βρυξέλλες ότι είναι ψέματα ό,τι διαδίδεται για ιδιωτικοποίηση. Σήμερα οι χιλιάδες λαού λένε την αλήθεια. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα».


Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και άλλων φορέων που αυτή την περίοδο δίνουν τη μάχη ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών, όπως οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα», οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, εκπρόσωποι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδικής.

Ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των απεργών που δίνουν τη μάχη 8 μήνες τώρα, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, για την επαναπρόσληψη 15 απολυμένων και την υπογραφή ΣΣΕ. «Ενώνουμε τις φωνές μας. Ολοι μαζί μπορούμε να εμποδίσουμε, να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, το νερό είναι ζωή, το νερό δεν πωλείται», είπε.

Ενώ ο Βασίλης, ένα παλικάρι με αυτισμό, έστειλε το δικό του επίκαιρο μήνυμα προς το κράτος και την κοινωνία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Αυτισμού.

Μαζική η συμμετοχή εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων

Τα εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν μαζικά προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για: Φθηνό και ποιοτικό νερό με άμεση μείωση των τιμολογίων, κύρια σε άνεργους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Καμία διακοπή υδροδότησης σε λαϊκό σπίτι.

Σε ογκώδες συλλαλητήριο μετατράπηκε η συναυλία
Σε ογκώδες συλλαλητήριο μετατράπηκε η συναυλία
Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής Οδηγίας για το νερό. Να πάρουν δρόμο εδώ και τώρα όλοι οι ιδιώτες, εργολάβοι, μέτοχοι που θησαυρίζουν στις πλάτες του λαού. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε καμία λειτουργία, πουθενά.

Αμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων για τη βελτίωση του δικτύου και της συντήρησης χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.

Οπως είπε η Νάσια Αγοραστού, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «παλεύουμε για νερό κοινωνικό αγαθό και καλούμε τον λαό να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες κόντρα στην πολιτική που υπερασπίζεται τα κέρδη των λίγων, γιατί οι ζωές μας έχουν αξία».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος, ανέδειξε την απόφαση ότι «αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει. Σήμερα μπορούνε όλοι οι λαοί του κόσμου και φυσικά της χώρας μας να έχουν ποιοτικό και φθηνό νερό για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Θα μας βρουν μπροστά τους».

«Στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, της Ενέργειας, των μεταφορών που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη. Διεκδικούμε νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, για να μην πέφτουν τα βάρη στις πλάτες του λαού και της νεολαίας», είπε η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου