Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ Ένταση της καταστολής ενάντια στα ξεριζωμένα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

 

Πηγή: Associated Press

 

Ένταση της καταστολής σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες Πέμπτη, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό.

«Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Την ώρα που η ΕΕ εξαπολύει και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που αναγκάζουν τους λαούς να πάρουν τον δρόμο του ξενιτεμού για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τη φτώχεια, στη συνέχεια τους επιφυλάσσει σκληρή καταστολή.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν συμπεριλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των υποδομών φύλαξης των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, όπως το να εγκατασταθούν κάμερες και να οικοδομηθούν φυλάκια.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ επιδιώκουν επίσης την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων για τις απελάσεις, ώστε να αυξηθούν, είπε η φον ντερ Λάιεν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε σημαντικό οι χώρες-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για τη μετανάστευση, «για τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, τη βελτίωση των υποδομών, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης (των μεταναστών)».

Πριν από τη σύνοδο, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να χρηματοδοτηθεί συνοριακός φράκτης στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας. Η δαπάνη αυτή δεν αναφέρεται ρητώς στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου. Υπενθυμίζεται ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, σε όλο το μήκος των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής έκανε λόγο για τη σημασία αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων διακινητών, μνημονεύοντας το πρόσφατο τραγικό περιστατικό ανοικτά της Λέρου, την ώρα όμως που η απαράδεκτη κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, ανοίγει τον δρόμο στους διακινητές να στήνουν δουλεμπόριο, φορτώνοντας τους δύστυχους σε βάρκες και να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο.

Τόνισε ακόμη ότι οι εθελοντικές επανεγκαταστάσεις δεν είναι αποτελεσματικές, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βοήθειας στις χώρες πρώτης γραμμής μέσω της παροχής ευελιξιών στα Ταμεία ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για το Μεταναστευτικό και κονδύλια από τα Ταμεία Συνοχής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Σύνοδο συμφωνήθηκε να «ενισχυθούν» οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα αποτροπής της παράκαμψής τους, ενώ εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες να «λογοδοτήσουν όλοι» οι υπεύθυνοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναλαμβάνει πως το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπογραμμίζεται πως η ΕΕ ενέκρινε την εκταμίευση έβδομης δόσης 500 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, όπως και την εκπαίδευση 30.000 Ουκρανών στρατιωτικών εντός του 2023.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου