Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Τι διαφορετικό έκανε το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για να το ψηφίσω;



Το ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές του δεν έχουν δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και την ΕΕ. Γι' αυτό, η ψήφος στο ΚΚΕ μένει στο ΚΚΕ και στους αγώνες των εργαζομένων. Δεν «τοκίζεται» για συμφέροντα ξένα προς τα λαϊκά, δεν εξαργυρώνεται στα γκισέ των επιχειρηματικών ομίλων και των λόμπι, για λογαριασμό των οποίων νομοθετεί το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ όπως μπήκαν στην Ευρωβουλή, έτσι βγαίνουν με τη λήξη της θητείας της. Στάθηκαν στο πλευρό του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης, ανέδειξαν τους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους, κάθισαν στο σκαμνί την πολιτική της ΕΕ. Σε κρίσιμα για τα λαϊκά συμφέροντα ψηφίσματα, Οδηγίες, Κατευθύνσεις που ψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ πήγαν κόντρα στο ρεύμα, αποκάλυψαν τον πραγματικό χαρακτήρα τους και τους κινδύνους που κρύβουν για τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία.

Για παράδειγμα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι αντιπαρατίθενται για την ακρίβεια και τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς στην Ενέργεια, αλλά όλοι μαζί ψήφισαν την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», που εκτινάσσει τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών και διευρύνει την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό, ενώ απαξιώνει εγχώριες πηγές Ενέργειας. Το ΚΚΕ καταψήφισε τη στρατηγική αυτή, αποκάλυψε τους σκοπούς της και πρωταγωνιστεί στην πάλη για την ανατροπή της.

Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα έχουν στηρίξει και ψηφίσει την εμπλοκή της Ελλάδας σε δύο, πλέον, ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Εχουν ψηφίσει την παράδοση όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Εχουν αποδεχτεί με την ψήφο τους στο Ευρωκοινοβούλιο τα προσχήματα του κράτους - κατακτητή Ισραήλ στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Συμφωνούν με τις περιπολίες ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν κάθε τέτοια απόφαση, πρωταγωνιστούν στην οργάνωση της αντιπολεμικής δράσης του λαού.

Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την πολιτική του κόστους - οφέλους στην Πολιτική Προστασία, ψηφίζοντας συγκεκριμένες Οδηγίες στο Ευρωκοινοβούλιο που στη συνέχεια έγιναν νόμοι του κράτους. Συνέπεια αυτής της εγκληματικής πολιτικής είναι να καίγεται ο λαός το καλοκαίρι και να πνίγεται τον χειμώνα. Το ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές του τις καταψήφισαν και με το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» δίνουν τη μάχη της οργάνωσης ενάντια σ' αυτήν την πολιτική.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση έχουν ψηφίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που φέτος έβγαλε στους δρόμους της διεκδίκησης τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας. Το ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές του την καταψήφισαν. Από την πρώτη ώρα αποκάλυψαν τις πραγματικές στοχεύσεις της ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους αγρότες, συγκεντρώνει τη γη σε λιγότερα χέρια, εκτινάσσει τις τιμές για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές.

Η πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη είναι η πολιτική της ΕΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές: Της «απελευθέρωσης» - εμπορευματοποίησης, που αντιμετωπίζει την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων ως κόστος. Γιατί ακόμα και τώρα το 87% του σιδηροδρομικού δικτύου στην ΕΕ δεν διαθέτει συστήματα ασφαλείας, επειδή κάτι τέτοιο δεν αποφέρει κέρδη. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των Μεταφορών, που προετοιμάζουν τα επόμενα «Τέμπη» στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα, που την υλοποιούν ή τη στηρίζουν.

Βουλευτές των αστικών κομμάτων εμπλέκονται σε σκάνδαλα, συνδιαλλαγές και δοσοληψίες με τα λόμπι των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόσφατα μάλιστα το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του αναγνωρίζει τη δυνατότητα των λόμπι να χειραγωγούν αποφάσεις, κανονισμούς και νόμους, και ότι τα δικά τους συμφέροντα αποτελούν «συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας». Σε σύνολο 705 ευρωβουλευτών, το ψήφισμα αυτό πήρε μόνο δύο καταδικαστικές ψήφους: Των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ!

Αποτέλεσμα αυτής της ταύτισης, σχεδόν, στη στρατηγική του κεφαλαίου είναι και η μεγάλη «κινητικότητα» που εμφανίζεται ανάμεσα σε εκλεγμένους και πολιτευτές μεταξύ των αστικών κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 21 Ελληνες ευρωβουλευτές που εξελέγησαν το 2019, οι 9 πλέον δεν ανήκουν στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν. 4 ευρωβουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς, διαρροής προσωπικών δεδομένων και για κακοποίηση γυναικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 6 ευρωβουλευτές, από τους οποίους οι 4 έχουν αποχωρήσει, αλλά παρ' όλα αυτά και οι 6 συμμετέχουν στην ίδια Ευρωομάδα! Μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής της ΝΔ, που δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τη θητεία του, έχει ήδη ανακοινωθεί ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και πρώην βουλευτές του, συμμετέχουν ως υποψήφιοι με τη ΝΔ!

Αλλάζουν κόμμα και πόστο σαν τα πουκάμισα, ακριβώς επειδή υπηρετούν την ίδια πολιτική. Και αν στην ελληνική Βουλή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά συγκλίνουν, στο Ευρωκοινοβούλιο ταυτίζονται...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου