Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Γκαζωμένοι


Συνυποσχετικό με την Τουρκία μέσα στην τετραετία επιδιώκει να υπογράψει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη Χάγη, όπως επιβεβαίωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών. Ετσι εξηγείται και η μεγάλη χαρά που εκφράζουν με κάθε αφορμή οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί για το παζάρι που επιταχύνεται ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Από τη μέρα που ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος έχουν παρέμβει δυο φορές για να χαιρετίσουν την πρόοδο στον «οδικό χάρτη» μέχρι τη Χάγη. Το σίγουρο είναι ότι υπό τη «σκέπη» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κουβεντιάζονται τα πάντα ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Αυτό μεγαλώνει την ανησυχία για το τι θα περιλαμβάνει τελικά το συνυποσχετικό και πάνω σε τι θα αποφανθεί το δικαστήριο της Χάγης. Μιλάμε άλλωστε για έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό, που οι αποφάσεις του είναι αδύνατο να κινούνται έξω από τη λογική «βρείτε τα» προς όφελος της ΝΑΤΟικής συνοχής και της συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελούν βασική ευρωατλαντική επιδίωξη στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Είπε και κάτι ακόμα ο υπουργός. Οτι οι 15 συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί και δρομολογηθεί ανοίγουν τον δρόμο για το επόμενο βήμα προς την υπογραφή του συνυποσχετικού. Που σημαίνει ότι τα περί «ήπιας πολιτικής», με συμφωνίες για την οικονομία, τον Τουρισμό, τη βίζα και άλλα παρόμοια είναι στάχτη στα μάτια του λαού, αφού στην πραγματικότητα αποτελούν «γέφυρα» για τα «μεγάλα» που ήδη συζητιούνται και προχωρούν, απ' ό,τι φαίνεται, στο παρασκήνιο.

Μοναδική...

Ακόμα κι αν τα λεφτά είναι λίγα, η εμπειρία που παίρνει κανείς δουλεύοντας στο Δημόσιο και ειδικά στο σύστημα Υγείας είναι ...μοναδική, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Οπότε, να πάψουν επιτέλους οι υγειονομικοί να διαμαρτύρονται για τους άθλιους μισθούς και να μη διεκδικούν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες γι' αυτούς και τους ασθενείς! Η πλειοψηφία τους, άλλωστε, θα συμφωνήσει απόλυτα με την υπουργό ότι είναι «μοναδική εμπειρία» να σου οφείλονται εκατοντάδες ρεπό επειδή δουλεύεις απανωτά τη μια εφημερία μετά την άλλη, να αντιμετωπίζεις μόνος σου περιστατικά στα Επείγοντα, ενώ χρειάζονται άλλοι 10 γιατροί μαζί με εσένα, να στέλνεις τον ασθενή να αγοράζει ακόμα και τα αναλώσιμα για τη νοσηλεία του, επειδή δεν έχει το νοσοκομείο, να κανονίζεις επείγουσες εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρεία επειδή «το μηχάνημα είναι χαλασμένο» ή έχει μεγάλη αναμονή, να αξιολογείσαι με κριτήριο την οικονομική αυτοτέλεια του νοσοκομείου και κατά πόσο συμβάλλεις σ' αυτήν. Αυτή η βάρβαρη καθημερινότητα στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν εξωραΐζεται με υπουργικές αρλούμπες. Είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης και της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης, που ευθύνεται και για τους χαμηλούς μισθούς των γιατρών και νοσηλευτών.


... εμπειρία

Αλλά και όσοι παρουσιάζουν τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας ως «παράδεισο» για γιατρούς και νοσηλευτές λειτουργούν περισσότερο ως πλασιέ της ιδιωτικής Υγείας παρά ως υπερασπιστές των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών. Γιατί για την πλειοψηφία των εργαζομένων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα κ.α. οι συνθήκες δεν διαφέρουν από αυτές του Δημοσίου και η εκμετάλλευση γιατρών και νοσηλευτών «πάει σύννεφο», με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος. Ελάχιστοι μεγαλογιατροί, πολλοί από τους οποίους είναι και μέτοχοι σε τέτοιες επιχειρήσεις, έχουν υψηλές αποδοχές, ενώ οι υπόλοιποι αμείβονται με μισθούς αγοράς. Οσο συνεχίζεται λοιπόν και βαθαίνει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, τόσο η νοσηλεία για τους ασθενείς και η εργασία για τους υγειονομικούς θα είναι μια «μοναδική εμπειρία», που κανείς δεν θέλει να ζήσει.


Τιμοκατάλογος

Ενα ...ρηξικέλευθο κατασταλτικό μέτρο προωθεί ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής, ταυτόχρονα με τις άγριες περικοπές σε κρατικές δαπάνες στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Σύμφωνα με τον Τύπο, η αστυνομία θα βιντεοσκοπεί στο εξής τις λαϊκές διαμαρτυρίες και θα χρεώνει τους επικεφαλής με το κόστος που έχει για το κράτος η κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής! Θα τους έρχεται δηλαδή ένα μπουγιουρντί με το τι «υπηρεσίες» τους πρόσφερε η αστυνομία και ανάλογα θα πληρώνουν. Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να εκδώσει και τιμοκατάλογο, ώστε να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τι τον περιμένει, αν, για παράδειγμα, η αστυνομία δεν περιοριστεί στη διακριτική παρακολούθηση της διαμαρτυρίας, αλλά προσφέρει και έξτρα «υπηρεσίες», όπως να ξυλοφορτώσει τους διαδηλωτές... Το θέμα είναι φαιδρό, αλλά δεν είναι αστείο. Πολύ περισσότερο που στον πυρήνα αυτής της απόφασης βρίσκονται μέτρα τα οποία εφαρμόζονται και σε όλο τον υπόλοιπο «δημοκρατικό» κόσμο, από κάθε είδους κυβερνήσεις («νεοφιλελεύθερες», σοσιαλδημοκρατικές, ακροδεξιές κ.λπ.): Η χρήση καμερών από την αστυνομία, ως εργαλείου για την εκ των προτέρων ενοχοποίηση των διαδηλωτών, και ο εκβιασμός της οικονομικής εξόντωσης όποιου διαδηλώνει. Οπως γίνεται δηλαδή στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, με τις κάμερες που φέρουν πλέον οι αστυνομικοί στις στολές τους και με τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους επικεφαλής των διαδηλώσεων αν γίνουν φθορές, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δράση προβοκατόρικων στοιχείων, που δουλεύουν χέρι χέρι με τον κρατικό μηχανισμό.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου