Παρέχουν πληροφορίες για τις παραδόσεις ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων και τη στάση άλλων δυνάμεων
Τα μυστικά έγγραφα κυκλοφόρησαν σε δύο δόσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Twitter και Telegram, μεταδόθηκαν από τα αμερικανικά ΜΜΕ «New York Times», «Washington Post», «Wall Street Journal» και CNN, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η διαρροή τους στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο άρχισε να διενεργεί έρευνα το Σάββατο, προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της διαρροής και μελετά την αυθεντικότητά τους. Σύμφωνα με τη «Washington Post», που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα μοιάζουν να είναι πλαστά ή αποτέλεσμα συρραφών, όμως τα περισσότερα αντιστοιχούν σε εκθέσεις της CIA, που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο ή ακόμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την ίδια πηγή.
Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτιμήσει τους κινδύνους που προκύπτουν για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, «των εταίρων και συμμάχων», ανέφερε την Κυριακή το Πεντάγωνο.
Τα έγγραφα χρονολογούνται κυρίως από τα τέλη Φλεβάρη - αρχές Μάρτη 2023 και μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για τη Μόσχα, καθώς αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό. Πολλές από τις πληροφορίες για τη Ρωσία συγκεντρώθηκαν μέσω υποκλοπών επικοινωνιών, ενώ μετά τις διαρροές οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μέθοδο επικοινωνίας τους.
Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πολύμορφης ενεργής εμπλοκής τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρείχαν στο Κίεβο πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις διοίκησης, τις αποθήκες πυρομαχικών και τις βασικές στρατιωτικές γραμμές επικοινωνίας των ρωσικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το μυστικό δορυφορικό σύστημα LAPIS στην Ουκρανία, το οποίο, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο ευάλωτο στα αντίμετρα της Ρωσίας.
Σε ένα από τα έγγραφα αναφέρεται ότι η Ουκρανία θα ξεμείνει από πυραύλους αεράμυνας σοβιετικού σχεδιασμού γύρω στις 23 Μάη, επομένως η ουκρανική αεράμυνα είναι ικανή να αντέξει μόνο δύο έως τρία ακόμη κύματα πληγμάτων. Επιπλέον τα απόρρητα έγγραφα φέρεται να απεικονίζουν έναν «ταλαιπωρημένο ρωσικό στρατό», καθώς και τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αναφέρονται χρονοδιαγράμματα για παραδόσεις ΝΑΤΟικών όπλων και την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων, για τη σχεδιαζόμενη ουκρανική αντεπίθεση κ.ά.
Σύμφωνα με το CNN, το Κίεβο θα αναγκαστεί να αλλάξει τα σχέδιά του μετά τις διαρροές. Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν μοιάζουν με ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αμφιβολίες για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας. Πάντως, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει εντείνει τις προετοιμασίες για την απομάκρυνση αμάχων από την Κριμαία, από τα κατεχόμενα τμήματα των νότιων περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα. Η αναγκαστική απομάκρυνση ενδέχεται να αρχίσει στα τέλη Απρίλη.
Η Μόσχα «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
Επίσης, τα έγγραφα εμφανίζουν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν «συμμάχους» τους, με το Κρεμλίνο να σπεύδει να «υπενθυμίσει» αντίστοιχες αμερικανικές παρακολουθήσεις που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν.
Μεταξύ άλλων, στα έγγραφα καταγράφονται συζητήσεις στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο να σταλούν οβίδες κατάλληλες για αμερικανικής κατασκευής πυροβόλα στην Ουκρανία, αναφέρουν οι «New York Times». Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap», η Σεούλ ζητεί από την Ουάσιγκτον «διευκρινίσεις».
Σύμφωνα με το CNN, τα απόρρητα έγγραφα σκιαγραφούν πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ θα προμήθευε στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα. Το έγγραφο με τίτλο «Ισραήλ: Δρόμοι για την παροχή θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία» αναφέρει ότι το Ισραήλ «πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρας βοήθειας υπό την αυξημένη πίεση των ΗΠΑ ή μια αντιληπτή υποβάθμιση» στη σχέση του με τη Ρωσία.
Το «NBC News», με τη σειρά του, αναφέρει έγγραφο της 28ης Φλεβάρη, όπου το λεγόμενο τουρκικό μοντέλο θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο: Το Ισραήλ «πουλά θανατηφόρα αμυντικά συστήματα ή τα παρέχει μέσω τρίτων οντοτήτων», ενώ υποστηρίζει ανοιχτά την ειρήνη και «προσφέρεται να φιλοξενήσει μεσολαβητικές προσπάθειες». Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο, η υποστήριξη της Μόσχας προς το Ιράν και τη Συρία μπορεί να ωθήσει το Ισραήλ να παράσχει στην Ουκρανία εξοπλισμούς.
Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ βρίσκεται επίσης υπό ενεργή παρακολούθηση. Σύμφωνα με έκθεση της CIA, η Μοσάντ ενθάρρυνε τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Μπ. Νετανιάχου, κάτι που το Τελ Αβίβ διέψευσε.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν επίσης τις συναντήσεις του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, η ιδέα να χτυπήσει τη ρωσική περιοχή Ροστόφ, η οποία προτάθηκε σε μία από αυτές τις συναντήσεις, έκανε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τα σχέδια να παράσχουν στην Ουκρανία εκτοξευτές πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, σύμφωνα με το CNN.
Σύμφωνα με τις διαρροές, η Κίνα παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και εκτιμάται ότι θα πάψει να είναι ουδέτερη εάν η Ουκρανία χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, οπότε θα μπορεί να αρχίσει να θεωρεί το ΝΑΤΟ επιτιθέμενο και να ενισχύσει τη βοήθεια προς τη Μόσχα.
«Εκρηκτική ύλη» συσσωρεύεται και στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας, με φόντο την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε Πολωνία και κράτη της Βαλτικής, αλλά και την απόφαση του Μινσκ να αναπτύξει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα.
Λευκορωσία και Ρωσία εξετάζουν την «επέκταση των πλαισίων» των κοινών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα λευκορωσικά σύνορα, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο, στο Μινσκ.
Οπως είπε ο Σόιγκου, η κοινή στρατιωτική δύναμη «είναι αρκετά μεγάλη» και εξετάζονται η επέκταση της παραμονής της, της εκπαίδευσής της και η «διεύρυνση των πλαισίων».
Εξάλλου, ο Λουκασένκο υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στη Μόσχα, συζήτησαν πως σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Λευκορωσίας, η Ρωσία θα την υπερασπιστεί ως δικό της έδαφος, στο πλαίσιο του νέου αμυντικού δόγματος που επεξεργάζονται και των «εγγυήσεων ασφαλείας» που υποσχέθηκε η Ρωσία.
«Γενικά, ακούστηκε στις συνομιλίες (με τον Πούτιν) ότι στην περίπτωση επίθεσης κατά της Λευκορωσίας, η Ρωσική Ομοσπονδία θα προστατεύσει τη Λευκορωσία όπως το δικό της έδαφος. Χρειαζόμαστε από την αδελφή μας Ρωσία πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Λουκασένκο.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει τοποθετήσει περισσότερες από 6.000 αντιαρματικές νάρκες κατά μήκος των βόρειων συνόρων της με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία για να ενισχύσει την άμυνά της.
Η Ρωσία σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Αντρέι Ντέμιν, αρχιστράτηγο των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας, καθώς επίσης και να ενισχύσει τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας σύμφωνα με το αυξημένο επίπεδο απειλής μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει σύνορα 1.300 χλμ. με τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι πιο κοντά προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παρότι δεν διαφαίνεται ένδειξη τερματισμού της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Εκανε λόγο για «πρόοδο» στην προσπάθεια του Κιέβου να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος τη νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, αλλά και την εισήγηση της Λιθουανίας να προσκληθεί επισήμως η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη στο Βίλνιους. Το λιθουανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε προ ημερών σχετικό ψήφισμα.
Πέρυσι ο Ζελένσκι ζήτησε ταχεία ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ωστόσο οι ΗΠΑ και άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, δεδομένου ότι αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά μια απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Από την άλλη, το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει τον Ιούλη την ντε φάκτο μετατροπή της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟικό έδαφος με «δυτικού» τύπου σύγχρονους εξοπλισμούς και αντίστοιχη εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεών της.
Την αντίδραση του Κιέβου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βραζιλιάνου Προέδρου, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της Κριμαίας - η οποία έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία από το 2014 - για να τερματιστεί ο πόλεμος, εκτιμώντας ότι ο Ζελένσκι «δεν μπορεί να τα θέλει όλα».
Στα τέλη Γενάρη, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος διατύπωσε μια «ειρηνευτική» πρόταση, για την οποία υπάρχουν ακόμη ασάφειες, για μεσολάβηση μιας ομάδας χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Λούλα θα παρουσιάσει το σχέδιο αυτό κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο αυτήν τη βδομάδα. Δήλωσε μάλιστα «βέβαιος» για τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ομάδα των χωρών «θα συσταθεί» μετά την επιστροφή του από την Κίνα.
«Δεν υπάρχει κανένας νομικός, πολιτικός ή ηθικός λόγος που να δικαιολογεί το να εγκαταλείψουμε έστω και ένα εκατοστό ουκρανικού εδάφους», απάντησε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.
Η Ρωσία τονίζει τις τελευταίες μέρες ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα οι συνομιλίες για λήξη του πολέμου και πολιτική λύση στην Ουκρανία είναι ανέφικτες και θα συνεχίσει τον πόλεμο. Μάλιστα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ανέφερε ότι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι εφικτές μόνο εάν στοχεύουν στην εγκαθίδρυση μιας «νέας παγκόσμιας τάξης» χωρίς αμερικανική κυριαρχία.
Την ίδια στιγμή, ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε το Σάββατο πάνω από τη Χερσόνησο της Κριμαίας, πάνω από την πόλη Φεοντόσια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου