Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Να ακυρωθούν τα σχέδια «αξιοποίησης» της Μαρίνας Αρετσούς από επιχειρηματικά συμφέροντα

 

Αρνητικά γνωμοδότησε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαφωνώντας με τους όρους της ιδιωτικοποίησης

 

Αρνητικά γνωμοδότησε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την «αξιοποίηση» - «αναβάθμιση» της Μαρίνας της Αρετσούς, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η απόρριψη από τη Διοίκηση - παρά τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας - και τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν ήρθε ως στάση εναντίωσης στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της γης, αλλά ως διαφωνία στους όρους που αυτή προχωρά. Αλλωστε η διοίκηση της Περιφέρειας και άλλες δυνάμεις σε παλαιότερη αντίστοιχη συνεδρίαση είχαν τοποθετηθεί θετικά στους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Ξεκάθαρη συνεπή στάση ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΤΑΙΠΕΔ έχει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας, που απαιτούσε και απαιτεί ακύρωση των σχεδιασμών και διεκδικεί να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος του λαού, με κρατική χρηματοδότηση.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική για τη μετατροπή του παραλιακού μετώπου σε χώρο υποδοχής επενδύσεων τουριστικών, real estate και άλλων, έτσι ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια.

Την ίδια ώρα ο λαός της Καλαμαριάς και οι φορείς του συνεχίζουν τον αγώνα για να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί. Εχουν πει ξεκάθαρο όχι στο σχέδιο κυβέρνησης - ΤΑΙΠΕΔ. Διεκδικεί η Μαρίνα Αρετσούς και άλλοι χώροι και υποδομές να αξιοποιηθούν προς όφελός του με τη δημιουργία πάρκων πρασίνου, χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.

Ετσι φτάσαμε στη συνεδρίαση της ΜΕΘ την Τετάρτη 17 Ιούλη, όπου ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, απέρριψε την ΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι η αναβάθμιση της Μαρίνας της Καλαμαριάς είναι απαραίτητη, όμως, ο προβλεπόμενος σχεδιασμός δεν δίνει την έμφαση που θα ήθελαν η Περιφέρεια και ο δήμος Καλαμαριάς στη διασφάλιση του δημόσιου χώρου. Και πρότεινε την αποστολή επιστολής της Μητροπολιτικής Επιτροπής προς το ΤΑΙΠΕΔ με την τοποθέτηση υπέρ της αναβάθμισης της μαρίνας, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Η παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Στην τοποθέτησή του, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανέδειξε ότι η συγκεκριμένη πρόταση υπηρετεί έναν αντιλαϊκό σχεδιασμό για το παραλιακό μέτωπο, ο οποίος δεν επιδέχεται βελτιώσεις αλλά ανατροπή. Και δήλωσε ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις και δράσεις για την ακύρωση του σχεδίου και για όλα τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος του λαού.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι βασικές επιλογές ΣΜΠΕ/ ΜΠΕ που στηρίζουν τον γενικότερο σχεδιασμό για ιδιωτικοποίηση της μαρίνας και της χερσαίας ζώνης της σημαίνουν:

Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με δυσμενείς συνέπειες ευρύτερα σε όσους κατοικούν σε αυτή και τον περιβάλλοντα χώρο,

Περιορισμένη πρόσβαση του λαού στον ελεύθερο χώρο της παραλίας. Αφού αντί να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί προς όφελός του, θα περιοριστεί και θα είναι πλήρως εμπορευματοποιημένος. Οι προβλεπόμενοι χώροι πρασίνου θα λειτουργούν ως κράχτης και βιτρίνα για τους πελάτες των τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία ή πολυτελείς κατοικίες), αναψυκτήρια και εστιατόρια, που οι υπηρεσίες τους θα είναι δυσπρόσιτες για τη λαϊκή πλειοψηφία, που θα στριμώχνεται με υψηλό κόστος και ταλαιπωρία για μια ανάσα στους εμπορευματοποιημένους χώρους.

"Εξωση" ή δυσβάσταχτους όρους για τη χρήση χώρων που έως τώρα χρησιμοποιούνταν για κοινωφελείς σκοπούς ή για συλλογικές δραστηριότητες φορέων ή κοινωφελών δραστηριοτήτων όπως π.χ. σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Κινδύνους για την έξωση ή τη μέχρι οικονομικής εξόντωσης αφαίμαξη για τους αλιείς, που σήμερα ελλιμενίζονται εκεί, όσο παραμένουν ανεκπλήρωτες, χωρίς χρηματοδότηση και "ωρίμανση" οι υποσχέσεις για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου».

Τόνισε ότι «καμιά διαχειριστική πρόταση στη λογική της βελτίωσης των όρων παραχώρησης στους ιδιώτες, της διαχείρισης από τον δήμο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν εξυπηρετεί τον λαό.

Καμιά πρόταση που έχει στο επίκεντρο τη "βελτίωση του επιπέδου του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, τόσο της Καλαμαριάς όσο και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης", όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, το πολυτελές yachting κ.λπ., δεν μπορεί να συνδυαστεί με ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου ζωής για τους πολλούς.

Τελικά το βασικό ερώτημα και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το "ναι ή όχι στην ανάπτυξη και αξιοποίηση" γενικά αλλά "ανάπτυξη και αξιοποίηση για ποιον", προς όφελος του λαού ή των λίγων».

Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες διαδοχικά των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των τελευταίων 15 ετών, γιατί με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ και μνημονιακές και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις παραχώρησαν φιλέτα γης σε ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείο, προώθησαν την εμπορευματοποίηση των πάντων, υποχρηματοδότησαν συστηματικά αναγκαίες παρεμβάσεις προς όφελος του λαού, έτσι ώστε να περισσεύουν πόροι για τις φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Σημείωσε όμως και την ευθύνη όσων στήριξαν και στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση με όρους, καλλιεργώντας αυταπάτες και αναμονή.

Και ξεκαθάρισε πως μέσα στο συγκεκριμένο κοινωνικό οικονομικό πλαίσιο, όπου το τι θα ιεραρχηθεί, πώς θα κατασκευαστεί, με ποιους όρους κ.λπ. καθορίζεται από τη μεγιστοποίηση του κέρδους των λίγων, είναι αδύνατη μια «βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».

Τέλος επανέλαβε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στον δήμο Καλαμαριάς, για το τι πρέπει να γίνει.

Συγκεκριμένα:

- Να ακυρωθεί τώρα η απόφαση κυβέρνησης/ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείου για ιδιωτικοποίηση Μαρίνας και χερσαίας ζώνης και ο εγκεκριμένος με Προεδρικό Διάταγμα Γενικός Σχεδιασμός.

- Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ολοκληρωμένη αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μαρίνας, της πλαζ, του Κόδρα κ.λπ. προς όφελος του λαού με εξασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση χωρίς εμπορευματοποίηση και κρυφά ή φανερά χαράτσια.

«Το παραλιακό και όσοι λίγοι ελεύθεροι χώροι έχουν απομείνει ανήκουν στον λαό, οπότε ενώνουμε τις φωνές μας με όσες και όσους αγωνιούν και λέμε κάτω τα χέρια», σημείωσε.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου