Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Καταδίκη

 

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιδικάστηκε αποζημίωση σε 67 μετανάστες που την περίοδο 2017 - 2018 έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη στο κολαστήριο της Μόριας. Οι μαρτυρίες τους επιβεβαιώνουν ότι η Μόρια υπήρξε αποθήκη ψυχών και δικαιώνουν απόλυτα τον αγώνα των κατοίκων του νησιού, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, να κλείσει και να πάψει το νησί τους να είναι η φυλακή της ΕΕ. Η απόφαση φανερώνει ταυτόχρονα την υποκρισία και το θράσος της ΕΕ, που από τη μια υπέγραφε συμφωνίες με την Τουρκία, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, για να εγκλωβίζονται χιλιάδες κατατρεγμένοι σε κάτεργα τύπου Μόριας, και από την άλλη εκδίδει καταδίκες για τις συνθήκες σ' αυτούς τους άθλιους καταυλισμούς, τους οποίους μάλιστα χρηματοδοτούσε και «επόπτευε» η ίδια η ΕΕ! Δεν χρειαζόταν καμιά καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να αποκαλυφθούν τα κολαστήρια στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ούτε μπορούν τα κροκοδείλια δάκρυά τους για το ναυάγιο στην Πύλο να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και όσων άλλων στηρίζουν και υλοποιούν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, που είτε «φουντάρει» πλοία στη Μεσόγειο, είτε φυλακίζει σε Μόριες πρόσφυγες και μετανάστες.

Αλμα

Αλμα 14,5% πραγματοποίησε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνάει το 16%. Την ίδια ώρα, εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων, οι δανειολήπτες πληρώνουν τρεις και τέσσερις δόσεις παραπάνω κάθε χρόνο, ενώ... «ούτε ψύλλος στον κόρφο τους» για τους εκατοντάδες χιλιάδες νοικάρηδες, που δίνουν ένα μηνιάτικο στο νοίκι. Να λοιπόν μια καλή εικόνα για το τι έχει να περιμένει ο λαός την επόμενη μέρα. Δεν πάνε άλλωστε ούτε δύο μήνες απ' όταν ο τότε υπουργός ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας σε συνέδριο Real Estate έλεγε ότι «δεν μπορεί να έχεις οικονομική επιτυχία και να μην ανεβαίνουν οι τιμές, είναι παράλογο. Το ένα συγκρούεται με το άλλο». Από τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που είναι στα σκαριά μέχρι τη μετατροπή των κέντρων των πόλεων σε τουριστική βιτρίνα, αυτήν την πολιτική, που έχει στον πυρήνα της τη στέγη και τη γη ως εμπορεύματα, υπηρετούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Πάνω σε αυτό το έδαφος, καμία ανακούφιση δεν προσφέρουν οι εξαγγελίες για προγράμματα που στην καλύτερη περίπτωση καλύπτουν για μερικούς χιλιάδες ένα μέρος του ενοικίου ή της δόσης του δανείου, καλώντας τον λαό να πληρώσει από την άλλη τσέπη ως φορολογούμενος για να εξασφαλίζεται σίγουρη πελατεία σε τράπεζες και εργολάβους. Το δικαίωμα σε στέγη φτηνή και ασφαλή περνάει μόνο μέσα από τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ την Κυριακή.


Σάρκα

Μέσα σε δυο μέρες, η μπόχα που αναδίδεται από την «καρδιά» της ΕΕ αποκαλύπτει ξανά τη σαπίλα της. Καταρχάς, σε συνέχεια του σκανδάλου «Qatargate», παραιτήθηκε ο ανακριτής της υπόθεσης, μετά την αποκάλυψη πως ο γιος του διατηρούσε εταιρεία πώλησης κάνναβης συνεταιρικά με τον γιο ευρωβουλευτή που εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Θυμίζουμε ότι η Εύα Καϊλή έχει στο μεταξύ αποφυλακιστεί και μπορεί να συμμετάσχει κανονικά σε συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι που οι «ευρωπαϊκοί θεσμοί» ...«δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους» και «υπάρχουν δικασταί εις τας Ευρώπας», όπως έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντας την αντίδραση των βελγικών αρχών στην υπόθεση Καϊλή με εκείνη της κυβέρνησης ΝΔ στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε μια άλλη υπόθεση, στη Γαλλία αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση χρημάτων από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στην «πόλη του φωτός» το 2024, με τον προϋπολογισμό να έχει εκτιναχθεί στα 8,8 δισ. ευρώ. Οι χώρες αυτές παρουσιάζονται ως «πρότυπα» στην αντιμετώπιση της διαφθοράς («μέχρι και τον Σαρκοζί καταδίκασαν οι γαλλικές αρχές» λένε ορισμένοι), αλλά όπως αποδεικνύεται, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Σε όλο τον «αγγελικά πλασμένο» καπιταλιστικό κόσμο, η σαπίλα και η διαφθορά δεν είναι «εξάμβλωμα» - όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν - ούτε θέμα «κακής διαχείρισης» από κυβερνήσεις και κρατικούς μηχανισμούς. Αντίθετα, στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και παντού είναι «σάρκα από τη σάρκα» του συστήματος που έχει για «θεό» το κέρδος και στο έδαφός του φύονται η ρεμούλα και η διαπλοκή κράτους και επιχειρηματικών συμφερόντων.


Κανένας λόγος

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν στις 17/6 από τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών και με αφιερώματα στην «Αυγή» ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να υπερασπιστεί την υπογραφή της. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία αναβάθμισε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Ο λαός όμως τη μόνη «αναβάθμιση» που βλέπει, είναι αυτή της μετατροπής της Ελλάδας σε προκεχωρημένο ΝΑΤΟικό φυλάκιο, με πεδίο δράσης τη Βαλκανική και την Ανατ. Ευρώπη, στα σύνορα με την εμπόλεμη Ουκρανία. Βλέπει επίσης αναβάθμιση των επιχειρηματικών συμφερόντων, κυρίως γύρω από την Ενέργεια, από τα οποία οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι προσδοκούν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, ενώ ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης τουρτουρίζει τον χειμώνα και τρέμει όταν ανοίγει τους λογαριασμούς. Αλλά μήπως άλλαξε κάτι επί της ουσίας στα Ελληνοτουρκικά, όπως ήταν το επιχείρημα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι κλείνει τα μέτωπα «από Βορρά» για να επικεντρώσει στο βασικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, στις σχέσεις δηλαδή με την Τουρκία; Κι εδώ η πραγματικότητα τους διαψεύδει: Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα, επιταχύνονται επικίνδυνες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής. Πέντε χρόνια μετά, τα Βαλκάνια δεν έγιναν πιο ασφαλή, ρίχνοντας μια ματιά στη σύγκρουση Σερβίας - Κοσόβου και στην αντιπαράθεση Βουλγαρίας - Β. Μακεδονίας. Ούτε εξαλείφθηκαν μελλοντικοί κίνδυνοι από αλυτρωτισμούς, σπέρματα των οποίων κρατάει ζωντανά η Συμφωνία των Πρεσπών. Αρά, κανένας λόγος για να πανηγυρίζει ο λαός μαζί με το ΝΑΤΟ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΝΔ, που παρέλαβε και υλοποίησε μέχρι κεραίας την ευρωατλαντική συμφωνία.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου