Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Η ευρωατλαντική προπαγάνδα ... βογκάει στην ανηφόρα

 

Σειρά «δημοσκοπήσεων» ετοιμάζει η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, προκειμένου να αποτυπώσουν ακριβέστερα «το εύρος και το βάθος» των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, την απήχηση δηλαδή που έχουν η ευρωατλαντική πολιτική και η αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα στον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ερωτηματολόγια θα «απλωθούν» σε τομείς όπως η ασφάλεια, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενεργειακή συνεργασία, η Εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η «κακόβουλη ξένη επιρροή» και η λεγόμενη κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, θα περιλαμβάνονται επίσης ερωτήσεις «σχετικά με δημογραφικές πληροφορίες, οι οποίες θα συμβάλουν ώστε να προσδιοριστούν καλύτερα οι αντιλήψεις, η ευαισθητοποίηση και τα επίπεδα υποστήριξης της πολιτικής των ΗΠΑ». Με αυτόν τον στόχο, δημοσκοπικές εταιρείες που συνεργάζονται με την πρεσβεία, έχουν στα σκαριά τουλάχιστον τέσσερις έρευνες, με ερωτηματολόγια που έχουν ήδη εγκριθεί από τον ...πελάτη και τα αποτελέσματά τους αναμένονται μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2025. Ο προγραμματισμός της πρεσβείας για τη «χαρτογράφηση» της κοινής γνώμης επεκτείνεται και στο 2026, σε ενότητες όπως: «Παγκόσμιες - τοπικές εξελίξεις και κοινωνικοπολιτικές υποθέσεις», «κοινωνικοπολιτικό βαρόμετρο για το εσωτερικό κλίμα και τις αντιλήψεις», «δραστηριότητες της πρεσβείας» κ.ά.

* * *

Μα καλά - θα σκεφτεί κανείς - τι μύγα τους τσίμπησε τους Αμερικάνους, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας στηρίζουν αναφανδόν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και έχουν μετατρέψει αέρα, γη και θάλασσα σε πολεμικό προγεφύρωμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «συμμάχων»; Η απάντηση βρίσκεται στην απόσταση που μεγαλώνει ανάμεσα στην πολιτική των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου και στην αμφισβήτηση που δείχνει ο λαός στο ΝΑΤΟικό «αφήγημα» και στην προπαγάνδα της «ασφάλειας και της σταθερότητας», που τάχα προσφέρει η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η αμφισβήτηση αυτή μπορεί σήμερα να έχει ψήγματα μόνο ριζοσπαστισμού για την πλειοψηφία, δεν παύει όμως να ανησυχεί τα επιτελεία, ειδικά στις τωρινές συνθήκες της πολεμικής προπαρασκευής, όπου η ευρωατλαντική μονοφωνία είναι επιβεβλημένη, στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Κι επειδή η πρεσβεία δεν είναι παρατηρητής, αλλά παρεμβαίνει καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τα ευρωατλαντικά συμφέροντα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν τα αδύναμα σημεία της προπαγάνδας τους και υποδεικνύουν τις αναγκαίες προσαρμογές.

* * *

Θυμίζουμε ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, στην Ουάσιγκτον, δημοσιοποιήθηκαν τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης που έγινε σε 32 χώρες - μέλη, κατά την οποία περισσότεροι από 30.000 ερωτηθέντες κατέθεσαν τις απόψεις τους σε διάφορους τομείς. Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά:

  • Κατά μέσο όρο, στα κράτη - μέλη ένα 40% θεωρεί ότι η χώρα τους δεν είναι ασφαλέστερη ως αποτέλεσμα της «συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης». Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό στη Γαλλία, όπου 1 στους 2 Γάλλους απαντάει αρνητικά. Στην Ελλάδα το 26% των ερωτηθέντων απαντά ότι η χώρα είναι «λιγότερο ασφαλής» ως αποτέλεσμα αυτής της «συνεργασίας».
  • Περίπου 1 στους 4 ερωτηθέντες αμφισβητεί ότι «η Συμμαχία είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια στη χώρα τους». Στην Ελλάδα μόλις το 28% θεωρεί τη Συμμαχία «πολύ σημαντική».
  • Το 26% των Αμερικανών και το 23% των Γάλλων θα ψήφιζαν να φύγει η χώρα τους από το ΝΑΤΟ, χώρια οι αναποφάσιστοι. Στην Ελλάδα το 24% του πληθυσμού, 1 στους 4, επίσης θα ψήφιζε να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ. Ο μέσος όρος στο σύνολο της λυκοσυμμαχίας είναι 30%.
  • Μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, οι ΝΑΤΟικοί βάζουν ερώτημα στους λαούς αν θα συμφωνούσαν η χώρα τους να υπερασπιστεί άλλο κράτος - μέλος σε περίπτωση που αυτό δεχόταν επίθεση. Στην Ελλάδα 1 στους 2 απαντά αρνητικά. Υπάρχουν και χαμηλότερα ποσοστά συμφωνίας, όπως το 35% στη Βόρεια Μακεδονία και το 42% στη Βουλγαρία.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση στο ερώτημα αν η ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ απομακρύνει το ενδεχόμενο επίθεσης από άλλη χώρα. Στην Ελλάδα συμφωνεί μόλις το 56%, παρά τους τόνους προπαγάνδας για τα «καλά και οφέλη» της λυκοσυμμαχίας από το 1952.
* * *

Και μιας και γίνεται λόγος για δημοσκοπήσεις, κόλαφος για την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία που αναπαράγουν όλη την ευρωΝΑΤΟική προπαγάνδα, είναι οι απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • «Εμπιστεύεστε τα ΜΜΕ στη χώρα σας ότι λένε την αλήθεια για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία;». Κατά μέσο όρο στα 32 κράτη - μέλη το 44% τα εμπιστεύονται και το 49% όχι. Στην Ελλάδα καταγράφηκε το χειρότερο ποσοστό τους, καθώς μόλις το 3% (!) εμπιστεύεται «πάρα πολύ» την προπαγάνδα τους, 21% «κάπως», 34% «όχι και όχι πολύ» και το 36% «καθόλου»!
  • «Συμφωνείτε η χώρα να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία;». Κατά μέσο όρο στα 32 κράτη - μέλη συμφωνεί το 61%. Και σε αυτήν την περίπτωση στην Ελλάδα καταγράφηκε η χειρότερη επίδοσή τους, καθώς μόλις το 12% απαντά «συμφωνώ σθεναρά», ένα 28% απαντά «κάπως συμφωνώ», ενώ ένα 24% απαντά ότι «κάπως διαφωνεί» κι ένα 28% ότι «διαφωνεί σθεναρά».
* * *

Σημειωτέον, το ίδιο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα σε έρευνα «Τάσεων» της MRB, όπου το 42% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων, παίρνοντας θέση απέναντι στη γενοκτονία που είναι σε εξέλιξη στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του. Τον περασμένο Δεκέμβρη το ίδιο ποσοστό ήταν 31%. Δηλαδή, με την ευρωΝΑΤΟική και κυβερνητική προπαγάνδα στο απόγειο, όχι μόνο δεν κάμφθηκε το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού αλλά διευρύνθηκε σημαντικά!

Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η συνεπής στάση του ΚΚΕ ενάντια στην πολυετή ισραηλινή κατοχή και τρομοκρατία, μαζί με την ανάδειξη της συνολικότερης εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά ματωμένα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τις στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ, όπως επίσης και οι πολύπλευρες πρωτοβουλίες από σωματεία και φορείς για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου Παλαιστινιακού λαού. Κάτι τέτοια βλέπει λοιπόν η πρεσβεία και παραγγέλνει έρευνες ...με το τσουβάλι.


Θ. Π.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου