Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Εισφορές - χαράτσια ή συντάξεις πείνας στα βαθιά γεράματα;


Κορυφή του παγόβουνου στο κοινό τους πρόγραμμα ο προεκλογικός καβγάς με αφορμή τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

 

Στον απόηχο του σάλου που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, με τις οποίες έκανε λόγο για επαναφορά της διασύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των ΕΒΕ με το εισόδημά τους, γίνεται φανερό ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων δεν έχει τέλος και ότι από τα συρτάρια, μετά τις εκλογές, θα βγουν και νέα αντιασφαλιστικά «πακέτα».

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τελικά ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την εκλογική μάχη, κάθε ασφαλισμένος θα δαπανά για τη σύνταξή του το 20% του ετήσιου εισοδήματός του. Πρόκειται για πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου του 2016, η οποία αντικαταστάθηκε από τον νόμο Βρούτση της ΝΔ και πλέον εφαρμόζεται άλλος τρόπος χαρατσώματος των ΕΒΕ, οι οποίοι επιλέγουν ανάμεσα σε πέντε «κλάσεις» απόδοσης εισφορών.

Η τοποθέτηση του Γ. Κατρούγκαλου, γνωστού και ως «ψαλιδοχέρη», παρατσούκλι που δικαίως του «κόλλησαν» εργαζόμενοι και συνταξιούχοι λόγω της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που έφερε το 2016 στο Ασφαλιστικό, είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Η πάσα που δόθηκε στην κυβέρνηση να σπεκουλάρει πάνω στις απαράδεκτες δηλώσεις του, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως και η ΝΔ παραμένει συνεπής υπέρμαχος του νόμου Κατρούγκαλου, συνεχίζει να τον εφαρμόζει απαρέγκλιτα σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων, προσθέτοντας και νέα κεφάλαια, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης για τη νέα γενιά.

Αλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις αποδείχθηκαν συνεταιράκια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης: Τσάκισαν τις συντάξεις οδηγώντας ακόμα και σε μειώσεις 30% - 40%, εξανέμισαν την προβλεπόμενη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, νομιμοποίησαν την κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων.

Επομένως αποτελεί πρόκληση ο καβγάς της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κάλεσμα που κάνουν στους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα των αυξήσεων στις εισφορές χωρίς αντίκρισμα και στη Χάρυβδη των συντάξεων πείνας.

Η τοποθέτηση του Γ. Κατρούγκαλου έδωσε την αφορμή για έναν ακόμα άθλιο δικομματικό καβγά πάνω στα συντρίμμια της Κοινωνικής Ασφάλισης που φέρουν τις υπογραφές και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση μίλησε προκλητικά για «επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου», λες και αυτός είχε καταργηθεί. Αλλωστε, η ίδια εφαρμόζει κάθε διάταξη που αφορά π.χ. τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, οδηγώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς ΕΒΕ, όπως και τους μισθωτούς, σε συντάξεις πείνας.

Η κυβέρνηση αύξησε φέτος κατά 9,6% τις εισφορές

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η ΝΔ σκούζει για «χαράτσια» σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, στις αρχές του 2023, η ίδια προχώρησε σε αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΕΒΕ κατά 9,6% σε σύγκριση με τα ποσά που ίσχυαν στο τέλος του 2022, με πρόσχημα την αύξηση του πληθωρισμού. Μάλιστα, με την ίδια απόφαση, για το 2024 προβλέπεται και νέα αύξηση των εισφορών, ανάλογη και πάλι με το ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους.

Επομένως, το «δίλημμα» που τέθηκε με την κοκορομαχία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι αν το κράτος θα τους «ξαφρίσει» τις τσέπες λόγω του πληθωρισμού, όπως λέει η ΝΔ, ή με επαναφορά του χαρατσώματος του 20% του νόμου Κατρούγκαλου.

«Η άμεση απαίτηση όλων των επαγγελματιών, όλων των συνταξιούχων είναι να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να δοθούν εδώ και τώρα γενναίες αυξήσεις, για αξιοπρεπείς συντάξεις», σημείωσε σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμη, θυμίζει ότι το Κόμμα, από την πρώτη στιγμή, στήριξε τους αγώνες των επαγγελματιών και των συνταξιούχων και κατέθεσε επανειλημμένα τις προτάσεις του διεκδικώντας: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αυξήσεις στις συντάξεις, με βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης και αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών εδώ και τώρα. Κατάργηση του ποσού της εισφοράς για την Υγεία. Το σύνολο των δαπανών για την Υγεία και την Πρόνοια να αποδίδεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου