Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Επανεξέταση

 

 

Τα περί «επανεξέτασης» από την κυβέρνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που ανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Όσο κι αν αυτές οι εξαγγελίες κρύβουν από πίσω τους παζάρια και ανταγωνισμούς μεταξύ ΝΑΤΟικών συμμάχων με ισχυρά συμφέροντα στην πολεμική βιομηχανία (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και άλλους), καμία «επανεξέταση» δεν γίνεται στα κριτήρια και τις προτεραιότητες με τα οποία σχεδιάζονται οι εξοπλισμοί.

Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει έναν σκασμό λεφτά, πάνω από 6 δισ. ευρώ ή το 3,5% του ΑΕΠ, και την επόμενη χρονιά για τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και όχι για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Ούτε αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια οι πολεμικές δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, όπως και σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου εκτοξεύτηκαν στα 240 δισ. ευρώ το 2022!

Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο εξοπλίζεται «ως τα δόντια» και βρίσκεται σε κατάσταση εντατικής πολεμικής προετοιμασίας απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης και γι' αυτό είναι από τις πρώτες στους εξοπλισμούς, δαπανώντας διαχρονικά τα μεγαλύτερα ποσά συγκριτικά με τις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Το ίδιο θα συμβεί και το 2024.

Μήπως όμως τα λεφτά που θα «εξοικονομήσει» η κυβέρνηση από τις «αναπροσαρμογές» στον προϋπολογισμό για τις πολεμικές δαπάνες θα γίνουν νοσοκομεία και σχολεία, μισθοί και συντάξεις; Σε καμιά περίπτωση!

Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για τους «αναπτυξιακούς στόχους» της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, το «μνημόνιο των μνημονίων», με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Το είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ζητώντας να εξαιρούνται οι εξοπλιστικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του κρατικού χρέους, προκειμένου το κράτος να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στη στήριξη των ομίλων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το βαρέλι δίχως πάτο θα καταλήξουν λοιπόν τα λεφτά και όχι για τις ανάγκες του λαού, που πετσοκόβονται με έναν ακόμα προϋπολογισμό.

Μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγονται και όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη ότι το «καλό κλίμα» στα Ελληνοτουρκικά έχει ως «παρεπόμενο» τη μείωση στις εξοπλιστικές δαπάνες. Ούτε τώρα όμως ούτε και πριν οι εξοπλισμοί είχαν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας.

Γι' αυτό οι ελληνικές φρεγάτες φτάνουν μέχρι τον Λίβανο και τη Γάζα, συμμετέχοντας σε ΝΑΤΟικές αρμάδες, μια συστοιχία «Patriot» βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και εκατοντάδες Ελληνες στρατιώτες επανδρώνουν ΝΑΤΟικές αποστολές από την Ανατολική Ευρώπη ως την Αφρική. Χώρια που όλες οι στρατιωτικές - και όχι μόνο - υποδομές της χώρας μας είναι στην υπηρεσία των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ.

Έχει άλλωστε αποδειχτεί διαχρονικά ότι οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί δεν είναι το αντίβαρο στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά το «άλλο μισό» των διευθετήσεων που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, για να διασφαλίσουν τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή και τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Αλλά και η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ στις πολεμικές δαπάνες του προϋπολογισμού δείχνει τη ΝΑΤΟική σφραγίδα που αυτές έχουν. Και μόνο η αιτιολογία που επιστράτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ - «για να μη μας παρουσιάζουν ως "εθνική εξαίρεση"» - αποκαλύπτει τα προσχήματα που επικαλούνταν τα προηγούμενα χρόνια για να τις καταψηφίζει, την ώρα που προσυπέγραφε την πολιτική της εμπλοκής.

Ποιος δεν θυμάται τους ακροβατισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφιζε τα ...μισά «Ραφάλ» και καμάρωνε ότι προώθησε ως κυβέρνηση τη στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία για τα άλλα μισά; Που επέκρινε το ύψος της σύμβασης με τους Ισραηλινούς για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και την ίδια ώρα θύμιζε ότι επί των ημερών του απογειώθηκαν οι σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο; Που αποθέωνε τη ΝΑΤΟική στήριξη στην Ουκρανία, κρατώντας υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά το «ζύγι» για το μέγεθος των εξοπλισμών που στέλνει η χώρα μας εκεί;

Τώρα ακόμα και τα προσχήματα πήγαν περίπατο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βαφτίζει «πατριωτική ευθύνη» την υπερψήφιση των πολεμικών δαπανών και τη «Νέα Αριστερά» να συνεχίζει την ίδια «κριτική» στην κυβέρνηση, που έκανε προηγουμένως ως ΣΥΡΙΖΑ!

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου η χώρα μας εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο, έχουν προ πολλού χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για τον λαό. Η καταψήφιση των ΝΑΤΟικών πολεμικών δαπανών του προϋπολογισμού από το ΚΚΕ είναι συμβολή και στήριγμα στην πάλη του λαού για απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα σχέδια και πραγματική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 19 Δεκέμβρη 2023.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου