Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Ναφθαλίνη

 

Την καταψήφιση του συμφώνου συμβίωσης από το ΚΚΕ θυμήθηκαν ορισμένοι, για να αναμασήσουν τα περί «διακρίσεων» σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών. Κατηγορούν μάλιστα για «συντηρητισμό» το ΚΚΕ! Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει κάθε πρόταση που εξασφαλίζει την ισότιμη, ελεύθερη συμβίωση και όχι τη μια ή την άλλη μορφή γάμου ως «οικονομική σχέση». Οσους ενδιαφέρει λοιπόν πραγματικά να βρουν διέξοδο τέτοια ζητήματα, θα υιοθετούσαν τις προτάσεις του ΚΚΕ, ώστε να ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα της συμβίωσης, όπως τα κληρονομικά, η ενημέρωση σε σχέση με ιατρικά ζητήματα κ.ά., με απλές συμβολαιογραφικές πράξεις. Θα υιοθετούσαν τις προτάσεις για επίδομα στέγασης, για πραγματικές διευκολύνσεις σε κάθε νέο άνθρωπο που αποφασίζει να μείνει στο δικό του σπίτι, ανεξάρτητα αν είναι σε γάμο, συμβίωση ή όχι. Αλλά και για το ζήτημα των παιδιών το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει νομική κατοχύρωση των υποχρεώσεων των γονιών, σε συνδυασμό βέβαια με την ανάγκη για διευρυμένες, δωρεάν κι αναβαθμισμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες για την προστασία τους, επομένως και για την κοινωνική στήριξη της μητρότητας/πατρότητας. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορεί να είναι ελεύθερος κάθε άνθρωπος να επιλέγει σύντροφο, απαλλαγμένος από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτό είναι το πραγματικά προοδευτικό και ριζοσπαστικό σήμερα, κάνοντας την κριτική τους στο ΚΚΕ να μυρίζει μόνο ναφθαλίνη.

Βουτηγμένα

Νέα εκτόξευση κερδών είχε ο μονοπωλιακός κολοσσός της COSCO από το λιμάνι του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι το 2022 διακινήθηκαν λιγότερα κοντέινερ σε σχέση με το 2021. Τα νούμερα ζαλίζουν, καθώς μιλάμε για κέρδη 31,76 εκατ. δολαρίων, αυξημένα κατά 30,9%, από μια διακίνηση 4.352.059 κοντέινερ (Teu)! Αυτά τα αμύθητα κέρδη έχουν βέβαια και την ...άλλη όψη τους. Πρόκειται για αμέτρητες φορτοεκφορτώσεις που έχουν περάσει από τα χέρια μερικών εκατοντάδων εργαζομένων, παίζοντας τις ζωές τους «κορόνα - γράμματα». Με δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», ακόμα και με χαμένες ζωές τα τελευταία χρόνια, από την απίστευτη εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Καθένα από τα εκατομμύρια δολάρια προέρχεται από τη δουλειά όλων αυτών που χρειάστηκε να κάνουν πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ, ώστε να κατοχυρώνονται ακόμα και τα στοιχειώδη. Τα κέρδη τους πάνε «πακέτο» με την άρνηση της εταιρείας, με τις πλάτες του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων, να αναγνωρίσει τα ΒΑΕ για το προσωπικό της, αν και οι εργαζόμενοι τα έχουν κατακτήσει. Γι' αυτά τα κέρδη οι λιμενεργάτες ακόμα και σήμερα σέρνονται στα δικαστήρια από τις απεργίες τους, όταν απέναντί τους έβρισκαν τα ΜΑΤ, ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, ακόμα και πληρωμένους μπράβους, γνωστούς για τη δράση τους πέριξ του λιμανιού... «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα» στην κυριολεξία δηλαδή, από ένα λιμάνι - ειδική οικονομική ζώνη, όπως το διαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.


Τον αδικήσαμε

Τον αδικήσαμε τον Κοττάκη με τον χαρακτηρισμό του «θολωμένου» ...ποιητή Φανφάρα που του αποδώσαμε στο σαββατοκυριακάτικο άρθρο μας. Μάλλον με την ...Φαρλάκαινα ταιριάζει περισσότερο ο τρόπος που επιτίθεται στο ΚΚΕ από τα Μέσα του («Δημοκρατία», «Εστία», «News Brake»), ξεθάβοντας όλη την αντικομμουνιστική μούχλα της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον. Κι επειδή αναρωτιέται αν «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», επειδή ο «Ριζοσπάστης» τού απάντησε ως όφειλε στα βρώμικα υπονοούμενα, καλύτερα να μας πει ο ίδιος από τα βάθη ...του λάκκου της φάβας όπου βρίσκεται χωμένος: Αλήθεια, ποια ανάγκη κινεί την επιστράτευσή του για μια τέτοια βρώμικη επίθεση στο ΚΚΕ; Ποιον «λάκκο» βλέπουν άραγε στα προεκλογικά τους μαγειρέματα τα επιτελεία με τα οποία συνδέεται, ώστε να ξύνουν τον πάτο του αντικομμουνισμού για να επιτεθούν στο ΚΚΕ; Οσο για την προσπάθειά του να αποδώσει στο ΚΚΕ ένδεια θέσεων και ενδιαφέροντος για ζητήματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια και τα Ελληνοτουρκικά, εδώ γελάνε και οι κατά φαντασίαν ...κόκορες της γνωστής ταινίας. Αλλοι κάνουν το «κοκόρι» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά δεν ...κοτάνε να πουν κουβέντα για το ΝΑΤΟ, που την ενθαρρύνει. Αντίθετα, ζητούν περισσότερα «ανταλλάγματα» για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και όλης της χώρας. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε...


Θυσία

Η συγχώνευση της Credit Suisse με την UBS όχι μόνο δεν έσβησε τις «φωτιές» στο τραπεζικό σύστημα, αλλά άναψε κι άλλες για τους εργαζόμενους των δύο κολοσσών, που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, η UBS εξετάζει τώρα την περικοπή έως και 30% των θέσεων εργασίας μετά και την εξαγορά της Credit Suisse, που σημαίνει από 25.000 και 36.000 απολύσεις! Η πλειοψηφία μάλιστα των θέσεων που θα καταργηθούν, βρίσκονται εκτός Ελβετίας, αφού η UBS διαθέτει υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα «θυσιαστούν» για να «εξευμενίσουν» τις οικονομικές επιδόσεις της νέας υπερ-τράπεζας και να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», όπως γράφουν οι σομόν σελίδες. Οι αναταράξεις όμως στο τραπεζικό σύστημα δεν είναι ...γριπούλα που περνάει με ένα «κοκτέιλ» συγχωνεύσεων, κρατικών εγγυήσεων και απολύσεων. Είναι το σύμπτωμα της πιο μεγάλης αρρώστιας στον καπιταλισμό, της συσσώρευσης κεφαλαίων που δεν βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο και οδηγούν στην επόμενη κρίση. Ετσι και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων δεν είναι παρά ένα μόνο δείγμα του λογαριασμού που φορτώνεται στον λαό για να τη βγάλει καθαρή το κεφάλαιο απ' όσα βλέπει μπροστά του.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου