Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

ΚΝΕ Η ζωή και η ψυχή μας δεν είναι πεδίο κερδοφορίας! Όχι στη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης!

 

 

«Η ζωή και η ψυχή μας δεν είναι πεδίο κερδοφορίας! Όχι στη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης!», τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. 

Αναλυτικότερα αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τίτλο "Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης" στηριγμένο στη διαχρονική πολιτική όσων κυβέρνησαν τη χώρα, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προωθούν τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και το χάρισμά τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και άλλους ιδιώτες.

Δεν ανεχόμαστε την πολιτική που λογαριάζει την ψυχική υγεία, την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη ως κόστος για το κράτος και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους!

Ακόμα μια φορά… Ή τα κέρδη τους ή η ζωές μας!

  • Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εντοπίζει επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων, με το 46% του πληθυσμού στην ΕΕ να βιώνει συναισθηματικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβλημα τους 12 τελευταίους μήνες, ενώ το 25% να αντιμετωπίζει προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας! Κλείνει 2 από τα 3 εναπομείναντα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία! Παράλληλα, τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους και δεδομένης της έλλειψης δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας χιλιάδες οικογένειες οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα, μπροστά στις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες ψυχικής υγείας από την κυβέρνηση προωθείται η ανάπτυξη υπηρεσιών που ανήκουν σε ΜΚΟ, ΑμΚΕ και άλλες εταιρείες όχι με κριτήριο τις ανάγκες, αλλά με τη λογική "κόστους-οφέλους" με χαμένους τους ασθενείς και τους εργαζομένους.

  • Τη στιγμή που παρατηρείται μείωση στην ηλικίας πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά (έως και τα 13 έτη) και που μόλις το 4% των μαθητών Λυκείου παρακολούθησε πρόγραμμα πρόληψης το 2023, η κυβέρνηση κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται μετά το 2027 η λειτουργία τους και δε γίνεται καμιά αναφορά στο σχέδιο νόμου για το μέλλον των εργαζομένων σ’ αυτά.

  • Τη στιγμή που η χρήση ουσιών αυξάνεται στη χώρα μας, που 1 στους 4 εφήβους αναφέρει πως είχε κάνει χρήση ουσιών, η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο "18 ΑΝΩ", στο "ΑΡΓΩ", στο "ΙΑΝΟΣ", στο "ΔΙΑΠΛΟΥΣ", σε δηµόσια και δωρεάν "στεγνά" θεραπευτικά προγράµµατα που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Οι εξαγγελίες για τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) δεν αφορούν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, αλλά να υπηρετήσουν την πολιτική διαχείρισης και συντήρησης του προβλήματος. Προωθούν τη λογική "μείωσης της βλάβης" και όχι την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση. Καταργούν στην ουσία τα στεγνά προγράμματα. Κυριαρχούν τα οικονομικά και όχι τα θεραπευτικά κριτήρια στην παροχή υπηρεσιών. Προωθούν την αποδοχή της χρήσης μέσα από την ενίσχυση του λεγόμενου "λειτουργικού χρήστη" διαμορφώνοντας ανοχή προς το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών.

Να αποσυρθεί τώρα το εγκληματικό νομοσχέδιο!

Οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας θυσιάζονται για ακόμη μια φορά στον βωμό του "κέρδους".

Η κυβέρνηση της ΝΔ µε το πρόσχημα της "ψυχιατρικής μεταρρύθμισης" βάζει ταφόπλακα στις δηµόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στοχεύοντας στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από την εκμετάλλευση ακόμα και του ψυχικού πόνου και προβλημάτων, της προσωπικής μάχης χιλιάδων νέων για την απεξάρτησή τους από τις ουσίες.

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην πολιτική που δημιουργεί τους όρους ζωής που αποτελούν έδαφος εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων, αλλά και του κοινωνικού φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, της εντατικοποίησης της εργασίας, των ταξικών φραγμών από την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Ενάντια στις σάπιες αξίες και ιδανικά που γεννά και μολύνουν τις προσωπικότητες των νέων, καθιστώντας τους ευάλωτους απέναντι σε όλα αυτά.

Δεν παραδίδουμε τα όνειρά μας στο σύστημα που μας θεωρεί…

"υγιείς" αν απλώς μπορούμε να πηγαίνουμε στη δουλειά…

"λειτουργικούς" αν απλώς "δε δημιουργούμε πρόβλημα" ψάχνοντας μια ψεύτικη φυγή από τις δυσκολίες και τα προβλήματά μας με τη χρήση ουσιών

Με ψηλά το κεφάλι διεκδικούμε ζωή ολόκληρη και αληθινή! Θέλουμε τον άνθρωπο πρωταγωνιστή της ζωής του! Ολόπλευρα και αληθινά υγιή, κυρίαρχο του εαυτού του, πραγματικά ελεύθερο να δρα συνειδητά χωρίς εξαρτήσεις.

Καλούμε κάθε νέο να αγωνιστεί για υψηλού επιπέδου δηµόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης µε βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήµης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Είμαστε ΜΑΖΙ με τους εργαζόμενους, τους συλλόγους οικογένειας που έχουν ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα φωνάζοντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα, κάτω τα χέρια από την δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση!

Διεκδικούμε πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη & έρευνα που θα υπηρετούν τον κοινό σκοπό της αντιμετώπισης του φαινομένου

  • Να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των δομών Ψυχικής Υγείας και των προγραμμάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα µας, αλλά και η φυσιογνωμία τους. Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισµό.

  • Να αναπτυχθούν πανελλαδικά όλες οι απαραίτητες δομές και να στελεχωθούν µε επαρκές μόνιμο προσωπικό µε πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να διασυνδεθούν με τα σχολεία, τους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης παιδιών και νέων.

  • Να εξασφαλισθούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε λήπτη (ασθενή, οικογένεια, φροντιστές) και να διαφυλαχθεί η συνέχεια στη θεραπεία.

  • Να διασφαλισθεί η λειτουργία και ο χαρακτήρας των Κέντρων Πρόληψης µε Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο».

     

    902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου