«Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει στρατηγική αυτονομία μέσα στο ΝΑΤΟ. Μόνο έτσι θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και θα παίξει εξισορροπητικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Πόσες φορές έχουμε ακούσει δηλώσεις όπως αυτή, από εκπροσώπους κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος, που ανάγουν σε στρατηγικό στόχο αφενός την «ολοκλήρωση της ΕΕ» και αφετέρου τη «στρατηγική και αμυντική της αυτονομία»;
Ολοι όσοι παρουσιάζουν την ΕΕ ως δήθεν «φιλειρηνική δύναμη» απέναντι στις «πολεμοχαρείς» ΗΠΑ, και κυρίως οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τον λαό και καλλιεργούν εφησυχασμό για τους κινδύνους που τον απειλούν άμεσα.
Η ΕΕ είναι ένωση του κεφαλαίου και το πολέμου. Και όσο περισσότερο ισχυροποιείται στρατιωτικά (τάση που συνυπάρχει με αντιθέσεις στο εσωτερικό της και με τις ΗΠΑ), τόσο πιο επιθετική γίνεται ενάντια στους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.
Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα.
-- Η ΕΕ πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, με τελευταίο παράδειγμα την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα («Aspides»). Η ΕΕ επιχειρεί στην περιοχή με δικό της στόλο, αλλά σε συνεργασία με την άλλη αρμάδα, όπου ηγούνται οι ΗΠΑ. Κριτήριο της πολεμικής αποστολής είναι η διασφάλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή, που είναι κρίσιμη για τον ανεφοδιασμό της σε Ενέργεια, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, επομένως και για τη λειτουργία της οικονομίας της.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) η ΕΕ έχει δρομολογήσει και εκτελέσει πάνω από 40 επιχειρήσεις και αποστολές από το 2003. Σήμερα, περίπου 3.500 άτομα στρατιωτικό και 1.300 πολιτικό προσωπικό κρατών - μελών της ΕΕ συμμετέχουν σε αποστολές και επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της σε τρεις ηπείρους, σε Αφρική, Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Σε εξέλιξη βρίσκονται 24 αποστολές και επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, εκ των οποίων οι 11 είναι απροκάλυπτα στρατιωτικές: Χερσαίες σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Νίγηρα, Σομαλία, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μοζαμβίκη, Δυτική Αφρική (Κόλπος της Γουινέας) και ναυτικές σε Ερυθρά Θάλασσα, Μεσόγειο, Σομαλία.
-- Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της έχουν διαθέσει ή δεσμεύσει πάνω από 143 δισ. ευρώ για τη στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι: 81 δισ. σε χρηματοδοτική ενίσχυση, δημοσιονομική στήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια, 33 δισ. σε στρατιωτική υποστήριξη, 17 δισ. για στήριξη των Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ και 12,2 δισ. σε επιχορηγήσεις, δάνεια και εγγυήσεις που παρέχονται από τα κράτη - μέλη.
Με το πρόγραμμα «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», η ΕΕ δέσμευσε τον Φλεβάρη του 2024 περίπου 50 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2024 έως το 2027 για όλα τα είδη στήριξης. Το πρόγραμμα θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 33 δισ. σε δάνεια και 17 δισ. σε επιχορηγήσεις. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την παροχή εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση άλλων 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα προετοιμάζεται το έδαφος για τη λεγόμενη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εκεί δηλαδή όπου έχουν στραμμένο το μάτι τους μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι, ιδιαίτερα της Ενέργειας και των Κατασκευών, της ναυτιλίας, της ψηφιοποίησης κ.λπ., ανάμεσά τους και πολλοί ελληνικοί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει ένα νέο πολυετές σχέδιο δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση, η οποία ήδη κοστολογείται σε 411 δισ. δολάρια.
-- Την ώρα που εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η ΕΕ προωθεί τη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» στο στρατιωτικό επίπεδο, όχι ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ. Επιδιώκει την ενίσχυση των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με τη «Στρατηγική Πυξίδα» όπως αποκαλείται, αναπτύσσοντας «ευρωστρατό» έως και 5.000 στρατιωτών, που θα στέλνει σε αποστολές όπου Γης. Πέρα απ' όλα τα άλλα, επιδιώκει να επωφεληθούν οι δικοί της πολεμικοί - βιομηχανικοί όμιλοι από την πολεμική προπαρασκευή, αλλά και να υπερασπιστεί με καλύτερους όρους τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, και με στρατιωτικά μέσα.
Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει αρχίσει να υλοποιεί πρωτοβουλίες για την παροχή περισσότερων πόρων και τη διευκόλυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της.
Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) δρομολογήθηκε τον Δεκέμβρη του 2017. Επί του παρόντος λειτουργεί με 47 δράσεις, όπως οι Ομάδες Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και με ένα Κοινό Σχολείο Πληροφοριών της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας (ΕΤΑ) δρομολογήθηκε τον Ιούνη του 2017. Ηταν η πρώτη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη συγχρηματοδότηση της «αμυντικής» συνεργασίας. Στις 29/4/2021 το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τη χρηματοδότησή του με 7,9 δισ. ευρώ.
Η ΕΕ έχει ενισχύσει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ σε 7 τομείς, μεταξύ τους την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις κοινές ασκήσεις και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Εχει επίσης διαμορφώσει σχέδιο για τη «διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας» εντός και εκτός της ΕΕ, ώστε το στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός να μπορούν να ενεργούν ταχύτερα σε περιπτώσεις κρίσεων.
-- Στο πολεμικό παραλήρημα της ΕΕ συμπράττουν η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συμφωνούν για νέους εξοπλισμούς, νέα όπλα, μετατροπή της οικονομίας σε πολεμική. Σήμερα καλούν τους λαούς να πληρώσουν με χρήματα τον πόλεμο, αύριο θα τους καλέσουν να πληρώσουν με το αίμα τους, για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Με σύνθημα «Να ξοδεύουμε περισσότερα, να ξοδεύουμε καλύτερα, να ξοδεύουμε από κοινού», οι χώρες της ΕΕ δαπανούν ολοένα και περισσότερα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (8/12/2022), οι συνολικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 214 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2020 (έβδομος χρόνος συνεχούς αύξησης). Με βάση την έκθεση οι δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό και έρευνα - ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 16% και ανήλθαν σε 52 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ.
Τον Σεπτέμβρη του 2023 το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας μέσω της Κοινής Πράξης για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Edirpa), για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Ακολούθησε η συμφωνία του Ιούνη του 2023 από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ένα νέο «εργαλείο» με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2025.
Τι συνέπειες έχουν όλα αυτά για τον λαό; Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Βελόπουλος, Πλεύση Ελευθερίας κ.ά.) στηρίζουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τον στόχο της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.
Με τη συναίνεση όλων τους η χώρα στηρίζει με πολεμικό υλικό το καθεστώς Ζελένσκι και τη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία. Τεράστια κονδύλια (σχεδόν 8 δισ. τον περασμένο χρόνο) ξοδεύονται σε εξοπλισμούς, σε βάρος ακόμα και των πιο στοιχειωδών λαϊκών αναγκών.
Η Ελλάδα συμμετέχει σε πολεμικές αποστολές («Ασπίδες» κ.ά.), προσφέρει κρίσιμες υποδομές για τον ευρωατλαντικό πολεμικό σχεδιασμό.
Στην Ελλάδα όμως ο λαός καταγράφει ένα από υψηλότερα ποσοστά εναντίωσης στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το επιβεβαιώνουν και οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας, για να κλείσουν οι βάσεις και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί από πολεμικές αποστολές.
Αυτή η αντίθεση πρέπει να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά και στην κάλπη των ευρωεκλογών, με ενίσχυση του ΚΚΕ, που πρωτοστατεί για την οργάνωση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού.
Το δυνάμωμα αυτού του αγώνα, ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στα δολοφονικά τους σχέδια, είναι η μεγαλύτερη συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα με κριτήριο τα συμφέροντα των λαών και όχι μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου