Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Φοροαφαίμαξη, ματωμένα πλεονάσματα και νέα αύξηση των επιτοκίων

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


RIZOSPASTIS

Η οικονομική αιμορραγία των λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζεται και μέσω της φοροληστείας και, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μήνα με τον μήνα κλιμακώνεται. Ετσι, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, είναι αποκαλυπτικό το μέγεθος αυτής της κλοπής, μιας και ανακοινώθηκε ότι κατά το 1ο πεντάμηνο του 2023 (Ιανουάριος - Μάιος) σημειώθηκε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων πάνω από 2 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από τους φόρους να φτάνουν τα 22,954 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,6% έναντι του στόχου. Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,28 δισ. ευρώ!

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προέρχεται κυρίως από την «υπεραπόδοση» του ΦΠΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και την είσπραξη του φόρου εισοδήματος, δηλαδή όλα όσα πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κάτι που θα συνεχιστεί έτσι κι αλλιώς και μετά τις εκλογές, μιας και το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προβλέπει τη συνέχιση και κλιμάκωση της φορολεηλασίας, αλλά και της γνωστής αναλογίας που υποχρεώνει τον λαό να πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 5%!

Στην ουσία, ακόμα και εκείνα τα ελάχιστα που ακούγονται ως παροχές - κοροϊδία, και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, προέρχονται από αυτήν τη φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό άλλωστε αρνήθηκαν και οι δύο κατ' επανάληψη ακόμα και να συζητήσουν τις τροπολογίες που κατέθεσε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ για κατάργηση φόρων που πληρώνει ο λαός.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.126 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 4.446 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4.066 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,289 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,396 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,487 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,241 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,937 δισ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως: (α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του πενταμήνου, (β) στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και (γ) στα αυξημένα έσοδα του ΠΔΕ.

Ειδικότερα, τον Μάιο 2023 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,185 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 426 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,151 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 579 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 70 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (509 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 195 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 100 εκατ. ευρώ από τον στόχο (295 εκατ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή οι δαπάνες για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2023 ανήλθαν στα 27,368 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 383 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (27,751 δισ. ευρώ).

Νέα αύξηση των επιτοκίων και επέλαση της ακρίβειας

Στο μεταξύ, σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκιά της, μία μέρα μετά την απόφαση της Fed να κάνει ένα διάλειμμα στο «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής. Αυτό έρχεται να προστεθεί στις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, που έχουν ως αποτέλεσμα να φορτωθούν τα νοικοκυριά με 2 και 3 δόσεις επιπλέον τον χρόνο.

Στην ανακοίνωσή της ΕΚΤ αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί «αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», προαναγγέλλοντας δηλαδή τη συνέχιση της ακρίβειας που θα σαρώνει το λαϊκό εισόδημα.

Θυμίζουμε ότι τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να δαπανούν για φαγητό και στέγαση το 60% του εισοδήματός τους, την ίδια στιγμή που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα που ήταν πριν από 10 και 15 χρόνια. Και, βέβαια, δεν υπάρχει καμία προοπτική αύξησής τους, μιας και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, το κοινό πρόγραμμα δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης, το οποίο έχει κατατεθεί στην Κομισιόν, ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει.

Συνολικά η αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 25% στη διετία Μάιος 2021 - Μάιος 2023 κοστίζει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ τον μήνα στα ελληνικά νοικοκυριά! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν χρόνο (Μάιος 2022 - Μάιος 2023) οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν σε γαλακτοκομικά και αυγά (18%), λάδια και λίπη (15,8%), κρέατα (11,9%), ψωμί (11,1%), καφέ (13,2%), ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά (10,3%), μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς (12,9%) και 14,2% στα λοιπά τρόφιμα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου