Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Να «δέσουν» την ψήφο τους με το ΚΚΕ

 

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι «ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ» στην επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τον αρχηγό του, που ζητάει ψήφο απ' όσους δεν θέλουν μια «ανεξέλεγκτη δεξιά». Θα μπορούσε να είναι και ...ανέκδοτο, αν το διακύβευμα της επόμενης μέρας, με δεδομένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν ήταν τόσο σοβαρό για τον λαό. Το ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε μόνο ως κυβέρνηση την πολιτική που τώρα λέει ότι θα «αντιπολιτευθεί», δεν συγκυβέρνησε μόνο με τη «δεξιά», που τώρα τη βαφτίζει ξανά «αντίπαλό» του, αλλά και ως αντιπολίτευση την τετραετία 2019 - 2023 ήταν ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε βαθμό μάλιστα που τα κορυφαία στελέχη του συζητούσαν ανοιχτά το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν «χωρίς τον Μητσοτάκη», αλλά με ίδια και απαράλλακτη την πολιτική της ΝΔ! Εμβληματική για την «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ την περασμένη τετραετία ήταν άλλωστε η ψήφιση του 70% των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή. Ο πυρήνας δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που προστέθηκε στην πλάτη του λαού, έχει την υπογραφή και του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Υπάρχουν βέβαια και άλλες αλησμόνητες στιγμές από τον «αντιπολιτευτικό βίο» του ΠΑΣΟΚ. Οπως το 2012, όταν προεκλογικά ο αρχηγός του έλεγε πως «είμαστε εποικοδομητική αντιπολίτευση» και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ του Σαμαρά! Τόσο μεγάλο ήταν το ...χάος που χώριζε τα δυο κόμματα! Αποκαλύφθηκε πόσο κάλπικοι ήταν οι διαχωρισμοί «σκότος και φως», που αξιοποίησε η σοσιαλδημοκρατία τις περασμένες δεκαετίες για να παγιδεύει τη λαϊκή ψήφο στο μαγκανοπήγαδο του δικομματισμού και της κυβερνητικής εναλλαγής. «Εποικοδομητικά» λοιπόν και «υπεύθυνα», το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ένα ακόμα μνημόνιο, με όλες τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό. Αλλά και το 2015, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ξανά στην αντιπολίτευση, επιχείρησε να πλασαριστεί ως ο πιο συνεπής εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας, που υποσχόταν «υπεύθυνη αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στα τεσσεράμισι χρόνια που ακολούθησαν, το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε μόνο το τρίτο μνημόνιο, με την κυβέρνηση, τη ΝΔ και το Ποτάμι, αλλά και το 65% των μνημονιακών νόμων που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!

* * *

Αλλά μιας και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν μέχρι πρότινος και ευρωβουλευτής, ας δούμε τι στάση κράτησε το κόμμα του και στο Ευρωκοινοβούλιο, σε κομβικά ζητήματα και στρατηγικές κατευθύνσεις που στήριξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ψήφος των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο ταυτιζόταν κατά 80% την τετραετία που μας πέρασε, αποκαλύπτοντας το ...απύθμενο βάθος της στρατηγικής τους σύμπλευσης, σε αντιλαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις που αμέσως μετά γίνονταν νομοσχέδια της κυβέρνησης ΝΔ και ψηφίζονταν στην ελληνική Βουλή. Ενδεικτικά μόνο, ψήφισαν όλοι μαζί τη θέσπιση του γνωστού Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου υπερμνημονίου για τους λαούς, εκθέσεις για την εξεύρεση νέων τρόπων και πόρων λεηλασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος για την αποπληρωμή του δανείου 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τους γενικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ, που εντείνουν τη φορολεηλασία των εργαζομένων για να ενισχύουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια έναντι των ανταγωνιστών τους και πολλά ακόμα που τα βρίσκει καθημερινά μπροστά του ο λαός.

* * *

Με τέτοιο βαρύ ...«αντιπολιτευτικό» βιογραφικό, τίποτα καλό δεν έχει να περιμένει ο λαός από το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα, στη βάση του κοινού προγράμματος όλων, θα μοιράζεται μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το «υπουργείο αντιπολίτευσης», όπως έκανε και πριν. Νέες, μεγάλες στιγμές «υπεύθυνης» και «εποικοδομητικής» συμπολίτευσης περιμένουν τη Βουλή μετά τις 25 Ιούνη από τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα κλιμακώνεται η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Καμιά αυταπάτη λοιπόν και καμιά προσμονή! Οσοι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, με αγωνιστικές παραδόσεις και δράση στο κίνημα, έκαναν το βήμα στις προηγούμενες εκλογές και ψήφισαν ΚΚΕ, πρέπει τώρα να κάνουν και το επόμενο: Να «δέσουν» την ψήφο τους με τη μοναδική δύναμη που μπορεί και έχει σχέδιο για 100% αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Ξέρουν άλλωστε καλά πως την ψήφο τους στο ΚΚΕ θα τη βρουν εκεί και την επόμενη μέρα. Δεν θα γίνει «τσόντα» σε ψηφοφορίες που δίνουν πράσινο φως σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα και βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.


Κ. Πασ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου