Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ολως τυχαίως

 

«Ασάφειες» στο καθεστώς επέμβασης των αρχών σε περίπτωση κινδύνου στη θάλασσα επικαλούνται στελέχη της κυβέρνησης και ορισμένα ΜΜΕ, για να δικαιολογήσουν ότι το πλοίο με τους μετανάστες αρμένιζε ανεξέλεγκτο παρότι είχε εντοπιστεί, και ενώ η επερχόμενη τραγωδία «φώναζε» από μακριά. Δεν σταματούν όμως εκεί. Προσθέτουν ότι χρειάζεται ένας «σοβαρός μηχανισμός μετεγκαταστάσεων» και μια «σύγχρονη εξέταση των περιπτώσεων ασύλου», στο πλαίσιο μιας «νέας συμφωνίας» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό. Αναπαράγουν δηλαδή ολόκληρη την ατζέντα τις πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που βάζει νέους «κόφτες» στην υποδοχή προσφύγων και στη χορήγηση ασύλου, ενώ η περίφημη «μετεγκατάσταση» μπαίνει στο παζάρι της «αποζημίωσης με το κεφάλι» για όποια χώρα δεν δεχτεί μετανάστες, επιβεβαιώνοντας την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα με τις οποίες η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της αντιμετωπίζουν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Με τα πτώματα εκατοντάδων κατατρεγμένων να αγνοούνται ακόμα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, έχουν το θράσος να παρουσιάζουν ως «λύση» την κλιμάκωση της άθλιας πολιτικής που μας έφερε εδώ, προαναγγέλλοντας νέα ναυάγια και εκατόμβες νεκρών στη Μεσόγειο. Κανείς άλλος δεν πρόκειται να τους εμποδίσει, παρά μόνο οργανωμένος ο λαός, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του. Οπως έκανε μέχρι τώρα, για να μπαίνουν εμπόδια στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις.

Κανείς αθώος

Επειδή ορισμένοι παριστάνουν τους ...ανήξερους για το πού βρέθηκαν τόσοι μετανάστες πάνω σ' ένα σαπιοκάραβο καταμεσής της Μεσογείου, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στις χώρες καταγωγής τους. Η Συρία εδώ και 10 χρόνια σπαράσσεται από την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ενώ στα βόρεια επιχειρεί και ο στρατός της Τουρκίας. Εκατομμύρια είναι τα θύματα και οι ξεριζωμένοι. Στη Λιβύη, από την άνοιξη του 2011 και την επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε η ασφάλεια, όπως έλεγαν, αλλά ο εμφύλιος προκαλεί νέα θύματα και πρόσφυγες. Στην υποσαχάρια Αφρική οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον πλούτο της περιοχής συντηρούν πολέμους και επεμβάσεις, με μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να θεωρούν περίπου τσιφλίκι τους τις παλιές αποικίες. Για το Αφγανιστάν δεν χρειάζονται «συστάσεις». Από το 2001, μετά την επέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ο λαός του ματώνει κάθε μέρα και περισσότερο, παρά την πρόσφατη «απόσυρση» των αμερικανικών στρατευμάτων. Στην Παλαιστίνη, η επιθετικότητα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έχει μετατρέψει τους Παλαιστίνιους σε πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα από τους διωγμούς, ενώ και στην Αίγυπτο η φτώχεια σαρώνει, παρά τη μεγάλη αναβάθμιση της αστικής της τάξης στο ενεργειακό και γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή. Οποια πέτρα από τις παραπάνω κι αν σηκώσει κανείς, θα βρει από κάτω την εμπλοκή και της Ελλάδας, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. Οπότε κανείς «αθώος του αίματος», απ' όσους στηρίζουν τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης μέσα από τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν.


Καμία εντύπωση

Υποψήφιος με τον Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής θα είναι ο Θ. Πελεγρίνης, πρώην υποψήφιος στο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ξανά υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019. Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η «συμπόρευσή» του με τον Πατούλη, νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο της ΝΔ, αφού μια χαρά συνεργάζονταν όλα αυτά τα χρόνια η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την πλειοψηφία. Αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ είναι χαραγμένες στο χιόνι. Γι' αυτό η μεταξύ τους κινητικότητα σε λίγο θα χρειάζεται ...τροχονόμο. Απόδειξη αποτελεί άλλωστε και η στήριξη που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου, Ανδ. Παχατουρίδη, ο οποίος εκλέγεται με τη στήριξη της ΝΔ. Μέχρι τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας με αλλαξο-υποψηφιότητες και στηρίξεις. Μέχρι τότε, όμως, οι «εναγκαλισμοί» Νεοδημοκρατών, ΣΥΡΙΖΑίων και ΠΑΣΟΚων που ανακοινώνονται πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τις εκλογές της 25ης Ιούνη, αφού φανερώνουν και τι σόι ...αντιπολίτευση θα ασκήσουν οι δυο τελευταίοι στη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο η ψήφος για πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα, απέναντι σε όσα αντιδραστικά σχεδιάζουν ενάντια στον λαό, ζεσταίνοντας ο ένας την πλάτη του άλλου σε Βουλή, Περιφέρειες και δήμους...


Προστάτες

Την ανάγκη η ΕΕ να «προστατέψει» τις χώρες πρώτης υποδοχής τόνισε με περίσσιο κυνισμό, χτες το πρωί, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας για την τραγωδία στην Πύλο. Ποιος είναι όμως αυτός που χρειάζεται προστασία, αν όχι οι κατατρεγμένοι που καταλήγουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου από τα σαπιοκάραβα των διακινητών; «Προστασία», όπως την εννοούν η ΝΔ και οι άλλοι, είναι να γίνουν ακόμα πιο εχθρικοί και κατασταλτικοί οι μηχανισμοί της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, που σημαίνει περισσότερες «Λαμπεντούζες», ναυάγια σε Αιγαίο, Μεσόγειο κ.τ.λ. Από την άλλη, ο Π. Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το τραγικό ναυάγιο «γροθιά στο στομάχι του σύγχρονου πολιτισμού», το οποίο, όπως είπε, είναι ένα «πρόβλημα που υπερβαίνει κυβερνήσεις» και για το οποίο οι συμφωνίες της ΕΕ για το Μεταναστευτικό έχουν ευθύνες. Για ακόμη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «ξεπλύνει» τη δική του διακυβέρνηση, όταν μεσουρανούσαν κολαστήρια τύπου Μόριας και εφαρμοζόταν κατά γράμμα η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Αυτήν την πολιτική πέρασε σαν σκυτάλη στη ΝΔ, η οποία κλιμακώνει σήμερα την επίθεση σε πρόσφυγες και μετανάστες, αξιοποιώντας το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου